Nyomtatás

Izgalmas verseny, hasznos tudás

2016-04-07, 12:25
   |   Kategória: Sziréna
Védműépítés, homokzsáktöltés, akadálypálya leküzdése, elsősegélynyújtás - ilyen feladatokat kell megoldaniuk a csapatoknak az idei katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen.
A felmenő rendszerű, országos viadal első, kirendeltségi fordulójára 12 iskolából érkeztek diákok. Gázálarcban kellett a csapatoknak akadálypályán végigmenniük, és egy tárgyat megtalálniuk úgy, hogy egy társuk utasításokkal irányította a mozgásukat. Egy másik állomáson védőruhába bújtak és átmásztak egy alagúton a lehető leggyorsabban. Általános és középiskolások külön kategóriában versenyeztek, a kőszegszerdahelyi csapat harmadik alkalommal mérette meg magát.
A négyfős csapatoknak az elmúlt héten lehetőségük volt megismerni és begyakorolni a feladatokat. 12 állomáson tesztelhették tudásukat, ügyességüket. - A feladatok között szerepel tűzoltó szakfelszerelések felismerése, elsősegélynyújtás, befogadóhely berendezése, védmű-, illetve homokzsáktöltés, továbbá akadálypálya leküzdése – mondta Lakatár Gábor tű. Őrnagy, kirendeltségvezető.
A résztvevők amellett, hogy izgalmas versenyhelyzetben mérethetik meg magukat, a felkészülés során sok hasznos tudást is elsajátíthatnak. - Bármilyen veszély esetén a gyerekek tudják, hogyan kell például értesíteni a rendőrséget, tűzoltóságot. Véleményem szerint a mindennapi élethez hozzátartozik ez a tudás – fogalmazott Csekéné Vincze Edit, a Savaria Szakközépiskola tanára.
A középiskolások között a kőszegi Jurisics Gimnázium csapata nyert, második helyen az élelmiszeripari diákjai végeztek. Az általános iskolások kategóriájában a sorkifaludi Gárdonyi Géza-iskola győzött, megelőzve a kőszegszerdahelyi és a szentpéterfai csapatot. Ők jutottak tovább az április 14-ei megyei fordulóra, amit Sárváron rendeznek meg. Az ottani győztesek képviselhetik Vas megyét az egy héttel későbbi országos viadalon.