Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Gyakorlatoztak a romos, orosz laktanyában

Közös gyakorlatot tartott Szombathelyen az egykori orosz laktanya területén a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Borostyánkő Járási Mentőcsoport kutatási és felderítési egysége, a Kutyás Univerzum Kutyaiskola. A program célja, hogy folyamatosan fejlesszék a mentőcsoportokat.
A gyakorlat ötlete mostanában született meg, de a vas megyei mentőkutyás szakcsoport működése sem túl régre datálható. Új szerveződésű önkéntes civil szervezetről van szó, amelynek tagjai szabadidejükben szaktudásukat és hobbijukat összekapcsolva szeretnének a köz szolgálatában állni.

Fügedi Balázs, a Kutyás Univerzum Kutyaiskola önkéntese érdeklődésünkre elmondta, hogy ebben a szakágban nagyon fontos, hogy folyamatos képzés, gyakorlatok történjenek, hiszen minden szituációra fel kell készíteni az embereket is és a kutyákat is. És éppen ezért a katasztrófavédelemmel együttműködve szerveztük meg ezt az egész rendezvényt.

A továbbképzés keretében engedélyt kapott a civil szervezet, hogy a régi, romos orosz laktanya területén gyakorlatozzanak. Ebben segítségükre volt a katasztrófavédelem, hiszen nekik is feladatkörükbe tartozik hasonló káreseményeknél a segítségnyújtás.

„2013. máj. 11-én alakult meg a szombathelyi Borostyánkő Mentőcsoport, amelynek egyik speciális egysége a kutatási, felderítési, ezen belül a kutyás felderítés. Úgy gondolták a szervezők, hogy a Spider Mentőcsoport ill. a mi mentőcsoportunknak az állománya, hogy ennek a kísérletnek a fejlesztésére szükség van” - tájékoztatott Lakatár Gábor, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

A szombathelyi gyakorlat keretében először a Spider Mentőcsoport mutatta be kötéltechnika segítségével, hogy egy romos épületből miként lehet személyt, illetve kutyát menteni.

„Itt ahol állunk ez egy hetes erősségű földrengésnek megfelelő épület, ahol károsodik a lépcsőház, omlanak a falak, tető beszakad, veszélyessé vált az épület. Ilyen helyen általában nem sok áldozat szokott lenni, de több a sérült. Tehát a menekülés folytán vagy a pillanatnyi rengés folytán ráesik valami vagy nem tud önerőből kijönni, és ezeket kutyával kell megkeresni” - nyilatkozta Lehóczki László, a Spider Miskolci Speciális Mentőcsoport vezetője.

A 2 napos gyakorlat során elméleti és gyakorlati keretek között sajátították el a szükséges képzettséget. Ezzel a Borostyánkő Járási Mentőcsoport széleskörű, speciális képességgel rendelkezik, amely a járás területén túl a megye, illetve vészhelyzetben az ország teljes területén bevethető.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb