Nyomtatás

Helyi hírek, helyi arcok negyed évszázada

2015-02-01, 13:41
   |   Kategória: Pink
Maroknyi, lelkes csapattal, ma már megmosolyogtatóan elavultnak számító technikával, egy szűkös helyen indult útjára. Akik bábáskodtak a születésénél, tudják, mennyi munka és küzdelem árán vált azzá, ami végül lett: egy szerethető helyi televízió, amely a szombathelyiekért dolgozik - születésnapot ünnepel a Szombathelyi Televízió.
Mint a legtöbb helyi csatorna, úgy a Szombathelyi Televízió története is a rendszerváltás környékén kezdődött. A nyolcvanas évek második felétől érlelődött a televízió létrehozásának gondolata, és hamarosan eldőlt az is, hogy nem kábeles, hanem sugárzott adást közvetít majd a Petőfi Sándor utcai „14 emeletes” tetején kiépített adóházból. 1989-ben a megyei tanács egyik utolsó döntése volt, hogy a rendelkezésre álló valutakeretet az MMIK-nak adja, hogy ott kialakíthassák az önálló szervezeti egységként működő tévéstúdiót. Korszerű berendezéseket vásároltak Bécsből, amelyek 1989 novemberében érkeztek meg. Időközben létrejött a Városi Televízió Társadalmi Bizottsága, amelyet azért hoztak létre, hogy ellenőrzést gyakoroljon a műsorszerkesztés felett, garantálja a széles érdekképviseletet és esélyegyenlőséget. Tagjait a városi és a megyei tanács, az MMIK, az MSZP, az Éhen Gyula Kör, a Hazafias Népfront és az Ellenzéki Kerekasztal delegálta.

A kezdetektől a médiaközpontig

Hosszas előkészítő munkát követően 1990. február 5-én sugározta első adását a Szombathelyi Városi Televízió a 38-as csatornán, az UHF-sávban. Az akkoriban érvényben lévő frekvenciamoratórium miatt éveken keresztül valójában kalózadóként működött. A hivatalos stúdióengedély 1993-ban érkezett meg.

Egy évvel később történt az a jelentős technikai fejlesztést, amely az ország legnagyobb és legkorszerűbb helyi televíziójává tette a szombathelyit. A közvetítőkocsi rendszerbe állítása révén lehetővé váltak az élő közvetítések is, ami akkor úttörőnek számított a helyi televíziózásban. A televíziót 1997-ben közhasznú társasággá alakították, akkor úgy tűnt, egy rádió is elindulhat, a város végül mégsem szállt versenybe a frekvenciáért. Egy év múlva új helyre, a Géfin Gyula utcai egykori öntöde felújított épületébe költözött a televízió, azóta is itt működik.

A televízió Szombathelyen és 25 km-es körzetében sugározza adását, ötvenötezer háztartásba jut el. A kezdeti kéthetente egy órában jelentkező, előre gyártott magazinokat a hetente, majd kétnaponta, az 1990-es évek közepétől naponta sugárzott élő műsorok váltották.

A társaság időközben Szombathelyi Televízió és Rádió Nonprofit Kft. néven működött tovább, 2013. február 1-től pedig kibővült feladatkörrel, Szombathelyi Médiaközpontként folytatta tevékenységét a társaság. Az új szervezeti forma új műsorstruktúrát is hozott. Jelenleg napi száz perc friss műsor készül a Szombathelyi Televízióban. Hétfőtől péntekig minden nap este hat órakor kezdjük napi adásunkat a Híradóval, majd óránként látható napi hírösszefoglalónk, egészen éjfélig. A Híradók közötti műsoridőben szombathelyi magazinokkal jelentkezünk. Esti hat órás műsorunkat másnap reggel hattól délig megismételjük. Szombaton és vasárnap a heti műsorainkból készült összeállítást láthatják a nézők, és ekkor sugározzuk városi rendezvényekről készített felvételeinket, saját gyártású filmjeinket is. Egy éve indult napi negyvenöt perces közéleti magazinunk Szombathely Ma címmel. A Híradó kamerái ott vannak minden jelentős városi eseményeken, sajtótájékoztatókon, ünnepségeken, konferenciákon, fesztiválokon, sportprogramokon. Többek között a Savaria Történelmi Karnevál felvonulását, a Szent Márton-gálát és a Magyar Kultúra Napi Gálát minden évben teljes terjedelmében rögzíti és adásba szerkeszti a televízió csapata. A magazinműsorokban teret kap a sport, a kultúra, a gazdaság, a szórakozás, a programok, az egészség, egyszóval a közélet.

A médiaközpont munkatársai készítik a Szombathelyi7 című hetilapot, tartalomszolgáltatóként például a megyei napilap, az MTVA és a Helyi Televíziók Országos Egyesületének munkájában is részt vállalunk.

2014 novembere óta Lovass Tibor a Szombathelyi Médiaközpont igazgatója. „Hatalmas, pótolhatatlan értéket birtokolunk, kordokumentumokat őrzünk. A műfaj sajátossága, hogy itt a szó mellé egy arc, egy tekintet, egy mosoly, egy mozdulat, egy gesztus is társul. Ezért van szükség helyi audiovizuális médiumra. Szerencsére mostanában annyi az esemény, hogy néha nem tudjuk, hogy hova menjünk a három kameránkkal egy időben. Bízom benne, hogy lesznek technikai fejlesztési lehetőségeink. Ha nem készülünk fel, megelőznek bennünket” – fogalmazott az ügyvezető.

A technika fejlődése

A televíziós szakma legnagyobb nehézsége, ugyanakkor izgalma az a hihetetlenül gyors technikai fejlődés, aminek állandóan meg kell felelni. Húsz évvel ezelőtt a kamera rögzítő részét még a szerkesztő vitte az operatőr után, és az S-VHS-magnó menőnek számított.

1990-ben a szombathelyi városi tévé két kamerával, egy vágóberendezéssel, egy kölcsönkapott keverőpulttal és saját készítésű lámpákkal kezdte működését. Az adások eleinte konzerv összeállításban készültek, kazettán vitték a kész műsort az adóházba, mert a stúdió és az adó között nem volt összeköttetés. Ez volt a hőskor. Csak később fektették le az optikai kábelt az MMIK-tól a „14 emeletes” tetején található mikrohullámú átjátszó berendezésig.

Az első jelentős fejlesztést 1994-ben hajtottuk végre. Beta-SP rendszerre tértünk át, illetve egy akkor még újdonságnak számító Avid non-lineáris vágóberendezést is munkába állítottuk, az ország egyik legkorszerűbb helyi televíziója jött ezzel létre. 2004-ben a televízió fellépett a világhálóra. Saját weboldalt működtet, az adások a Föld bármely pontján akár élőben is követhetők a neten. Aki lemaradt róla, az archívumban keresgélheti kedvenc műsorát. Az Info Tv sokoldalú szolgáltatásai pedig újabb információforrást biztosítanak. A nézők sms-t is küldhetnek, így lesz átfogó az interaktivitás.

2008 őszétől a modern televíziózás jegyében számítógép alapú, automatizált adáslebonyolító rendszert állítottunk munkába. Megszűnt az analóg, kazettaalapú adáskészítés, helyette non-lineáris vágóberendezéseken készülnek az anyagok. Ezzel sokat javult az adások minősége. A fejlődés lehetőségei korlátlanok, annak csak az anyagi lehetőségek szabnak határt.

2014-ben a digitális átállás jelentett kihívást a televízió számára, e téren még mindig van tennivalónk.

Születésnapi gálaműsor

A 25 éves évfordulóra nagyszabású gálával készül a Szombathelyi Médiaközpont. Az eseménynek az AGORA – Savaria Filmszínház ad otthont. Sugár Judit, az est szervezője több mint két évtizede dolgozik vágóként a Szombathelyi Televízióban. „A születésnapi bulin régi arcokkal találkozhatnak a nézők. Újra kamera elé állnak az egykori kollégák egy beszélgetés vagy egy rövid produkció erejéig. A Híradó pedig ezúttal könnyed formában, máskor kihagyott részletekkel jelentkezik. Mások mellett itt lesz az országos csatornákról is ismert Kalocsai Andrea, Szekeres Kriszta, Horváth Szilárd, Bartók Zoltán és Kiszer Barbara operatőr. A műsort követően a kamarateremben a Szombathelyi Televízió munkatársai által készített filmek kerülnek vászonra” – sorolta a programot. „Nagyon jó érzés kutakodni az archívumban, visszaidézni a régi időket, emlékeket, rácsodálkozni a régi arcokra, hangokra. Ezek ma már igazi kincsek” – fogalmazott Sugár Judit. Egy-egy jubileum a számvetésre is alkalmat ad: a negyedszázad alatt kétszázötvenen dolgoztak a Szombathelyi Televízióban hosszabb-rövidebb ideig, legtöbben itt ismerték meg a szakma alapjait, közülük nagyon sokan a pályán maradtak, vagy kommunikációval is összefüggő szakterülettel foglalkoznak. Aktív közéleti szereplők is vállaltak műsorszerkesztést szakmájuk, illetve érdeklődési körük témáival gazdagítva a televíziós tartalmat.

A gála programjáról a legnagyobb közösségi portálon is olvashatnak az érdeklődők, itt az archívumból előkerült régi videofelvételek is láthatók. A szervezők mindenkit szeretettel várnak a moziba vagy a képernyő elé február 6-án 18 órától!