Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Csökkenhet a kártevők mennyisége

2017-01-17, 08:20
   |   Kategória: Pink
A megszokottnál fagyosabb tél erősen szelektálja az rovarok utódait, és a gombafélék spóráinak se kedvez a mostani hideg idő.
Az egyik szombathelyi kiskertben a meztelen csigák okozzák a legnagyobb kárt: a talajba lerakott petéiket azonban a fagy már most is tizedeli. “A meztelencsiga, az nálam már évek óta visszatérő probléma. Az a problémánk, hogy az időjárás olyan jó volt velünk, hogy nem fagyott át a talaj. A lerakott peték nem pusztultak el, nem ritkultak meg. Most reméljük, hogy ez a mélyen felázott, vagy átfagyott talaj elpusztítja a meztelen csigák petéinek nagy részét, és kevesebb mászik elő tavasszal" - mondta Huszár Árpád kiskert tulajdonos.

Az etetőkben elhelyezett eleséggel csábítják ide a kártevők ellenségeit, a madarakat. Ebben a kertben ugyanis biogazdálkodás zajlik, azaz természetes úton igyekeznek megszabadulni a növényeket károsító férgektől, rovaroktól. “Ez a tél most nagyon jól jött, mert már hosszú évek óta nem volt komolyabb tél. Kártevők ellen nagyon jó. Gyakorlatilag 30-40 centi mélyen lefagyott a talaj, és ez már károsítja őket" - hangsúlyozta Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke.

A fagy ellenére is javasolja a tavaszi lemosó permetezést a szakember: még élhet ugyanis a rügyekben a peronoszpóra, lisztharmat, vagy éppen néhány rovarféle: a levéltetvek, a bukszusmoly, a muslica. Hosszabb, több hétig tartó kemény fagy szükséges ahhoz, hogy a permetezés nélkül is jelentősen csökkenjen a szabadban áttelelő, nálunk őshonos kártevők mennyisége. “Körülbelül kellene lenni egy hónapos 15 fok celsius alatti hőmérsékletnek, aminek komoly kártétele van már a rovarok között. Ez már jól pusztítja a gombákat is" - magyarázta Both Gyula, a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke.

A fagyok ellenére is gondok lehetnek még a lakások, házak repedéseiben megbúvó poloskákkal, harlekinkaticákkal. A kártevőkkel kapcsolatos problémákról február elején tárgyalnak az ország legjobb szakemberei Szombathelyen.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb