Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Több mint száz milliárd forintból fejlődött Szombathely

A számok tükrében értékelte az elmúlt négy esztendő fejlesztéseit Puskás Tivadar polgármester. Szombathely első embere úgy vélekedett lapunknak adott nyilatkozatában, hogy a megyeszékhely sokat fejlődött ez idő alatt.
 Puskás Tivadar polgármester szerint jó irányba halad a város, folytatni kell a megkezdett utat
Puskás Tivadar polgármester szerint jó irányba halad a város, folytatni kell a megkezdett utat
A legfontosabb tény, amely az elmúlt négy esztendő elemzésének élére kívánkozik az, hogy 2010-ben gazdaságpolitikai szemlélet-váltást hajtottunk végre Szombathelyen. Úgy gondoltuk, hogy három alappillérre építkezünk. Az első egy közmondás, mely úgy szól, hogy addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér. A második, hogy a hiteleket előbb vagy utóbb, de vissza kell fizetni. A harmadik lényege pedig az, hogy egy munka alapú közösség létrehozására van szükség. Ezt azért fontos kijelenteni, mert ezek a törekvések eltérnek a korábbiaktól. Régebben a hitelfelvételeket nem nagyon korlátozták, akár úgy is fogalmazhatnék, hogy nem nézték, meddig is ér az a bizonyos takaró. Amikor 2010-ben átvettük a város vezetését, közel 18 milliárd forint tartozás nyomta a vállunkat. Csak halkan jegyzem meg, hogy amikor 2002-ben az előző vezetés munkába állt, még csak 1,7 milliárdnyi volt ez a tartozás. Azaz nyolc év alatt „sikerült” nekik megtízszerezniük. Amikor a szombathelyiek megbíztak bennünket azzal, hogy szolgáljuk őket, akkor az első lépéseink egyike az volt, hogy megnéztük, miként lehet ezen a nehéz helyzeten úrrá lenni. Úgy határoztunk, hogy a gazdaság fejlesztése lehet a kiút. Készítettünk egy olyan programot, amely segítségével kezelni tudtuk ezt az óriási tartozást. Ezt a programot annak idején az ellenzék is megszavazta a közgyűlésben.

Úgy véli ennek a stratégiának az eredménye, hogy mára már nincs adóssága Szombathelynek?

Részben igen. A gazdasági programunknak köszönhetően önerőből 2 milliárd forinttal tudtuk csökkenteni az adósságot. Aztán jött az állam konszolidációs programja, melynek keretében először az adósságunk 65 százalékát vállalták át, majd pedig később a teljes fennmaradó összeget is. Ennek köszönhettük, hogy mára Szombathely adóssága nulla forint. A 2014-es év volt az, amikor fellélegezhettünk és egyéb fejlesztésekre is jutott pénz.

A pályázatokon nyert összegek mennyit segítettek a fejlesztésekben?

Uniós, illetve hazai forrásokra lelhettünk. Két időszakra bontanám az elmúlt évek fejlesztéseit. Az egyik vizsgált időszak legyen a 2004-2010 közötti hat esztendő, a másik pedig az azóta eltelt négy év. Ha megnézzük, akkor az első időszakban közel 300 sikeres pályázata volt a városnak, míg az utóbbiban 720. Tehát minimum megkétszereződött a szám. Ha a támogatások összegét nézzük, akkor nem egészen 30 milliárd aránylik a 40 milliárdhoz. Érdemes megvizsgálni a fejlesztések egyéni értékét is. A 100 millió forint fölötti beruházások száma 2004-2010 között, és azt követően is pontosan 41 volt. Ha a közepes, 50-100 millió forint értékű, és a kisebb, 50 millió forint alatti projekteket tekintjük, akkor viszont az állapítható meg, hogy ezek száma a háromszorosára növekedett. Tehát döntően a kis- és középvállalkozásoknak tudtunk jelentős segítséget nyújtani. Ebben természetesen a pályázók jó munkája is vastagon benne van.

Polgármester úr, ön mentőorvos is, hogyan vélekedik a városban történt egészségügyi fejlesztésekről?

Az egészségügyet két részre kell bontani, az egyik a fekvőbeteg-ellátás. A Markusovszky Kórházban óriási fejlesztések zajlottak, melyek leglátványosabb része egyértelműen az új belgyógyászati tömb megépítése. Ez közel 6 milliárdba került. Hamarosan át is tudjuk adni ezt a XXI. századi követelményeknek megfelelő létesítményt. Az onkológiai modernizációra és a műszerezettség javítására közel ugyanennyi jutott, ami összességében 12 milliárdot jelent. Emellett zajlott le egy 10,5 milliárdos struktúra átalakítás, ami egy országos program része volt. Ezek természetesen jelentősen meghatározzák az ellátás színvonalát. Az egészségügyi fejlesztések ezen része egyébként állami feladat volt. A másik rész, az alapellátás biztosítása viszont már önkormányzati feladat. Ezen a téren is sokat tettünk az elmúlt négy évben. Összesen 277 millió forint értékű beruházást hajtottunk végre. Közel 50 millióból karbantartottuk, felújítottuk a rendelőinket. Az ügyeleti ellátásra 137 milliót költöttünk. Versenyképessé tettük az ott dolgozók bérét, ami közel 30 millió forintba került az önkormányzatnak. Emellett több kisebb-nagyobb beruházás, fejlesztés történt az egészségügy szombathelyi alapellátásában. Fontosnak tartottuk a megelőzést, ezen belül a szűréseket. Két elemet emelnék ki. Egyik a HPV-oltás, amit a 12. életévüket betöltött lányok kapnak meg, a másik pedig a lisztérzékenység szűrése az óvodásoknál. Az utóbbi esztendők egyik legsikeresebb kezdeményezésének   a „Segítés városa” programot tartom. Mára már 21 ezren kaptak olyan oktatást, melynek eredményeképpen tisztában vannak az újraélesztés fogásaival. A tervünk az, hogy ez a szám 30 ezerre emelkedjen. Az ehhez szükséges 25 millió forintot az állam biztosítja számunkra.

pt2
Látogatás az EPCOS üzemében. Az iparvállalatok több milliárd forintból fejlesztettek az elmúlt négy évben
Mekkora szerepük van a fejlesztésekben a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központhoz tartozó szombathelyi cégeknek?

Nagyon fontosnak tartom, hogy az állam is kiemelten kezeli ezeket a cégeket. Így nem véletlen, hogy a BPW, a LUK, a Delphi, az EPCOS és a Jabil is milliárdos fejlesztéseket tudott végrehajtani. Ezek összértéke közel 18 milliárd forint. Ezeknek a beruházásoknak köszönhetően jelentősen, nagyjából kétezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Ennek köszönhetően pedig történelmi mélypontra süllyedt a munkanélküliség a városunkban.

A szombathelyiek a városban járva sok helyen találkozhatnak építkezéssel. Milyen munkálatok vannak folyamatban?

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia II. és III. keretében tényleg nagyon sok beruházás történik. Ezeknek köszönhetően zajlanak például a munkálatok az Óperint utcában, de az evangélikus és a református templom is ezekben a projektekben újul meg. Az IVS-hoz tartozik a Mesevár Óvoda felújítása, a Csónakázó-tó környékének fejlesztése is, ami hamarosan el is kezdődik. Ez egy nagyon látványos, közel 700 millió forintos fejlesztés lesz. A Haladás Sportkomplexum megépítésének adminisztrációs munkálatai is jól haladnak, de nemrég tettük le az alapkövét a 2,2 milliárdból megépülő új katolikus iskolának, és az 1,9 milliárdba kerülő hulladékválogató udvarnak.   Ezek tehát folyamatban lévő beruházások, melyeknek kivitelezését mi kezdtük el, és remélem, hogy mi is adhatjuk őket át. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy ezek Szombathelynek, a szombathelyieknek épülnek. A város gazdagodik majd ezektől és az itt élő embereknek lesz jobb az életük.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb