Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Továbbra is a víz az úr

Két útszakaszon teljes útzár van érvényben Vas megyében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki a megye területére. Folyamatosan frissülő helyzetjelentés.
Hétfő dél óta harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Rábán
Hétfő dél óta harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Rábán

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő két napban a Rába vízgyűjtőjén összességében 50 milliméter eső várható. A Marcal vízgyűjtőjén 65-70 milliméter eső is eshet.

Rába:

A folyó kedden Körmendnél kora délután tetőzött 448 centiméterrel, szerda reggelre már több mint 40 centimétert apadt. A III. fokú árvízvédelmi készültséget megszüntették, jelenleg II. fokú készültség van érvényben. Körmend alatt jelentősek a völgyi elöntések.
Az érkező második árhullám Körmendnél is megállította az apadást, újabb vízszintnövekedés várható. Számítások szerint az újabb tetőzés nem haladja meg a keddi értéket: 440 centiméter közelébe várható az emelkedés.

Hétfőn és kedden a déli területekre lehullott 25-30 milliméter eső hatására a Raab, a Lapincs és a Strém újra áradni kezdett. Ennek következtében Szentgotthárdon kedden megállt az apadás, és az újabb árhullám következtében a délutáni órákban ismét közel 2 métert emelkedett a víz szintje. Kedden este 9 órakor tetőzött 278 centiméterrel. Szentgotthárdnál I. fokú az árvízvédelmi készültség.

A második árhullám Rum-Kám térségében utoléri az első árhullámot. Rum térségében szerdán késő délután valószínű a tetőzés.

A vízügyi szakemberek becslése alapján a folyó sárvári szakaszán csütörtökön a déli órákban várható a tetőzés. A csütörtök–péntekre jelzett csapadék miatt további jelentősebb áradásra lehet számítani csütörtök éjszakától.

 

Gyöngyös, Répce, Pinka:

A csütörtök-péntekre jelzett nagy mennyiségű csapadék a hétfőihez hasonló mértékű vízszintemelkedéseket okozhat.

Az árvíz okozta károk (partszakadások, uszadékok, torlaszok eltávolítása, feliszapolódások megszüntetése) felmérése folyamatban van. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon 75 vízügyi szakember látja el az árvízvédekezési feladatokat - áll az igazgatóság közleményében.Az árvízi védekezés továbbra is az előírásoknak megfelelően, rendben zajlik. A vízügyi igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei a helyszíneken éjjel-nappal folyamatosan védekeznek fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak. Az érintett önkormányzatokkal állandó kapcsolatban állnak, szükség esetén műszaki irányítással segítik a védekezési munkálataikat

8 óra 45 perckor feloldáttak a teljes útzárat a 7453-as jelű Őriszentpéter-Rönök összekötő út 1,4 kilométeres, a 8708-as számú Körmend-Pinkamindszent út 3,2 kilométeres és a 7454-es jelű Vasszentmihály-Felsőszölnök összekötő út 3,4 kilométeres szakaszán. Teljes útzár így egyelőre már csak a 7445-ös jelű Molnaszecsőd-Katafa összekötő út 3,2 kilométeres és a 8631-es jelű Vasegerszeg - Nagygeresd összekötő út 1,4 kilométeres szakaszán van érvényben.

Körmend és Szentgotthárd térségében néhány alsóbbrendű úton azonban útszűkület lassíthatja a közlekedést, ezért kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek ezekben a térségekben. A közlekedők utazás előtt hasznos információkat szerezhetnek a Magyar Közút megyei diszpécsereitől és az Útinform szolgálat munkatársaitól, az elérhetőségeik megtalálhatóak a www.utinform.hu oldalon.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság reggel nyolc órai tájékoztatása szerint teljes útlezárás van érvényben az alábbi útszakaszokon  május 14-én:

- a 7453-as számú út 15+800 – 17+200 kilométerszelvény közötti szakaszán, Őriszentpéter és Rönök között,

- a 8708-as számú út 7+200 – 10+400 kilométerszelvény közötti szakaszán, Pinkamindszent és az országhatár között,

- a 7454-es számú út 0+400 – 3+880 kilométerszelvény közötti szakaszán, Vasszentmihály és Felsőszölnök között,

- a 7445-ös számú út 0+260 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Molnaszecsőd és Katafa között,

- a 8631-es számú út 0+000 – 1+390 kilométerszelvény közötti szakaszán, Vasegerszeg és Nagygeresd között.

Útszűkületre kell számítani a

- 7451-es számú út 30+550 – 30+621 kilométerszelvény közötti szakaszán, Magyarszombatfa és Csákánydoroszló között, 2014. május 13-án,

- 8637-es számú út 0+250  –  2+093 kilométerszelvény közötti szakaszán, Bük és Acsád között 2014. május 13-án.

A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy a forgalomkorlátozásokra figyelemmel közlekedjenek!


Jön a vihar

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Vas megye területére a várható rendkívüli csapadék és a viharos szél miatt. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint az időjárásunkat meghatározó ciklon kedden és szerdán a Kárpát-medencétől délre, délkeletre kezd kialakulni. A ciklon hatására szerdán az ország délkeleti harmadán már jelentősebb mennyiségű (~10-20 mm) csapadék hullik, kezdetben a Dunántúlon, később északkeleten is viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél (60-90 km/h).

A centrumával Erdély térsége felett tovább erősödő ciklon hatására csütörtökön az intenzívebb csapadék zónája az ország más részeire is átterjed. A Dunántúlon és északkeleten a legerősebb széllökések várhatóan sokfelé meghaladják a 90 km/h-t.

Pénteken tartósabb és intenzívebb csapadék leginkább a nyugati és északi országrészre korlátozódhat. A szél veszít erejéből, nyugaton még 80 km/h-t elérő széllökések lehetnek.  A ciklon a hét végére elhagyja térségünket.

Összességében – a jelenlegi számítások szerint – országos viszonylatban 25-70 mm között várható a lehulló csapadék mennyisége, de kisebb körzetekben ennél több is hullhat.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb