Hiba
 • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 51
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A tengelic az év madara

2017-01-30, 17:34
   |   Kategória: Pink
A házi verebet és az erdei fülesbaglyot megelőzve szerezte meg az első helyet az „Év madara” szavazáson a tengelic. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította a programot, amelynek célja, hogy minél többen megismerjék azokat a fajokat, amelyeknek védelmében a lakosság egésze, vagy például a gazdálkodók sokat tehetnek
"Piros a feje, és a tollazatában van egy sárga szín, ami messziről látható" - a szombathelyi Gothard iskola 6. osztályos tanulója a tengelic külső jegyeit sorolja. Bognár Boldizsár hozzátette: A tengelicnek nagyon szép, jellegzetes színei vannak, nagyon gyönyörű, mikor az etetőhöz megérkezik. Egyből észrevesszük őket. Fotózom is őket. Nagyon szeretem. Az intézményben madarász-suli működik, ahol a diákok nemcsak tanulnak a madarakról, hanem gondoskodnak is róluk. " A tengelic nem ritka madár, egy pintyféléről van szó. Ilyen szempontból könnyű helyzetben vagyunk, mert pl. mikor a parlagi sas volt az év madara, Vas megye egy kicsit hátrányos helyzetben volt. Most viszont egy olyan madárral van dolgunk, ami gyakori, költ nálunk" - mondta Kelemen Tibor tanár.

A kontinens legtarkább és egyik legelterjedtebb énekesmadarának magyarországi állománya becslések szerint 800 ezer egyedből áll. Számuk az elmúlt évtizedekben nőtt is, annak ellenére, hogy kedvelt fészkelőhelyét, az útszéli bokrokat sokszor a költési időszakban nyesik meg, vagy éppen irtják ki. "Ha már irtani kell a bokrot, mert valamilyen célnak az útjában van, akkor azt úgy kellene időzíteni, hogy a téli, őszi,tavaszi időszakban történjen, mert máskülönben nagyon sok fióka, ritka madarak is áldozatul esnek" - tette hozzá Gyurácz József ornitológus.

A madártani egyesület helyi csoportjának elnöke a Szombathelyi Televízió közéleti magazinjában arról is beszélt, hogy a november-decemberi enyhe időjárás miatt északabbról nem érkeztek hozzánk költöző madarak, a januári extrém hideg viszont gyors távozásra bírta a Magyarországon fészkelők egy részét. Így most kevesebb madarat láthatunk az etetőkben, mint az előző években. Fontos azonban, hogy az élelem mellett az itatásukról is gondoskodjunk.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb