Nyomtatás

Gyakorlatoztak a katasztrófavédők

2015-06-19, 15:26
   |   Kategória: Sziréna
Tűz keletkezett egy veszélyesanyag-raktárban, egy ember súlyosan megsérült - ezt a balesetet szimulálták az egyik szombathelyi cég telephelyén végzett gyakorlat során. A Vas Megyei Katasztrófavédelem, a mentők és a rendőrség munkatársai az ott dolgozókkal együttműködve hárították el a veszélyhelyzetet.
Szólt a tűzjelző és füst gomolygott az egyik raktárnál, ahol veszélyes anyagokat tároltak. A szimuláció szerint 200 m2-en csaptak fel a lángok. Egy dolgozó megpróbálta eloltani, de bennrekedt, és súlyos légúti sérüléseket szenvedett. A tűzoltó egységek védőfelszerelés használata mellett hatoltak be az épületbe, megfékezték a lángokat és kihozták a sérültet. "A katasztrófavédelem számára azért jó ez a gyakorlat, mert a beavatkozó állomány megismeri a veszélyes üzembekben, raktárakban azokat az anyagokat, amelyekkel munkájuk során találkozhatnak, és megismerik a céget is, hogy mire képeset éles eset esetén" - fogalmazott Lakatár Gábor tűzoltó őrnagy, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

A tűz- és robbanásveszélyes anyagok tárolását, kezelését végző cégeknek évente közelező Súlyos Káresemény Elhárítási Terv gyakorlatot tartaniuk. Háromévente pedig valamennyi érintett hatóság és szervezet részvételével nagyszabású, összevont szimulációt rendeznek, ilyen volt ez a mostani is. Tesztelték, hogy a cégnél mindenki tisztában van-e a feladatával, és hogyan hajtja azt végre. Van, aki a közművek lekapcsolásáért, más a dolgozók kimenekítéséért és a hatóságok tájékoztatásáért felel. "Az idei gyakorlatot a szakmai felügyelet megfelelőnek értékelte, de ennek ellenére azt gondoljuk fejlődni kell, és ezeken a megoldásokon elgondolkodni a minél nagyobb biztonság érdekében" - hangsúlyozta Kuglitz Attila, a Zoll-Sped Kft. ügyvezetője.

Egy vegyi baleset sérültjeinek ellátása a mentők számára is kihívás, hiszen a szennyezett területen kockázatos a mozgásunk. Vasban szerencsére ritkán történik ilyesmi, de olyan közúti balesetek előfordulnak, amelyekben veszélyes anyagot szállító jármű is érintett. "A mi számunkra azért is kihívás a vegyi balesetek ellátása, mert különös mérgező hatással is kell számolnunk, amelyek nem mindig a helyszínen jelennek meg, ezért minden érintettnek a részletes vizsgálatára is sor kell kerüljön" - mondta Köcse Tamás vezető mentőtiszt.

A gyakorlat célja a hatóságok és az érintett cégek közötti együttműködés erősítése, és a veszélyhelyzetek megelőzése a minél nagyobb biztonság érdekében.

Videó