Nyomtatás

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak

2015-05-13, 17:06
   |   Kategória: Sziréna
Harminchat órás nemzeti kutyás minősítő gyakorlatot szervezett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a múlt hétvégén. Az ország több megyéjéből érkeztek egységek a vizsgára.
Romok alá rekedt sebesültek keresésére indult Lizi, a mentőkutya. Gazdája a hátán vitte az emeletre, majd az épületben – az utasításokat követve – önállóan dolgozott. A szimulált akció során a mentőcsapat sérülteket és elhunytat is talált. A gyakorlat segít, hogy ehhez hasonlóan egy éles helyzetben is eredményesek legyenek. Lizi, a kétéves labrador több bevetésen is volt már. “Eltűnt személyt kerestünk Nádasd és környékén, otthonából eltűnt személyt kerestünk Szentgotthárd környékén” - tájékoztatott Fügedi Balázs, az Alpokalja Mentőcsoport önkéntese.

Tavaly a megyében megalakultak a járási mentőcsoportok, ezek korábban az árvízvédelmi munkálatok segítésére már minősítést szereztek. A szombathelyi borostyánkő mentőcsoport időközben kutyás egységekkel bővült. „Folyamatos képzésen vettek részt tavalyi évben, felkészültek erre a mai vizsgára, és a mai nap során adnak számot megszerzett tapasztalataikról, gyakorlati képzésükről” - fogalmazott Erdélyi Krisztián, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

A harminchat órás vizsgára, melyben elsősegélynyújtás, csapatmunka és éjszakai gyakorlat is szerepelt, az ország több pontjáról érkeztek egységek. A minősítés megszerzésével a kutyavezetők és az állatok önállóan is részt vehetnek eltűntek keresésében vagy romkutatásban.

Videó