Nyomtatás

Hogyan értékelik a választást az ellenzéki pártok?

2014-04-07, 15:18
   |   Kategória: Tér-Kép
Közel száz százalékos a szavazatok feldolgozottsága Vas megye 1-es számú választókörzetében, Szombathelyen. A leadott voksok 45,02 százalékát Hende Csaba, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta. Az ellenzéki pártok képviselőit arról kérdeztük, hogyan értékelik a 2014-es országgyűlési választást.
Jobbik

Előre tekint a Jobbik - ezt mondta az ellenzéki párt országyűlési képviselőjelöltje, Balassa Péter. A Jobbik jelöltjei egyénileg nem jutottak a parlamentbe a vasárnapi országgyűlési képviselő választáson, azonban Vas megye mindhárom választókerületében jól szerepeltek. Hétfőtől már a májusi Európai Parlamenti, és az őszi helyhatósági választásra készülnek.

„Egy megkerülhetetlen erő lesz Szombathelyen és arra készülünk, hogy igenis egy olyan frakciót tudunk alakítani az őszi önkormányzati választásokon, ahol a Jobbik Magyarországért Mozgalom meghatározó erő lesz a szombathelyi közgyűlésben, furcsa, amit mondok, mert ugye most országgyűlési választás van, de mi nem csak a jelennel, hanem a jövővel is foglalkozunk.”-fogalmazott Balassa Péter.

A szombathelyi központú 1-es választókerületben 44 869-en mentek el szavazni az országgyűlési választáson. A közel 99 százalékos feldolgozottság szerint az érvényes voksok 15, 31 százalékát szerezte meg Balassa Péter, ez szám szerint 6811 szavazat.

LMP

Az LMP tagjai és szimpatizánsai a párt irodájában követték az eseményeket vasárnap este. Horváth Zoltán, az egyes,, Bogáti András, a kettes,  Baracska Péter pedig a 3. számú választókerületben egyaránt a 4. helyen végzett. A párt Vas megyében, a 4 évvel ezelőtti választáshoz képest mindhárom körzetben valamint Szombathelyen is állított képviselőjelölteket. Horváth Zoltán a szavazatok több mint 6%-át szerezte meg. Ez több mint a párt országos átlaga.

"Úgy néz ki, hogy a szavazóink megosztották a szavazatukat. A listán még ennél is nagyobb, 7% körüli eredményt értünk el. Úgy gondolom Szombathelyen bebizonyítottuk: továbbra is megkerülhetetlen erő a Lehet Más a Politika"- mondta el Horváth Zoltán.

Mind országosan, mind helyben jobb eredményt remélt Horváth Zoltán, noha mint mondja, nagy eredménynek tartja, hogy az LMP bekerült az Országgyűlésbe. A párt már az Európai Uniós kampányra készül. Szombathelyen és Vas megyében is segíteni fogják az országos kampányt, hogy legyen LMP-s politikus a Európai Parlamentben. Emellett már elkezdték a őszi, önkormányzati választásra való felkészülést, hogy minél több helyen bejussanak a helyi képviselőtestületekbe is.

1

Kormányváltás

A választási vereség ellenére nyugodt – ezt mondta magáról a vasárnapi országgyűlési választást értékelve Nemény András. Az MSZP-s politikus a kormányváltó erők jelöltjeként indult a választáson, Vas megye 1-es számú választókerületben volt jelölt. Összesen 13 698 szavazatot kapott, ez a voksok 30,8 százaléka, vagyis a második legjobb eredmény a fideszes Hende Csaba után. Nemény András szerint Szombathelyen jól működött az ellenzéki összefogás, nem roppantak meg a vereség után.

„Optimistán próbálom megközelíteni a jövőt és van ok arra, hogy optimista is legyek, hiszen Szombathelyen kaptunk 13 ezer szavazatot, összességében közel 14 ezret, és azt gondolom, hogy ez a szavazatszám a jövőre nézve mindenképpen legalábbis a munkát feltételezi, és én azt hiszem, a jó eredményt is az önkormányzati választásokra, érdemes dolgoznunk.” -értékelt Nemény András.

Ahogy fogalmazott: az eddig kijelölt utat folytatja az MSZP. A májusi európai parlamenti választásra a kormányváltó szövetségeseiktől külön, később viszont,  - a helyhatósági választásra - együtt készülnek. Nemény szerint Szombathelyen van jövője a baloldalnak és nem hagyja cserben szavazóit.