Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Kevés a gomba a piacon

2017-08-08, 19:58
   |   Kategória: Pink
A hidegfronttal együtt érkező nagy mennyiségű eső után is nagy a hiány az erdei-mezei gombákból a szombathelyi piacon. A gomba nagyon érzékeny a klímaváltozásra, így a szárazságra, ugyanis más növényekkel ellentétben nincs önálló vízháztartása.
Gyorsan jött és gyorsan ment a csapadék, hiába esett hirtelen nagy mennyiségű eső, a föld nem bírta elnyelni, így elfolyt – mondja a szombathelyi vásárcsarnok gombaszakértője, emiatt csak némileg enyhített az erdőkben, mezőkön a szárazságon. A keddi nagypiaci nap reggelén mindössze csak 4-en hoztak ide gombát bevizsgáltatni. Pedig ilyenkor nyáron – megfelelő csapadék mellett már gombadömping is lehetne. „A mezei szegfűgomba, vagy ahogy itt mondják a tyúkgomba teljesen hiányzik. Galambgomba, vagy ahogy itt a környéken hívják a galambica is teljesen hiányzik. Ilyenkor már ki kellett volna dugni a fejét a törzsökgombának, amit hivatalosan csoportos tuskógombának hívnak. Nem igazán van választék. Eső kellene, bármilyen furcsán hangzik" - hangsúlyozta Kalauz József gombaszakértő.

A korábbi években az asztalok szinte roskadásig voltak gombával, most csak két árus kínálja a közkedvelt portékát. Az Őrségből származó rókagomba kilogrammjáért ötezer forintot kérnek, a vargányát pedig Somogy megyéből hozták a szombathelyi piacra, ez mennyiségtől függően 4-6 ezer forintba kerül. Sokan érdeklődtek a mostanában szinte kuriózumnak számító erdei gomba iránt, így jól fogyott a borsos ár ellenére is. Többen azt mondták, megvárják, míg olcsóbb lesz, és akkor vásárolnak. "Vargányát meg nyulicát, őzláb, ha van, azt is rántani, a vargányát meg meg is szárítjuk és megy bele üvegbe, és ha olyan főzelék van, krumplifőzelék, vagy levesbe, húsokhoz, pörköltbe, most is a hétvégén őzpörkölt volt, abba is bele van téve. Feldobja még az ízét" - mondta Iványi József.

Termesztett gombát folyamatosan lehet kapni. A sampion kilogrammjáért 600-800 forintot kérnek.Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb