Nyomtatás

Az egykori diáktársak emlékére

2014-04-14, 14:12
   |   Kategória: Tér-Kép
A Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából emléktáblát avattak a Premontrei Gimnáziumba járt, majd 1944-ben elhurcolt 16 zsidó származású diák tiszteletére.
Az auschwitzi koncentrációs táborból hazatérő, ma Bécsben élő Weiss András azt mondta, soha senkinek nem szabad a származása miatt félelemben élnie.„Ez az iskola nemcsak tanított, hanem nevelt bennünket. Egy olyan szellemben nevelt, amelyik szellemben nem kellett félni sem az osztály, sem az iskolatársakkal, egy olyan időben, amelyben ez már nem lett volna szokatlan.” -fogalmazott.

Az ökumenikus szertartást követően verssel, zenével emlékeztek a vészkorszak idején hazánkból elhurcolt zsidó áldozatokra.Hetven évvel ezelőtt Európában a holokauszt idején közel 6 millió zsidó halt meg, ebből 600 ezren voltak magyar származásúak. Véghné Busics Hilda, a Premontrei Gimnázium igazgatója az emlékezés fontosságát emelte ki ünnepi köszöntőjében. „A 16 név, amely itt kőbe vésve láttatik, azt a célt szolgálja, hogy örökösen üzenete legyen az itt megforduló generációnak, mi az, aminek soha többé nem szabad megtörténnie.” - hangsúlyozta.

A 65 évvel ezelőtt érettségizett osztály nevében Horváth János emlékezett a premontreis diákévekre. Az ünnepség végén Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövetének köszöntőlevelét olvasták fel.

VideóGaléria

{gallery}http://www.flickr.com/photos/szombathelyi7/sets/72157643910817615/{/gallery}