Nyomtatás

Egymilliárdból újulnak meg a közterületek Szombathelyen

2014-03-22, 07:44
   |   Kategória: Tér-Kép
Út-és járdafelújítási munkák kezdődnek a nyáron, megszépül az aluljáró és a karneváli helyszínként is működő zeneiskola mögötti parkoló. Gőzerővel folynak a csapadékvíz-elvezetési munkálatok és a Savaria téri tömbbelső renoválása. A részletekről Lendvai Ferenccel, a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnökével beszélgettünk.
- A képviselő-testület a márciusi közgyűlésen elfogadott egy több százmillió forintos út- és járdafelújítási csomagot. Az ellenzék is egyetértett abban, hogy erre szükség van, de többen feltették a kérdést, hogy miért a választási évre maradt. Ön ezt mivel indokolja?

- Még a 2010-es választások után, rögtön a ciklus elején összeraktunk és elfogadtunk egy két és félmilliárd forintos út- és járdaépítési programot, amelyhez az idei évig azért nem tudtunk hozzákezdeni, mert óriási hitelteher nyomta a város vállát. Szombathely önkormányzata saját erőből törlesztett közel kétmilliárd forintot, az állam pedig két lépésben 16 milliárd forint hitelt vállalt át. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, ennek köszönhető, hogy a hitel- és tőketörlesztés helyett végre a fejlesztésekre koncentrálhatunk. Számos, régóta húzódó problémát oldhatunk most meg.

Márciusban a városfejlesztési bizottság háromszázmillió forintos útfejlesztési csomagot fogadott el, erre a közgyűlés is rábólintott. Továbbá hatvanmillió forintot különítettünk el a költségvetésben a Vak Bottyán utcai híd rendbetételére, amelyet lassan egy éve le kellett zárni az autósok elől balesetveszély miatt. A hídfelújítás elindítása egyébként azért tartott ennyi ideig, mert több közmű húzódik a szerkezetében, és a rendszerüket újra kellett tervezni. Létrehoztunk egy 140 millió forintot tartalmazó városfejlesztési alapot is. Ebből a tizennégy választókerületi képviselő tíz- tízmillió forint felhasználására tehet javaslatot. Ebből saját körzetük legsürgetőbb feladatait oldhatják meg.

- Milyen szempontok alapján döntötték el, hogy milyen felújításokat valósítanak meg az utak rendbetételére szánt keretből?

- Azokat tudtuk kiválasztani, amelyekhez nem kell, vagy már rendelkeznek építési engedéllyel. Ilyen például a zeneiskola mögötti parkoló kérdése, ami karneváli helyszín is egyben. Itt, a belső körforgalom megszüntetésével új parkolórészt alakítanak ki. Egyrészt több lesz a hely, másrészt a zenekar dolgozói sorompóval elzárható területen parkolhatnak majd. Ugyanígy évek óta felújításra vár az aluljáró. A tervek szerint 23 millió forintból megszabadítják a grafittiktől, kijavítják a burkolatot és a festés után bekamerázzák. Ez az állagmegóvás és a biztonság növelése miatt is elodázhatatlan.

Az egyik legnagyobb fejlesztés a Mikes Kelemen utcai 3. előtti nagyparkoló teljes felújítása, mintegy 35 millió forintból. Most még kavicsozott és gödrös, sok bosszúságot okoz a környéken élőknek. A tervek már két évvel ezelőtt elkészültek, a tereprendezés után aszfaltburkolatot kap. Hasonló összeget fordítunk a Vépi út közvilágításának teljes felújítására, a balesetek megelőzése miatt is. Érdekesség, hogy a Vízöntő utcában egy újfajta, környezetbarát technológiával épül járda: az elhasználódott réteget felmarják, majd visszadolgozzák az új aszfaltba. Több mint harmincmillió forint van a Saághy István utca részleges felújítására. Ez egy nagyon forgalmas utcaszakasz, korábban nem kisteherforgalomra tervezték a burkolatot.

untitled shoot-140312-06368

A városfejlesztési alap forrásainak felhasználására is érkeztek már javaslatok, ezeket a bizottság egyhangúan támogatta. Így újulhat meg közel tízmillió forintból egy Deák Ferenc utcai járdaszakasz, a Kodály Zoltán utcai játszótér, és ebből a keretből szemétgyűjtőket és padokat is kihelyezünk az Oladi lakótelepen. A Váci Mihály utcában gyalogátkelőhely épül, a Derkovits-iskolamelletti területet pedig térkövezzük. Régóta húzódó probléma a Szent Gellért utcai két fedett buszmegálló megépítése, most meglesz ez is. A javaslatomra került be a csomagba a Pázmány Péter körút 2. és 22. ház közötti járda teljes felújítása.

- Mikor kezdődnek az építési munkálatok?

- A közbeszerzési eljárásnak körülbelül két hónap az átfutási ideje. Ezután lehet szerződést kötni az építtetővel és átadni a munkaterületet. A tervek szerint a zeneiskola mögötti parkoló már augusztus elejére elkészül, hiszen a karnevál idején itt lesz a Sörtér. Az egyéb munkálatok várhatóan a nyár végig befejeződnek.

- Tavaly döntött a közgyűlés a tömbbelsők felújításáról és a csapadékvíz-elvezetés kiépítéséről is. Azok más önkormányzati forrásból készülnek el?

- Igen, és ezek is önerőből valósulnak meg. A Savaria téri és a Szél Kálmán utcai tömbbelsők felújítására összesen 130 millió forintot költ az önkormányzat. A Verseny utcába 97 millió forintba kerül a zárt csapadékcsatorna kialakítása. Itt egy úgynevezett mintajárda is épül, hiszen nem aszfaltot, hanem térburkolatot kap majd. A munkálatok várhatóan május végig tartanak. Néhány hónapon belül megkezdődik a csapadékvíz-elvezetés kiépítése a herényi városrészben is. Erre több mint hetvenmillió forintot szán a városvezetés.

Mint minden évben, ezeken kívül tartalmaz a költségvetés egy kétszázmilliós tételsort a karbantartásokra: kátyúzásra, kisebb felújításokra, útburkolati jelek festésére. Ha mindent összeadunk, akkor látszik, hogy egymilliárd forint az, amit a szombathelyi önkormányzat a közterületek rendbetételére fordít.