Országszerte a tűzesetek ötöde a karácsonyi ünnepek idején történik

2016-12-13, 13:45
   |   Kategória: Sziréna
Leggyakrabban az adventi koszorú gyertyái okoznak bajt, ezért érdemes néhány alapvető tűzvédelmi szabályt betartani. A katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai látványos szimuláción mutatták be, milyen gyorsan képesek elterjedni a lángok a lakásban.
Adventi koszorú az asztalon, feldíszített karácsonyfa, fotel, ágy, szekrénysor tévével - egy komplett szobát rendeztek be a katasztrófavédelmi igazgatóság Petőfi-telepi gyakorlópályáján egy konténerben. A legnagyobb veszélyforrás ilyenkor az adventi koszorú.A szakemberek azt javasolják, hogy ezt egy nem éghető anyagú tálcára helyezzük el, porcelán, fém, hogy ha mégis eldől, erről a tűz ne tudjon továbbterjedni a berendezési tárgyainkon, mondjuk az asztalterítőre."

A szimuláció szerint a korszorú egyik gyertyája eldől, lángra kap a terítő. A tűz pillanatok alatt átterjed a karácsonyfára, onnan pedig a bútorokra. Mindössze 6-8 perc elég ahhoz, hogy kiégjen egy szoba. Szakemberek azt tanácsolják, hogy tűz esetén ne pánikoljunk, borítsunk vizes ruhát a koszorúra,  és hívjuk a tűzoltókat. "Ha a helyiséget úgy hagyjuk el, hogy nyitva hagyjuk az ajtót, a kívülről beáramló levegő ezt az égést tovább táplálja. Ha kialakul otthon egy tűzeset, akkor úgy hagyjuk el a lakást, hogy mögöttünk tegyük be az ajtót" - hangsúlyozta Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A konténerben ezúttal egy füstjelzőt és egy szén-monoxid-érzékelőt is elhelyeztek. Mindkettő rövid időn belül megszólalt, amint felcsaptak a lángok. Nem véletlen tehát, hogy a tűzoltóság évek óta népszerűsíti a készülékek használatát.

A karácsonyfatüzek megelőzése érdekében használjunk megbízható égősort, és vásároljunk frissen vágott fenyőt.
Pajor László - tűzoltósági főfelügyelő, katasztrófavédelmi igazgatóság

15:46-16:11

"Érdemes arra odafigyelni, hogy friss tűlevelűt vegyünk, az kevésbé gyúlékony, 2-3 méter távolságot tartsunk a fűtő berendezésektől, kandallótól, kályhától. Fontos még, hogy menekülélési útirányba ne essen a fenyőfa."
A tűzoltók először szórt vízsugárral a plafont hűtötték le, majd körülhatárolták és eloltották a lángokat. Egy ehhez hasonló lakástüzet 20-30 liter vízzel meg lehet fékezni, és mindig odafigyelnek arra, hogy a másodlagos károkozás - mint például egy társasház esetében a lakások beázása - minimális legyen. A szimulációt a polgármesteri hivatal közbiztonsági referens képzésének résztvevői is megtekintették.Kapcsolódó elemek

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178