Nyomtatás

Faöltöztető akció a Kámoni Arborátumban

2017-02-24, 08:02
   |   Kategória: Pink
Fából faragott mesevilágba csöppenhet az, aki a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában jár ezekben a napokban. Déri Máté kiállítása alaposan megmozgatja a fantáziát, alkotásai közelebb viszik a szemlélőt az anyatermészethez. Az arborétum ezen kívül is tartalmas tavaszi programokat kínál, nemrégiben például faöltöztető akciót hirdettek.
Állati szerelem - ez a címe ennek a kompozíciónak, amit részben a természet, részben pedig Déri Máté alkotott. A növényvédelmi szakember hobbija a fafaragás, jártában-keltében gyakran akad az útjába különleges formájú ág vagy gyökér, amelyekbe mindenféle figurákat lát bele. Azt mondja, ő csak lehántja a felesleget róluk, és máris kész az alkotás. Gyűjteménye 150 darabot számlál, a mostani tárlat ebből mutat be válogatást március 2-ig. "A természet közelében vagyok, álmodok én balerinát, táncoló alakot, sportolót, emberi, élő valamik tulajdonképpen" - fogalmazott Déri Máté agrármérnök.

Öltöztess, díszíts fel egy fát! címmel rendhagyó tavaszváró akciót hirdet a látogatóközpont. A pályázók lefoglalhatnak egy fát az arborétumban, és feldíszíthetik színes fonalakkal, textíliákkal, bőrökkel. Eddig 12 fára készítettek tervet a csapatok: iskolák, idősklubok, intézmények neveztek. Hasonló kezdeményezésre több példa is akad a nagyvilágban, céljuk, hogy izgalmasabbá, színesebbé tegyék a környezetet. A faöltöztető napot március 5-én vasárnap rendezik, az alkotásokat pedig egy hónapon át lehet megtekinteni. "A rendkívüli januári fagyok miatt ez csúszott egy hónapot, mert márciusra már a szőnyegvirágzás is teljes lesz, maga az akció is gyönyörű lesz. Célunk az is, hogy az emberek kicsit közelebb kerüljenek a fákhoz" - fogalmazott Szendi Zsuzsa, a Kámoni Arborétum Látógatóközpont vezetője.

Tavasszal rajz-, festmény- és intarziakiállítás is nyílik a látogatóközpontban. Április 9-én természeti élménynapot szerveznek, a herényi virágutat megelőző pénteken pedig emlékkonferenciát tartanak, de nem marad el a hagyományos húsvéthétfői tojáskeresés sem.