Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Árvízi szempontból nyugodt év volt az idei

Mindössze egy alkalommal kellett elsőfokú készültséget elrendelni. Ám a védművek több ponton is magasításra szorulnak, és jó néhány kistelepülésen szükség lenne záportározók építésére a hirtelen elöntésveszély megelőzése érdekében. Az árvízi védekezésre való felkészülés felülvizsgálatáról tartottak értekezletet és sajtótájékoztatót a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon.
Az év első hónapjaiban több csapadék hullott az átlagosnál, februárban árhullám alakult ki a Rábán, ami elsőfokú készültség mellett zavartalanul levonult. Augusztusban villámárvizek miatt a Gyöngyös-patak és a Pinka mentén volt szükség helyi védekezésre. Ettől eltekintve nyugodt évet tudhat maga mögött a regionális vízügyi igazgatóság. A védművek és tározók állapota megfelelő, ám kiépítettségi hiányosságok előfordulnak. "Szentgotthárdon van egy támfalunk, ami alacsony, az új mértékadó árvízszint elleni védelemnek már nem felel meg. Körmenden van két gócpont, a jobbparti töltés alacsony kiépítettségű, és az ún. büdösárki zsilip és szivattyútelep, amelynél árvízkor komoly problémák voltak" - mondta Gaál Róbert, a regonális vízügyi igazgatóság igazgatója.

Több folyószakaszon karbantartási, iszapolási, cserjeirtási munkákat végeztek, és uszadéktorlaszokat számoltak fel. A Rába ikervári szakaszán több mint 100 tonna faanyagot távolítottak el a mederből. Befejeződött a 2014-es árvíz okozta károk helyreállítása. A közeljövőben több mint 1,8 milliárd forint értékben záportározóépítési program indul. Folyamatban vannak a tanulmánytervek, 2019-ig a régió hat kistelepülésén készülhet el a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék okozta károk megelőzését szolgáló záportározó. "A település fölötti kis vízgyűjtőn kialakuló hirtelen csapadék összegyűjtésére szolgál, hogy ne a településen fusson le, és egy csillapított, kisebb árhullám fog érkezni a településre, amit képes elvezetni a belterületi vízelvezető rendszer" - fogalmazott Hercsel Róbert szakaszmérnök.

2018 elején elindulhat a dozmati víztározó kivitelezése, amely az Arany-patak mentén fekvő oladi városrész, illetve Torony és Sé települések árvízvédelmét biztosítja majd.
2020-ig több mint 3,5 milliárd forint értékben valósulhatnak meg fejlesztések a Rába völgyében: támfalmagasítás és töltésfejlesztés történik Sárváron, Körmenden és Szentgotthárdon.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb