Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Esetmenedzserrel is segítik az idősek ellátását

Az „Age-friendly Region” határon átnyúló együttműködés célja, hogy az idősek és családtagjaik minél tovább maradhassanak megszokott környezetükben. Az INTERREG projekt egyik alappillére az esetmenedzsment bevezetése, amely nagy segítség lehet a szépkorúaknak.
Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője elmondta, a projekt kiindulópontja, hogy idősödő társadalomban élünk, ami szerinte Szombathelyen különösen megmutatkozik, ugyanis az öregedési index itt jelentősen meghaladja az országos átlagot: 130 körüli helyett ez a szám 146 a vasi megyeszékhelyen. Az intézményvezető látja, kiemelt figyelmet kell fordítani az idősekre, az életminőségük javítására. „Nagyon fontos figyelembe venni azt is, hogy nekik van egy természetes igényük, mint általában az embereknek, ez pedig nem más, mint az, hogy szeretnének saját otthonukban élni minél tovább” – hangsúlyozta az igazgatónő.

„Nagyon gyakran találkozunk azzal, hogy amikor egy idős bejön az intézménybe, és megfogalmazza a problémáját, az egy komplex probléma” – vezette fel az esetmenedzsment szükségességét Kulcsár Lászlóné. Hozzátette, rengeteg olyan apró tényező is állhat a probléma hátterében, amit az idős személy nem tud megfogalmazni, és a megoldásukat sem látja. Nekik nyújt segítséget az esetmenedzser komplex szemlélettel és tudással, megszervezve ellátásukat. Az intézményvezető arról is beszélt, bár sok olyan egyedülálló idős szorulna ellátásra, akik nem kérnek segítséget, jelzéseket kapnak róluk a szomszédaiktól, távolabb élő hozzátartozóiktól vagy a házi- orvostól, így be tudnak avatkozni. „A jelzés alapján mi felvesszük az időssel a kapcsolatot, megkeressük őt, és az esetmenedzsernek itt van fontos szerepe” – hangsúlyozta az intézményvezető. Kifejtette, az esetmenedzser meghallgatja az idős problémáját, illetve számba veszi azokat az erőforrásokat, amelyek bevonhatók a segítségnyújtásba, legyen szó hozzátartozó személyekről vagy szervezetekről, intézményekről. A tapasztalatok azt mutatják, nagyon nagy igény van erre Szombathelyen, a város pedig fokozottan ügyel az idősekre. „Több olyan innováció is megvalósult a korábbi években, ami ezt bizonyítja” – világított rá az igazgatónő.

Az idősbarát összefogás 2017-ben jött létre Szombathely, Győr és Zalaegerszeg, valamint Kelet- Stájerország között. Kulcsár Lászlóné úgy véli, nagyon eltérő a két ország ellátórendszere, de sokat tanulhattak egymástól. A partnerek az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország ATHU012 projekt keretein belül workshopokat szerveztek, az idősek és hozzátartozóik, illetve a szakemberek Ausztriába látogathattak, ahol tapasztalatokat cseréltek, de képzések is indultak önkéntesek felkészítésére, valamint családtagokat tanítottak arra, hogyan gondozhatják otthon idős szerettüket. Ez a munka 2019 decemberéig, a pályázat végéig folytatódik, de a kialakított esetmenedzsment modell hosszú távon képes lesz segíteni abban, hogy az idősek életminősége javuljon.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb