Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Megváltozott közlekedési körlmények

Rövidülő nappalok, romló látási viszonyok, csúszós utak nehezíthetik ősszel az autósok dolgát. A nyári időszakhoz képest jelentősen megváltoznak az út- és időjárási körülmények, amihez alkalmazkodniuk kell a közlekedőknek. A biztonság érdekében a járműveket is érdemes megfelelő műszaki állapotba hozni.
Idén eddig 18 halálos baleset történt a Vas megyei utakon. 14 esetben a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt következett be tragédia, ami azt jelenti, hogy a járművezetők nem alkalmazkodtak az időjárási és útviszonyokhoz. Ennek ősszel talán még nagyobb a jelentősége, hiszen a ködös, hideg idő jelentősen megváltoztatja a közlekedés körülményeit. "Az egyik legfontosabb, hogy fejben kell felkészülni, rá kell hangolódni, hogy meg fog változni az időjárási körülmény, és fejben kell átgondolni azokat a szabályokat, amiket ilyenkor be kell tartani. A halálos balesetek elemzésénél megállapítottuk, hogy hat baleset akkor történt, amikor hidegfront érkezett" - hangsúlyozta László Péter közlekedésrendészeti osztályvezető, VMRFK

A gyalogosoknak és kerékpárosoknak is gondoskodniuk kell a láthatóságukról fényvisszaverő csíkok és jól működő világító-berendezések segítségével. Az autósoknak érdemes átvizsgáltatniuk és műszakilag felkészíteniük a járművüket az őszi útviszonyokra, ennek egyik fontos eleme a nyári gumik cseréje. "A nyári gumik összetétele olyan, hogy e hőmérséklet alatt már nem biztosít megfelelő tapadást, a téli gumi összetétele pedig éppen olyan, hgy ebben a tartományban biztosítja a legjobb tapadást. A bordázatuk is már, markánsabb, jobban kapaszkodik a latyakos, saras utakon" - magyarázta Böröcz Miklós, a VMK Műszaki Engedélyezési Főosztály főosztályvezetője.

Ezenkívül tanácsos ellenőriztetni a fagyálló fagyáspontját, a világító-berendezéseket és az akkumulátort, télire cserélni az ablakmosó folyadékot, átnézni az ablaktörlő lapátokat. Érdemes beszerezni egy indítókábelt is, hogy a hideg reggeleken ne érje meglepetés az autósokat.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb