Jó lenne, ha divat lenne vonatra szállni

2013-12-15, 09:40
   |   Kategória: Tér-Kép
Nemcsak biztonságosabb, de jóval kényelmesebb is lett az utazás a Sopron – Szombathely –Szentgotthárd vasútvonalon, amióta a GYSEV Zrt. üzemelteti a szakaszt. A fejlesztéseknek köszönhetően több utas választja a vonatot. A cél az, hogy a jövőben a tömegközlekedési eszközök menetidejét összehangolva, hosszabb várakozás nélkül jussanak el az utasok az egyik helyről a másikra. A részletekről Kövesdi Szilárddal, a GYSEV ZRt.  igazgatójával beszélgettünk.

- A Sopron - Szombathely szakaszt 2001-ben, a Szombathely- Szentgotthárd szakaszt 2006-ban vette át a GYSEV Zrt. Milyen feladatokat kellett megoldania a vasúttársaságnak?

- A legfontosabb, hogy a korábbi 60 kilométer/óra sebességű pályát dupla akkora sebességűre és 22,5 tonna tengelyterhelésre fejlesztettük, illetve olyan menetrendet dolgoztunk ki, amely már alkalmas a hatékony elővárosi közlekedés lebonyolítására. Az volt a célunk, hogy a mai kor követelményeinek megfelelő, sokkal modernebb feltételeket biztosítsunk az utasaink számára. Másrészt ez a szakasz, mint észak-déli folyosó, fontos szerepet tölt be a vasúti áruszállításban is. Már az átvételkor eldöntöttük, hogy olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amelyek a korábbinál sokkal nagyobb mennyiségű áru szállítását is lehetővé teszik.

- Mindez nem működne villamosítás nélkül, egyes szakaszokon ez sem volt megoldott.

- Egy csaknem 50 milliárd forintos rekonstrukciós program keretében megerősítettük a vasúti pályát, a teljes szakaszt villamosítottuk, és magasított peronokat alakítottunk ki. Ugyancsak ebből az összegből sikerült négy darab regionális villamos motorvonatot is beszereznie a GYSEV-nek, a december 15-i menetrend-változtatás után két FLIRT motorvonat közlekedik a Sopron- Szombathely - Szentgotthárd szakaszon.
flirt

A projekt részeként épült meg a Csaba utcai felüljáró is, amely egy forgalmas csomópont közlekedését forradalmasította. A vasúti és a közúti járművek immáron két külön szinten haladhatnak. Ez a legbiztonságosabb megoldás, másrészt elkerülhető vele az is, hogy az autósok a sorompó előtt 20-30 percet várakozzanak. A 2+1 úgynevezett „kiváló sávval” megépült felüljáróval most megszűnt a szintbeni átjáró. A gyalogos és kerékpáros forgalmat pedig aluljáró szolgálja a közel két és félmilliárd forintért megépített kereszteződésben. A beruházásnak köszönhetően a két városrész összeköttetése is megoldódott.

- A rekonstrukciós pályázattal párhuzamosan egy másik, 630 millió forintos beruházás is folyamatban van, amelyben egyéb fejlesztéseket valósít meg a GYSEV. Melyek ezek?

- Hitünk szerint nem elegendő csupán megfelelő állapotba hozni az infrastruktúrát, hanem nagyon sok egyéb fejlesztést is végre kell hajtani ahhoz, hogy a stratégiai személyszállítási céljainknak meg tudjunk felelni. Az állomásépületeket fel kell újítani, P+R parkolókat, kerékpártárolókat kell építeni, és nagyon nagy figyelmet kell fordítani az utasok tájékoztatására. Ezek mind-mind apró járulékos fejlesztések, de ezekkel együtt tudja a vasúti pálya igazán betölteni a funkcióját. A Sopron - Szombathely - Szentgotthárd vasútvonalon ezt megvalósítottuk: valamennyi megállóhely rendelkezik vizuális utas-tájékoztatóval, ami valós időben jelzi a vonatok várható érkezési időpontját és az esetleges késéseket. P+R parkolókat építettünk Szombathelyen, Körmenden, Rátóton, és az év végéig még további nyolc helyen adunk át ilyen létesítményeket.

Intermodális csomópontokat is létesítettünk, amelyek az egyes közlekedési ágak közötti átjárhatóságot biztosítják. Próbáljuk kombinálni a vasúti, a buszos és a kerékpáros közlekedést. Erre a megyében Körmend a példatelepülés. Itt az autóbusz- állomás közvetlenül a vasútállomás mellett van, továbbá közös az utasváró, az információ és a jegyértékesítés is.

- Mennyire népszerű ma vonattal utazni?

- 2012-ben 2 millió 60 ezer utast szállítottunk a Sopron – Szombathely - Szentgotthárd vonalon, az eddigi számokból úgy tűnik, hogy idén 4-6 százalékos emelkedés lesz. Két éve egyébként, a nagyobb fejlesztések óta folyamatosan emelkedik az utasaink száma. A fiatalok körében például népszerű a WiFi-szolgáltatásunk, amely ma már nemcsak az Intercity-n elérhető. Olyan fejlesztéseket hajtottunk végre és tervezünk a jövőben, amelyek mind azt segítik elő, hogy divat legyen vonatra szállni.

Kapcsolódó elemek

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178