Nyomtatás

Mentették a túszokat

2014-12-12, 15:04
   |   Kategória: Sziréna
Fogolyszökés, tűzoltás, életmentés – összetett gyakorlatot tartottak pénteken a rendvédelmi szervek a Petőfi-telepen. A közel 100 embert megmozgató gyakorlat célja  a közös feladatok, a munka összehangolása volt.
A fogvatartottak egyre többször dolgoznak a börtön falain kívül. A Petőfi-telepen is rendszeresen tisztítják az elvezető árkokat, hogy egy nagyobb eső ne öntse el a területet. „Ennek a tisztítása közben, illetőleg a kitermelt fa, bokor égetése közben történt egy kis baleset. Elterjedt a tűz és ezt a kavarodást kihasználva két fogvatartott megszökött” - tájékoztatott Tóth Tamás ezredes, a szombathelyi Országos Büntetésvégrehajtási Intézet parancsnoka.

A két szökésben lévő rab egyikét ártalmatlanná tették  a Terror-elhárítási Központ munkatársai. A másik rab beugrott egy éppen indulni készülő autóba és megfenyegette annak utasait. Menekülés közben összeütközött egy menetrend szerint közlekedő helyi járatos busszal és egy gázpalackokat szállító tehergépkocsival.

A járművek műszaki mentését a helyi tűzoltók hajtották végre, a katasztrófavédelmi mobil labor pedig a veszélyes anyag miatt megtette a szükséges óvintézkedéseket. „Gyakorlatilag azt a szituációt próbáljuk gyakorolni az ilyen gyakorlatok során, amikor a valóságban is ezeket a fogásokat alkalmaznánk, ugyanakkor mégis csak fel kell készülni váratlan eseményekre, mert az élet sokszor olyan fordulatokat hoz, amire nem lehet felkészülni és akkor rugalmasan alkalmazkodni kell ezekhez a változásokhoz” - nyilatkozta Pajor László tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági felügyelője.

Az ütközésben többen súlyosan megsérültek,  őket a Vöröskereszt aktivistái és a mentőszolgálat szakemberei vették gondjaukba. „Mindenképpen elmondható, hogy életszerű szituációkat rendeztek meg a szervezők. Azt is elmondhatom, hogy a problémák egy részét nem tudhattuk előre. Miután megállapodtunk abban milyen rádióhálón kommunikálunk, ezitán minden ment úgy, ahogy az életben” - fogalmazott Köcse Tamás, vezető mentőtiszt.

Nagy Evelin a pénteki gyakorlaton az egyik túsz szerepét játszotta. „Potenciális gerincsérült voltam. Eszméletemnél voltam, emlékeztem mindenre, ami történt és a barátnőmmel voltunk egy autóban. Érdekes volt bennem is felment az adrenalin, ahogy a tűzoltókban, mentősökben” - mondta.

A gyakorlat rendkívül látványos és összetett volt, emellett hasznosnak is bizonyult. Valamennyi rendvédelmi szerv végezhette saját feladatát, ugyanakkor az összehangolt, közös munkát is sikeresnek ítélték a résztvevők.