Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Egy kutatás szerint minden ötödik magyar diák próbált már tiltott szert

2017-02-03, 11:31
   |   Kategória: Pink
A szalagavatók időszaka nem csupán az alma matertől való búcsúról szól, hanem az ünnepély utáni szórakozásról is. A szalagavatók utáni afterparty-kon az alkohol- és drogfogyasztás, vagy a dohányzás veszélyeivel kell szembenézniük a fiataloknak.
Az Európai Iskolavizsgálat a fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól szóló kutatása alapján csaknem minden ötödik magyar diák próbált már tiltott szert, minden hatodik vett be gyógyszert orvosi javaslat nélkül, és minden tizedik fogyasztott már valamilyen designer drogot. Legalább ilyen veszélyes kockázati tényező a fiatalok körében a túlzott alkoholfogyasztás. "Ami tendencia látszik az alkoholfogyasztás kapcsán, hogy még mindig jellemző és egyre gyakoribb a rohamivás jelenség, ami azt jelenti, hogy a kortárs csoport hatására, amikor részt vesznek egy ilyen afterparty-n, részben fogadásokat kötnek, hogy ki tud lehető legrövidebb időn belül ártalmas, magas alkoholtartalmú származékokkal tulajdonképpen kiütni magát" - mondta Tóth Balázs szociális munkás.

A szalagavató szezonban az iskolai ünnepélyek utáni afterparty-k akár veszélyt is jelenthetnek a fiatalok számára. Az iskola csak az ünnepség alatt tud odafigyelni a diákokra, így a pedagógusok lehetőségei a megelőzésre szorítkoznak. "Az iskola felelősége az ilyen és hasonló jellegű problémák kezelésében a prevencióban van. Mindenképpen felhvjuk a tanulóink figyelmét a veszélyekre. Ezt az iskolában segítik az osztályfőnökök, a diákönkormányzat, iskolapszichológus, bűnmegelőzési tanácsadó" - tette hozzá a Vöcsei Imre, a Puskás Tivadar Szakközépiskola tagintézmény-vezetője.

Az alkohol- vagy drogfogyasztás következménye diszkóbaleset is lehet. "Én például szülői értekezleteken is sokszor beszélgetek arról, hogy a legbiztonságosabb, ha elmennek a gyerekekért egy ilyen buli végén és hazaviszik őket, mert akkor nem történhet nagy baj" - mondta Joóné Varga Lívia tanár.

A pedagógusok arra is felhívják a figyelmet, hogy biztonságosabb, ha a diákok a szalagavatók utáni szórakozás alatt is együtt maradnak, így jobban tudnak egymásra is vigyázni.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb