Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Hende Csaba: Nem érdemes letérni a megkezdett útról

2015 az építkezések éve lesz Szombathelyen, Szent Márton születésének 1700. évfordulójára megújul a város – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő a Szombathelyi Televíziónak adott interjúban. A beszélgetésben mérlegre került a város múltja, jelene és jövője. Szó volt a vasi megyeszékhelyet érintő legfontosabb infrastrukturális beruházásokról és a még megoldandó feladatokról is.
„Jól állunk, de nincs az a szekér, amelyikre még ne férne. Látjuk a problémákat és az elmaradásokat is, a megkezdett útról azonban nem érdemes letérni. A 2002 - 2010 közötti időszak megmutatta, hogyan nem szabad egy várost vezetni. Veszélyes volna az egyszer már zsákutcába jutott útra visszatérni” – fogalmazott Hende Csaba, miután bemutatta jelöltjeit a Fidesz-KDNP. A pártszövetség mind a 14 szombathelyi egyéni választókerületben indít képviselőjelöltet az október 12-én tartandó önkormányzati választáson.

A miniszter hangsúlyozta, az elmúlt négy év a fejlődésé volt. Ez köszönhető annak, hogy az új városvezetés felismerte: a különböző folyamatok összefüggenek, egyik beruházás hozza magával a másikat. Példaként említette, hogy a gazdaság fejlődését az útépítés ugyanúgy befolyásolja, mint a megfelelő munkaerő. Továbbá, ha jó az út- és vasúti összeköttetés, a cégeknek távolabbról is érdemes munkaerőt toborozni. Hozzátette: ahhoz, hogy az itt munkát vállalók jól is érezzék magukat, biztosítani kell a kikapcsolódás, szórakozás feltételeit. Ezért kulcsfontosságú, hogy elkészüljön a kormány által elhatározott sportkomplexum, megtörténjen a fedett uszoda felújítása, és a már elnyert pályázatból megújuljon a Csónakázótó és környéke. „Az elmúlt esztendők bebizonyították, hogy az ipar, az önkormányzat és a kormány közös együttmunkálkodása a siker záloga”- fűzte hozzá.

Szombathelyen a gazdaság teljesítménye az elmúlt négy évben mintegy 45 százalékkal nőtt, ennyivel emelkedett ugyanis a helyi iparűzési adó bevétele a városnak. A Nyugat- Pannon Járműipari és Mechatronikai központba tömörült cégek több mint kétezer új munkahelyet hoztak létre, továbbá a kis- és középvállalkozások is jelentősen emelték a foglalkoztatottjaik számát. Hende Csaba kiemelte, 2010-hez képest mintegy felére csökkent a munkanélküliek száma a vasi megyeszékhelyen. A legfrissebb adatok szerint négy százalék alatt van itt az álláskeresők aránya.

Szólt arról is, hogy a vállalatok több mint 400 mérnököt szerződtettek az elmúlt években. Ahhoz azonban, hogy a tervezett fejlesztéseiket megvalósíthassák, további 20 ezer munkás kézre és félezer mérnökre lesz szükségük. Jövőre elindul a gépészmérnökképzés a Savaria Egyetemi központban, amit a felsőoktatásért felelős tárca is támogat. A kormány jelentős adókedvezménnyel segítette az EPCOS Szent László király utcai telephelyének kiürítését és új csarnok építését az ipari parkban. A beruházás egyben kétszáz új munkahelyet is teremt. Az így felszabadult területet az önkormányzat megvásárolta, és a mérnökképzés bázisaként használja majd.

markusovszky2
Puskás Tivadar, Nagy Lajos kórházigazgató és Hende Csaba az új belgyógyászati tömb műszaki bejárásán
A város további fejlődése szempontjából meghatározó, hogy villamosításának köszönhetően a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal bekapcsolódott a korszerű európai vasúthálózatba. Ugyancsak nagy jelentőségű, hogy épül az M86-os út. „Ipkovich György útügyi miniszteri biztosként azt ígérte, hogy 2010-ben teljes hosszában elkészül az út, de mindössze 3,3 kilométer épült meg belőle. Ennek sok oka van, de az egyik az, hogy nem volt a szocialista képviselőkben elég erő. A mostani kormányban van, ezt bizonyítja, hogy minden szakaszon zajlik a munka” – emlékeztetett Hende Csaba. A miniszter a legnagyobb eredmények között említette, hogy 12 milliárd forintot fordítottak a Markusovszky Kórház fejlesztésére, ebből a hamarosan átadásra kerülő új belgyógyászati tömb hatmilliárd forintba került. Szólt arról is, hogy Szombathelynek ma már nincs adóssága, és az így felszabadult összegeket fejlesztésre fordíthatja. Többek között ezért indulhatott el az út- és járdafelújítási program.

A kormány elfogadott egy jelentést, amely szerint ötmilliárd forintot biztosít a költségvetésből egyebek mellett a Székesegyház, a Szent Márton-templom és domonkos kolostor rendbe tételére. „A jövő év a nagy beruházások és építkezések éve. 2016-ban ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját, addigra minden jelentős építménynek meg kell újulnia”- jelentette be Hende Csaba, aki bízik benne, Ferenc pápa is ellátogat a jubileumi ünnepségre.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb