Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Tűz ütött ki az Aréna Saváriában

Nem elég, ha a tűzoltók és a mentésben részt vevők professzionálisan tudják a dolgukat, az is fontos, hogy azok se essenek pánikba, akiket ki kell menekíteni egy katasztrófa helyszínéről. Ezt gyakorolták tegnap az Aréna Savariában. A forgatókönyv szerint tűz ütött ki a sportcsarnokban, ahol éppen két rendezvény miatt közel négyezren tartózkodtak.
Négyezer-négyszáz ember befogadására képes a szombathelyi Aréna Savaria, ezúttal is közel ennyi diák volt itt, ugyanis a csarnokban egy országos versszavaló rekordkísérletet tartottak. A Weöres Sándor színészének, Kelemen Zoltánnak vezényletével József Attila Tűz van című versét mondták egyszerre.

A szavalást egy teremfoci mérkőzés követte. A Haladás labdarúgói a színház válogatottjával csaptak össze. Meccs közben azonban tűz ütött ki. Füst árasztotta el az épületet. A tapasztalat szerint a katasztrófahelyzetekben az emberek nagy része pánikba esik. "Nem elég az, ha az elsődleges beavatkozó szervezetek, a tűzoltóság, a rendőrség, a mentőszolgálat, a sportlétesítmény biztonsági személyzete tudja, hogy mi a feladata, ha ez nem párosul egy jogkövető magatartással a résztvevő állampolgárok részéről, akkor az nagy mértékben meg tudja nehezíteni a mentést" - hangsúlyozta Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Fontos, hogy a tömegrendezvények résztvevői tudják, milyen útvonalon, kiknek a segítségével hagyhatják el leggyorsabban a helyszínt, ha baj van. A gyakorlat célja volt az öngondoskodás képességének tudatosítása, mi a helyes magatartás katasztrófa esetén. "Nem kellemes érzés. Főleg fentről lejönni. Az a jó, hogy könnyen ki lehet jönni az épületből, úgyhogy nem volt probléma" - mondta Farkas Ákos, a Puskás Tivadar Szakgimnázium tanulója.

Az iskolákban rendszeresen tartanak hasonló gyakorlatot. "Minden évben van nálunk tűzvédelmi gyakorlat, mikor imitáljuk a rövid csengőszókkal, hogy tudjuk elhagyni az épületet. Gyakoroljuk a fegyelmezettséget, az önfegyelmet, hogy mi ilyenkor a diákok, a tanárok teendője" - mondta Horváth Ágota, a Premontrei Gimnázium tanára.

A majdnem telt házas Aréna Savaria a gyakorlat idén 3 perc alatt kiürült. "A hatósági osztályok által hivatalosan mért kiürítési idő a normaidőn belül volt, és a mai kiürítési gyakorlat az elvárásoknak megfelelt" - hangsúlyozta Lakatár Gábor, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője.

A 3700 diák részvételét oklevéllel köszönték meg a katasztrófavédők.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb