Nyomtatás

Köszönet a helytállásért

2017-05-22, 13:11
   |   Kategória: Sziréna
Életet mentett egy házaspár Szombathelyen, valamint két tűzoltó Sárváron - mindkét esetben újraélesztésre volt szükség. A helytállásért a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tüntették ki őket.
Ismét bizonyítékot nyert, hogy Szombathely a segítés városa - újraélesztésért mondott köszönetet Puskás Tivadar polgármester két sárvári tűzoltónak, akik a helyi buszmegállóban néhány hónapja segítettek egy járókelőn, valamint a BPW  két alkalmazottjának, akik a tűzoltóbálon mentettek meg egy férfit, aki rosszul lett, majd leállt a szíve. Nehogy baj legyen, oldalra fordítottuk, és kihúztam neki a nyelvét. És utána még élt, majd észrevette a feleségem, hogy lilult, illetve hogy megy el a pulzusa, és közben átadta nekem a telefont, közben telefonos irányítással, amit a mentősökkel kommunikáltunk, akkor mondta, hogy azonnal újraélesztés" - mesélte Németh István, a BPW Hungária Kft. létesítményi tűzoltója.

A BPW-Hungária Kft.-nél 1992 óta működik létesítményi tűzoltóság, 22-en a napi munka mellett vállalják, hogy vész esetén rendelkezésre állnak , és ha kell, életet mentenek. Németh István raktárosként dolgozik a vállalatnál, 13 éve tagja a létesítményi tűzoltóságnak. A házaspár és a hivatásos tűzoltóság parancsnoka ezúttal sem habozott a rendkívüli helyzetben: a mentők kiérkezéséig fenntartották a bajba került férfi keringését. “Itt nem lehet gondolkozni, ott elmúltak az érzések, és csak a beteg volt, meg a férjem, akit irányítottam, és abban a pilalnatban az újraélesztést elkezdtem. Azt tudom, hogy a Szabolcs átvette tőlem, aztán meg már ott voltak a mentősök" - tette hozzá Némethné Kiss Ildikó, a Markusovszky Kórház laboratóriumi szakasszisztense. Az együttműködés eredményesnek bizonyult: az 59 éves férfi életben van. “Az újraélesztést az Ildikó kezdte el, aztán átvettem én, és utána már nem kellett váltani még egyet, hanem a mentők nagyon gyorsan a helyszínre érkeztek, és tényleg ilyen filmekben látható jelenetként éltem ezt meg+ - fogalmazott Göncz Szabolcs, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóság tűzoltóparancsnoka.

Már harmincezernél is többen tanulták meg az újraélesztés alapszabályait Szombathelyen - ennek jelentőségét hangsúlyozta most is a polgármester. “Mindenképpen az segített, hogy a laikus, aki a keringésleállásban szenvedő mellett ott volt, azonnal, hathatósan beavatkozott. Ennek köszönhető az életük" - mondta Puskás Tivadar polgármester.

Az alapszabály: két befúvás, harminc mellkaspumpálás. A mentőket pedig azonnal hívni kell a 104-es számon, ők telefonon utasításokat adnak annak, aki az újraélesztést végzi a szakemberek kiérkezéséig.

1 hozzászólás

 • Írta: Stan 2017. június 01., csütörtök Hozzászólás hivatkozás
  Stan

  Hi, Neat post. There's an issue with your site in web explorer,
  could check this? IE still is the marketplace chief and a huge element of other
  folks will leave out your great writing because of this
  problem.