Nyomtatás

Gyakorlatoztak a katasztrófavédők

2015-11-11, 16:33
   |   Kategória: Sziréna
A téli felkészülés jegyében szervezett nagyszabású gyakorlatot a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az M86-os főút Vát és Szeleste közötti szakaszán. A feltevés szerint autók rekednek a hófúvás miatt járhatatlanná vált úton, mentésük pedig csak úgy lehetséges, ha megbontják a szalagkorlátot.
Verőfényes napsütésben modellezték, hogyan mentenék ki a hóban rekedt autókat. A kétszer két sávot elválasztó korlát leszerelésével átirányíthatják a forgalmat a szemközti sávba. "Le tudtuk mérni, hogy egy-egy szakasz szétszedéséhez mennyi idő kell, a másik pedig, hogy úgy gondoltuk, itt nem tudunk kamionokat megfordítani, csak átterelni a szemben lévő sávba. A gyakorlat során kiderült, hogy igenis vissza tudjuk fordítani szükség esetén a város irányába a kamionforgalmat is" - összegezte a tapasztalatokat Pajor László, megyei tűzoltósági főfelügyelő.

A gyakorlat során az M1-es autópályán 2013-ban kialakult hóhelyzetet vették alapul. Az volt a cél, hogy felkészüljenek a rendkívüli időjárási helyzetekre. Vas megye kritikus hely, gyakori az erős szél, a hófúvás és a hirtelen lezúduló csapadék. "A mai gyakorlat répcelaki, sárvári és szombathelyi egységek vettek részt, a közös munka begyakorlása volt a cél. Elértük a célt, olyan tapasztalatokat kaptunk, amit egy mentési munkánál tudunk majd használni" - tájékoztatott Erdélyi Krisztián, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A gyakorlat idejére lezárták az M86-os érintett szakaszát, a forgalmat a régi főútra terelték.


Videó