Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Gondot okoz a víz Vas megyében

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság jelentése szerint a kisebb, illetve a nagyobb vízfolyások felső szakaszai már apadnak, lejjebb tetőznek, ill. áradnak, több helyen jelentős völgyi elöntéseket okozva. A gátőreök és műszaki szakemberek éjjel-nappal továbbra is fokozott járőr és figyelőszolgálatot tartanak.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízgyűjtő területeina kisebb, illetve a nagyobb vízfolyások felső szakaszai már apadnak, lejjebb tetőznek, ill. áradnak, több helyen jelentős völgyi elöntéseket okozva.

VAS MEGYE

Rába

A Raab vízgyűjtőterületén jelentősebb, intenzív (15 mm körüli) eső hullott szombat este. A Rába Szentgotthárdnál tegnap este tetőzött 402 cm-rel, vasárnap reggelre már több mint fél métert apadt a víz szintje. A 9 órakor mért vízállás 326 cm.Az éjszaka lehullott újabb esők átmenetileg lassíthatják az apadás mértékét. A határhoz közel lévő töltés és a vasúti pálya kereszteződésénél a vízügyi szakemberek a töltéshiányos részeket homokzsákokkal erősítették meg, de a Graz-Szombathely vonalon már újra megindult a vasúti közlekedés. A védekezési munkák segítésére Székesfehérvárról 20 fő vízügyes szakember érkezett.

Körmend térségében és az alsóbb szakaszon is áradt a folyó. Vasárnap hajnalban a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság elrendelte a III. fokú árvízvédelmi készültséget. Hidrológus szakembereink számításai szerint Körmendnél valószínűen vasárnap éjfél körül fog tetőzni a folyó 490 +-20 cm-rel. Ez az érték megközelítheti az eddig mért legnagyobb vízállást is, mely 520 cm. A 11 órakor mért vízállás 474 cm.Az árhullám következtében jelentős völgyi elöntések képződtek Körmend térségében és az alatta levő szakaszokon is. Gátőreink és műszaki szakembereink (szegedi vízügyesekkel megerősített létszámban) éjjel-nappal továbbra is fokozott járőr és figyelőszolgálatot tartanak, folyamatosan védekeznek. Szükség szerint az érintett településeken műszaki segítséget nyújtunk.

Sárvárnál a Rába várhatóan szerdán tetőzik. Kemestaródfánál a Pinka és a Strém szombaton éjjel hosszan tetőzött. Vasárnap reggelre csak gyenge apadás mutatkozik a Rába visszaduzzasztó hatása miatt. A Pinkán szerencsére árhullám utánpótlás nem érkezik.

A Gyöngyösön és a Répcén kisebb árhullám vonul le. Az árhullámok vasárnap reggelre Sorkifalud ill. Tompaládony térségébe érkeztek. A Gyöngyös patakon levonuló árhullám hatására a Lukácsházi tározóban továbbra is folyamatos a tározódás.

Marcal

Szombaton késő délutántól a Marcal alsó vízgyűjtőjére 5 mm körüli mennyiségek estek, a felső részre viszont 10-15 mm eső hullott.

Az utóbbi napokban lehullott csapadékok miatt ismételt áradás indult a folyón, lassú vízszintemelkedésre számítanak a vízügyi szakemberek. Jelentős vízmennyiség tartózkodik kint a Marcal völgyében.

Helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben Boba és Magyargencs településeknél, folyamatos járőr-és figyelőszolgálatot tartunk a területen.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon a védekezési feladatokat Vas megyében jelenleg közel 50 fő látja el, a Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszán 40 fő székesfehérvári és szegedi vízügyes kolléga is segíti a munkánkat.


ZALA MEGYE

Mura

A Mura középső szakaszára szombaton az esti órákban helyenként 20-25 mm eső hullott.

Letenyénél egész nap egyenletesen áradt a folyó, a II. fokú készültség továbbra is érvényben van. A hidrológusok számításai szerint vasárnap estére a vízszint ezen a szakaszon eléri majd a III. fokú árvízvédelmi készültséget jelentő 430 cm-t. A tetőzés 460 cm körüli vízállással vasárnap éjjel várható. A 11 órakor mért vízállás 400 cm.

Az intenzív csapadék hatására a Borsfai patakon is magas vízállások alakultak ki, ezért Tótszentmártonban is helyi vízkárkészültség lépett életbe, s műszaki segítséget nyújtunk a védekezési munkákhoz.

Zala

A Zala alsó árvédelmi szakaszán továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, állandó járőr- és figyelőszolgálatot látunk el. Zalabér térségében és alatta lassan árad a folyó.

A hidrológus szakemberek számításai alapján jövő hét elején (kedd) várhatóan itt is eléri, akár jelentősen meghaladhatja a III. fokú árvízvédelmi készültséget a Zala szintje (330 cm). Az érkező árhullámnak jelentős tömege van, két árhullám egymásra futására kell számítani.

Vasárnap reggelre Zalaegerszegnél újra árad a folyó. a felső szakaszról érkező árhullám hatására.

Principális csatorna

A Principális csatorna szombaton egyenletesen, nagyon lassan áradt. Estére tetőzés közeli állapotba került. Vasárnap reggel 272 cm a vízállás. Ha további jelentős csapadékot nem kap a terület, hosszan elnyúló tetőzés várható a csatornán.

A helyi vízkárkészültség továbbra is érvényben van, szükség szerint biztosítjuk a védekezés műszaki irányítását.

Kerka

A lehullott nagymennyiségű csapadék hatására a Kerka patakon és a mellékvízfolyásokon jelentős vízszintemelkedés következett be, a térségben állandó járőr- és figyelőszolgálatot tartunk fent. Jelentős völgyi elöntéseket okozott az árhullám. Az Alsószenterzsébeti tározó teljes kapacitással üzemel, mintegy 4 millió m3 vízmennyiség tározódott be. Az elöntött területek nagysága több, mint 200 ha.

Helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben, a térség érintett településein (Muraszemenye, Szécsisziget, Kerkaszentkirály és Lovászi) vízügyi szakembereink műszaki segítséget nyújtanak, irányítják a védekezési munkákat.

Kebele és Szentgyörgyvölgyi patak

A lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Kebele és a Szentgyörgyvölgyi patakokon is jelentős vízszintemelkedés következett be, a térségben járőr- és figyelő szolgálatot kell fenntartani. A Zalaszombatfánál lévő Kebele tározó is üzemel. A tározóban kb. 5 millió m3 vízmennyiség tározódott már be, mintegy 370 ha az elöntött terület nagysága. Ma reggelre már tetőznek a tározó alatti vízfolyások. A tározó vízszintje már nem emelkedik. Hosszú, elnyúlt tetőzésre kell számítani. .A zsilipek vízzáróságát folyamatosan ellenőrizzük. A szlovén társ vízügyi szervvel állandó kapcsolatban állunk.


Belvízvédekezés a Kis-Balatonon

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén a Kis-Balatoni Belvízvédelmi Rendszeren belül 4 belvízvédelmi szakaszon folyik a védekezés, továbbra isIII. fokú belvízvédekezés van érvényben. 9 szivattyútelepen folyamatos a belvíz átemelése.

Mezőgazdasági területek állnak víz alatt, az elöntött területek nagysága 440 ha. Naponta mintegy 200 ezer m3 az átemelt víz mennyisége.

A belvíz belterületeket, lakóházakat szerencsére továbbra sem veszélyeztet.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon a védekezési feladatokat Zala megyében jelenleg 35 fő látja el, és közel 70 fő társ vizigekről (Baja, Szolnok, Nyíregyháza, Miskolc, Pécs és Székesfehérvár) átvezényelt vízügyes kolléga is segíti a munkánkat.

Igazgatóságunk központjában állandó hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tartunk. Hidrológus munkatársaink folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. Hidrológiai mérőcsoportjaink szükség szerint vízhozam mérést végeznek. Gátőreink és műszaki szakembereink a területünkön állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak.

Szükség esetén további tájékoztatást adunk ki.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb