Nyomtatás

Több mint félszáz napirend nyolc óra alatt

2014-04-24, 08:43
   |   Kategória: Tér-Kép
Másfél hónap után újra közgyűlés. Itt vagyunk a Városháza nagytermében, igyekszünk beszámolni a legfontosabb döntésekről. A délutánra mindössze 15 napirendi pont maradt megtárgyalásra.

17:45
Vége az áprilisi közgyűlés nyilvános ülésének. A következő rendes közgyűlés május 29-én lesz.

17:30
Rövid szünet után folytatjuk. Majdnem visszahoztak egy napirendi pontot, de mint kiderült ennek jogi akadálya van. Most szavaznak a 33-as nairendi pontról, ellenvetés nélkül. E szerint engedélyezik a Marco Racing Team Kft. engedélyt kap, hogy a laktanya, börtön és reptér melletti területeken rendezhetnek Vas megyei Rallye OB futamot.

Aztán újra előjön a megállító táblák ügye.

17:06
A sürgősségi napirend megtárgyalása maradt hátra. Ez a "helyi közösségi közlekedés központi költségvetés által biztosított támogatás igénybevételéről" szól. 

16:05
A két közgyűlés közötti beszámolók között Szakács Dávid ismét tolmácsolja a zanatiak kérését, miszerint négy utcát vegyenek önkormányzati kezelésbe. Molnár Miklós elmondta, folyamatosan dolgoznak a gépészmérnök szak elindításán. Tárgyalnak már a leendő oktatókkal is, egyikőjük május elején érkezikSzombathelyre Belgiumból, a támogatási szerződést várhatóan május 5-én írják alá az egyetemmel. 

Lazáry Viktor örömét fejezi ki, hogy sikeresen működik és nagy népszerűségnek örvend a kültéri fitnesz-park. Szerinte nem probléma, hogy a gyerekek is használják. Hozzáteszi, hogy ez azt bizonyítja, hogy szükség van még hasonlókra a városba, ezzel kapcsolatban felmérések is készültek már.

Czeglédy Csaba szerint egyre kevesebb a vendéglátóhely a Fő téren, azt javasolja, hogy a teraszok után ne kelljen területfoglalási díjat fizetni. Majd felveti azt is, hogy az önkormányzat vásárolja meg a börtön és az SZTK éületét. Lazáry Viktor alpolgármester azt mondja, csak akkor van értelme, ha ehhez konkrét célokat is rendelnek.

Végül szavaznak. Megvizsgálják azt is, érdemes lenne a játszóteret építeni a Csónakázó-tó környékére.

15:50 
Május végén jár le az  egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok könyvvizsgálóinak megbizatása. Molnár Miklós alpolgármester javasolja, hogy egységesítsék a díjazásukat, és hozzák vissza májusra a témát. Szakály Gábor pedig azt mondja, hogy most egy évre bízzák meg őket, és utána térjenek vissza a kérdésre. Végül abba maradnak, hogy a jövő hónapban újra tárgyalnak a könyvvizsgálók bérezéséről.

15:45
Ügyvezető igazgatót választanak a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.-nek Kovács Márta személyében. Megbízatása az év végig szól majd.

15:40
Tíz perc alatt öt napirendi pontot hagynak jóvá az ülés elején. A vagyongazdálkodási bevételek alakulásáról szóló előterjesztésnél állunk meg. Szakály Gábor azt tanácsolja, hogy további két ingatlan kerüljön fel az értékesítendők listájára. A Homok utca 13. szám alatti épület pedig vegyék ki onnan. Ezt is elfogadják.

kgy6

13:30
Vége az első résznek. Fél 4-ig ebédszünet.

13:20
A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör egy évig ingyen használhatja a Zarkaházi kastélyt - ezt szavazzák meg igen vidám hangulatban. 

13:15
Elfogadják a hídfelújításokról szóló beszámolót. Mint a polgármestertől megtudjuk, Szombathelynek 55 hídja van. Döntenek arról is, hogy körülbelül hatvanmillió forintból rendbe teszik a Vak Bottyán- hidat.  Gyorsan átmegy a 34-es napirendi pont is, amely szerint a Szűrcsapó u. 2- 4. szám alatti ingatlanban található helyiséget ingyenesen használhatja a Szombathelyi Karitász. 

12:50
A nyílvános napirendi pontok felénél tartunk. A képviselők hozzászólás nélkül nyomják a gombot és fogadják el a javaslatokat. Nagy részük egyébként a tevékenységekről szóló bezsámolók.

12:15
Sorban tíz mérlegbeszámolót kell elfogadnia a testületnek, ezekről szavaznak egymás után. A Vasivíz Zrt. mérlegbeszámolója kapcsán Szakács Dávid elmondta, hogy a hatmilliárdos minusz megtévesztő, hiszen egy törvényváltozásból ered. A társaság egyébként jól gazdálkodott.

12:05
A választási plakátok közterületen való elhelyezése a következő téma. Az a kérdés, hogy hova és mennyit lehet kitenni. Balassa Péter szerint az országgyűlési választásokon nem voltak egyenlőek a feltételek, kész plakáterdő alakult ki.

kgy5

11:40
Az ez évi költségvetés módosítása után a város településszerkezeti tervének és helyi építési szabályzatának módosítása következik. Az előterjesztés megtárgyalása előtt Tóth János kap öt percre szót, aki  a Falco gyár és környékének légszennyezettségéről beszél. Szerinte nem valósak a mérési adatok. Molnár Miklós alpolgármester arra kéri, ha úgy látja, tegye meg a szükséges lépéseket. Puskás Tivadar polgármester hozzáteszi, hogy közel harmincmillió forintba kerül a mobil mérőeszköz. Ezzel kapcsolatban a szakemberek állásfoglalására várnak.

11:04
Pályázati forrásból 15 kamerával bővítenék a közterületi kamerarendszert. Ellenszavazat nélkül fogadják el a javaslatot. Rábólintanak az önkormányzat 2013. évi zárszámadásra és gyorsan megszavazzák a könyvvizsgáló véleményéről és a énzmaradványok jóváhagyásáról szóló előterjesztést is.

10:55
A felnőtt háziorvosok tájékoztatása alapján egy átlagos kártyaszámmal rendelkező körzet vonatkozásában átlagban 75 fő beteg ellátása történik a napi 4 órás rendelési időben, míg a házi gyermekorvosok vonatkozásában ez a mutató 50 fő/nap. Fenti adatok tükrében szükséges olyan intézkedéseket megtenni, amelyek hatására a háziorvosok több időt tudnak a tényleges betegellátásra fordítani, egyúttal a szombathelyi betegek rugalmasabban, rövidebb idő alatt intézhetik adminisztratív jellegű ügyeiket a háziorvosi rendelőkben. Ezekre lehet megoldás a betegirányító rendszer kiépítése a háziorvosi rendelőkben.

A betegirányító rendszer kiépítésére a Szombathely, Váci Mihály u. 3. szám alatti ingatlan első emeletén található felnőtt háziorvosi rendelőegység korábban kartonozóként használt - jelenleg használaton kívüli –  helyisége lenne alkalmas.

kgy3

10:50
Az ötös nairendi pontnál tartunk. Programot indítana a város a gyermekkori lisztérzékenység szűrésére. Az előterjesztés szerint "A lisztérzékenység (Cöliákia) régóta ismert autoimmun megbetegedés, amelynek kiváltója a kalászos gabonafélékben levő glutén egyik fehérjecsoportja a gliadin, ami táplálkozással jut a szervezetbe. Lisztérzékenység esetén a vékonybél nyálkahártyája sérül, elsorvad, ami emésztőrendszeri panaszokat, súlyos tápanyag felszívódási zavarokat okoz. Előfordulása a világ országaiban rendkívül változó. Magyarországon feltételezhetően a lakosság 1-2 %-a szenvedhet ilyen betegségben, de a felismert tüneteket mutatók száma ennek csak 12-15%a között lehet. A betegek túlnyomó többsége nő. A statisztikai adatok alapján a gyermekek körében sokkal gyakoribb a lisztérzékenység."

A kezdeményezést jónak tartják, egyhangúan szavazzák meg az előterjesztést.

10:30
Ismét napirendre került a Szent Márton-kártya kérdése. Horváth Attila, MSZP-s képvise nem látja értelmét, és további veszteségeket okoz majd a cégeknél. Balassa Péter szerint sok munka van a kártya előkészítésében, ne gátolják a bevezetését, és majd félév alatt eldől, beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Lazáry Viktor alpolgármester hangsúlyozza, hogy a szombathelyi adófizetők pénzéből támogatott szolgáltatásokat a helyiek ne ugyanannyiért vehessék igénybe, mint a vidékiek.

Fejelsztés alatt áll már a szentmarton.hu oldal is, innen tölthetik majd le a kis-és középvállalkozók azt a nyomtatványt, amely kitöltésével ők is csatlakozhatnak a kártyával elérhető szolgáltatók köréhez.

10:10
Döntenek arról is, hogy indulnak az "első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek helyreállítása” című pályázaton. Ezen ötmillió forint nyerhető. Ebből újulna meg a 83-as gyalogezren emlékmű, Herényi hősi emlékmű, az Újerinti és az oladi hősi emlékmű, és sor kerülhet a jáki úti katonai temető renoválására is.

9:40
A Holokauszt Emlékév alkalmából az Önkormányzat - méltó módon megemlékezve a magyar Holokauszt áldozatairól - a szombathelyi gettó egykori bejáratánál, a Bejczy utcában emlékmű elhelyezését tervezi. Több mint hatmillió forintot költenének erre a célra. Az emlékmű  végleges tervezete májusra készül el. Németh Kálmán kifogásolja, hogy miért nem hallottak előbb és részletesen erről a szándékról. Puskás Tivadar emlékeztet, hogy még 2013 nyarán a Szombatheyi Zsidó Hitközség és az önkormányzat közösen fogalmazták meg, hogy szeretnének egy ilyen emlékhelyet. Czeglédy Csaba frakcióvezető szerint is mélyebben kellett volna foglalkozni a témával, és hiányolja a rajzot is. Sági József arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt húsz évben senki nem foglalkozott igazán a témával, tervek készültek ugyan, de emlékmű eddig nem.

Puskás Tivadar polgármester elmondta, hogy a hagyományokhoz hűen, július első vasárnapján emlékezünk a holokausztra Szombathelyen. Erre az időontra szeretnék elkészíteni az emlékművet is. " Emlékezzünk, és ne vitatkozzunk" -fogalmazott.

kgy2

9:30
Az április 6-ai országgyűlési választásokról szóló tájékoztató kapcsán a pártok kéviselői megköszönik a Választási Bizottságnak és a szombathelyi választópolgároknak a munkát. Puskás Tivadar polgármester kiemelte, hogy Vas megyében az országos átlag feletti volt a részvételi arány.

9:10
Az országgyűlési választások után az első közgyűlés következik. A terem már majdnem megtelt, lassan kezdünk. Interpelláció nem érkezett. Czeglédy Csaba tolmácsolja a zanatiak kérést, miszerint bizonyos utakat vegyenek önkormányzati kezelésbe. Szakács Dávid is fontosnak tartja ezt, de mint mondja, idő hiányában már nem tudtak külön nairendi pontot készíteni róla.  Úgy döntenek, hogy a májusi közgyűlésen tárgyalnak róla.


Galéria

{gallery}http://www.flickr.com/photos/szombathelyi7/sets/72157644216547666/{/gallery}