Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A jégből mentést gyakorolták a tűzoltók

Jégre menni veszélyes, sőt a szabad vizek többségénél tilos, mert a kemény mínuszok ellenére is bizonytalan a jégvastagság. Ha valaki alatt beszakad a jég, a hideg vízben mindössze 30 másodperc alatt kialakulhat az úgynevezett hidegsokk, ami keringés megálláshoz vezet. A szombathelyi hivatásos tűzoltók ma a jégből mentés gyakorolták.
Jégre lépni tilos! Ez a tábla figyelmeztet mostantól a veszélyre a lukácsházi víztározónál. A tó jegén kialakított hokipálya, jól látható szánkó és korcsolyanyomok mutatják, sokan használják a tiltás ellenére is sportolásra a helyszínt.

A szombathelyi hivatásos tűzoltók a jégből mentést gyakorolták. Létrakészlet, biztosító kötelek – többek között ilyen speciális felszerelés segíti a munkájukat. Egyetlen embert elbírhat a 4-5 cm vastagságú jég, két ember súlyához már 8, sportolásra pedig legalább 12 cm-es jég szükséges. A szabad vizek esetében a befolyóknál és az áramlatok következtében változó lehet a vastagság, így könnyen beszakadhat a jég. "Személymentést nem kellett végrehajtanunk. Ennek ellenére rendkívül fontos, hogy a készenléti állomány ezt minden évben gyakorolja. Ennek vagyunk éppen tanúi. A hátam mögött a Szombathelyi Tűzoltóság egysége a kiképzési tervnek megfelelően hajtja végre ezt a szituációs gyakorlatot" - mondta Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Ha recseg-ropog, azonnal hasra kell feküdni, és így kell megpróbálni kikúszni a partra - tanácsolja a szakember. Fontos, hogy vízből, jégből csak az mentsen, akinek jártassága és jogosultsága van, hiszen számos esetben előfordult már, hogy az is odaveszett, aki megfelelő tudás és felszerelés nélkül akart segíteni. Ha azt látjuk, hogy valaki bajba került, azonnal hívjuk a tűzoltókat 105-ös, vagy a 112-es segélyhívón.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb