Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Légszennyezettség

Napok óta az egészségügyi határérték felett van esténként a szállópor-koncentráció a városban, ez azonban hatósági intézkedést még nem igényel. A 2013 óta végzett mérések alapján Szombathely levegője eddig egyszer ért el kritikusabb szintet, 2017-ben. A szakértők szerint azonban így sem árt az óvatosság.
Hideg időben a szokásosnál is többen ülnek autóba, és szilárd tüzelőt is sokan használnak. Ezek, illetve a kedvezőtlen időjárási körülmények együtt felelősek azért, hogy ilyenkor feldúsulnak a szennyező anyagok a levegőben. Ez a Markusovszky utcai mérőállomás a nap 24 órájában vizsgálja a levegő minőségét.

Bencsics Attila - környezetvédelmi főosztályvezető-helyettes, Vas Megyei Kormányhivatal
“Amikor az jelenik meg a médiában, hogy egészségtelen Szombathely város levegője, akkor az a szállópornak hívott szennyezőanyag koncentrációjának a határérték feletti szintjének a megjelenését jelenti. Sajnos az elmúlt napokban is volt több olyan nap, amikor több napon keresztül magasabb volt a szállópornak a koncentrációja a levegőben.”

Az egészségügyi határérték 50 mikrogramm/köbméter. Esténként ezt a szintet most meghaladják a mért adatok, napközben azonban sokkal jobb a helyzet.

A tüdőgondozóban is megnő ilyenkor a forgalom, sokan köhögéssel, nehézlégzéssel keresik fel a rendelőt.

Akiknek valamilyen alapbetegségük van, azoknak erősödnek a tüneteik.

Cseke Zsuzsanna - főorvos, Markusovszky Kórház
“Ebben az időszakban mindig megszaporodnak a légzőszervi panaszok, főleg az asztmás és a copd-s, tehát az idült hörghurutos betegeken vesszük észre. Itt a hörgőnyálkahártya amúgy is beteg, és a beteg hörgőnyálkahártya érzékenyebb a szennyezett levegőre.”

Decembertől február végéig a vírusfertőzések is gyakoribbak, hiszen a kórokozók könnyebben megtapadnak a szennyezett levegő által irritált nyálkahártyán. Éppen ezért tanácsos a panaszokkal mihamarabb szakorvoshoz fordulni.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb