Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

"Bis hundertzwanzig!"- Kis zsidó a nagy időkben

A Szombathelyi Televízió filmet készített a hamarosan 102. születésnapját ünneplő Spiegler Elemérről. A film rövidebb (26 perces) változata szombaton és hétfőn a Duna Televízión is adásba kerül: az Isten kezében című műsor epizódjaként. Az alkotók ezzel szeretnének fejet hajtani a Holokauszt 70. évfordulója előtt.
A film főszereplője Spiegler Elemér
A film főszereplője Spiegler Elemér
A film főszereplője Spiegler Elemér: egy kis vidéki suszter, aki végigélte és túlélte szinte az egész a XX. századot. A mai Ausztria területén született még Trianon előtt, majd a 4 gyerekes család a jobb megélhetés reményében költözött a közeli nagyvárosba, Szombathelyre. Oda, ahol "példamutató" gyorsasággal vezették be a zsidóellenes intézkedéseket, és ahol '45 nyarán egyetlen családi fényképet talált a 12 évnyi munkaszolgálat után hazatérő csontsovány cipészlegény (a legkisebb fiú) a zsinagóga romjai alatt. Elemér bácsi ott volt a Felvidék, Kárpátalja, Erdély és a Délvidék visszacsatolásakor, megjárta a lengyel frontot, és túlélte a halálmenetet. Ahogy most, 102 évesen elmeséli: "nem panaszkodhat..." Nem haragszik, de felejteni sem tud. Legyen ez így -zsidó köszönéssel - "Bis hundertzwanzig!"

A film alapvetően egy egyszemélyes történelemkönyv: amelyben megelevenedik a ’30-as évek szombathelyi iparosélete, a gettó hétköznapjai, és persze felidéződnek a halálmenet és a koncentrációs tábor kegyetlen emlékei is. Elemér bácsi saját történeteivel segítette a film elkészítését, fia (Spiegler Tibor) pedig helytörténeti gyűjtőként korabeli kellékekkel egészítette ki a forgatást. Szakértőként Mayer László is megszólal az összeállításban.

A film motorja és lelke Elemér bácsi régi barátja: Sugár Judit, aki nemcsak szervezte, hanem vágta is a „mozit”. Az operatőrök: Boros Zsanett, Szöllősi Iván és Vörös András voltak, a digitális utómunkában pedig Tóth Balázs jeleskedett. A forgatókönyvet írta és a filmet rendezte: Szekeres Kriszta.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb