Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Tombol a hőség

2017-06-28, 16:21
   |   Kategória: Pink
Extrém hőségre adott ki riasztást a meteorológiai szolgálat. A hőmérséklet az országban több helyütt jóval 30 fok felett volt szerdán. Szombathelyen 32-33 fokot mértek. A mentőket leginkább rosszullétekhez és balesetekhez riasztották. A kánikulában csökken a figyelem, a reakció idő.
"Strandközelben, vízközelben, meg inni a kútból, a hűvösben" - egy férfi azt sorolja, hogyan próbálja átvészelni a forró napokat. A belvárosban már a délelőtti órákban 31 fokot mutatott a hőmérő. Volt aki fagyival, mások pancsolással hűtötték magukat a hőségben.

Nagyüzem van a szombathelyi mentőállomáson. A kánikulában mindig több feladatuk van a mentőknek. "Megszaporodott, általában 15-20 százalékos feladatszám növekedés észlelhető hőség idején, ami most sem maradt el. Sajnálatos módon a mostani hőségben a közlekedési balesetek száma növekedett meg jelentősen" - mondta Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat regionális orvos-igazgatója.

A mentőgépkocsik többsége már klimatizált, így a betegszállítás hűtött autókkal történik. A mentődolgozóknak pedig a hőségben többek között ásvány- és szódavizet biztosítanak. A szakember szerint az extrém melegben legalább egy liter folyadékkal többet kell fogyasztani, mint általában. A legveszélyeztetettebbek a krónikus betegségben szenvedők, a csecsemők és az idősek. "Nagyon nehezen viselem. Én már nem vagyok fiatal, nyugdíjas vagyok. Az én gyerekkoromban ilyen meleg nem volt. 28 fok legfeljebb, Medárdok is voltak, évszakok is voltak, nagyon jó volt. De ez, borzasztó, két évszakkal megúszni egy évet, ilyen nincs" - fogalmazott Török Imre.

Leengedett redőnyök a lakótelepen, az itt élők így próbálnak védekeznek a hőség ellen. Ez a hölgy például azt mondja, őt nem viseli meg a kánikula. "Én kibírom, nem zavar különösebben. Reggel jövünk nagy sétára, ilyenkor csak rövid séta, és este nagy séta, és sok folyadékot iszunk" - mesélte Gasztonyi Ilona.

Érdemes hajnalban, vagy éjszaka átszellőztetni a lakást, és az ügyintézést is a kora reggeli, vagy késő délutáni órákra időzíteni. Fontos a folyamatos folyadékpótlás csapvízzel, ásványvízzel, vagy hűtött teával kerülve az édes italokat. Megterhelő a szervezetre, ha a klimatizált helyiség és a külső hőmérséklet között 10 foknál nagyobb a különbség, ezért a berendezések beállításánál erre különösen figyelni kell. Az előrejelzések szerint a hétvégére csökken a kánikula.Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb