Nyomtatás

Vitafórum másodszorra

2014-09-23, 15:09
   |   Kategória: Tér-Kép
Hétfőn este folytatódott a Pro Savaria által kezdeményezett vitafórum- sorozat. Ezúttal az egészségügy helyzetéről mondták el véleményüket a képviselőjelöltek. A Fidesz-KDNP nem vett részt a vitában, a pártszövetség már korábban jelezte, hogy nem vitázni szeretnének, hanem személyesen találkozni a választópolgárokkal.
Scheid Sándor, a baloldali összefogás jelöltje arról beszélt, hogy napjainkban sok orvos hagyja el az országot, nehéz helyzetben van a gyermekorvoslás és áttekinthetetlen a járóbeteg-ellátás.

Részmunkaidőben lehetőséget adnának az idősödő orvosoknak, kiépítenék a kórház és a háziorvosi rendelők közötti adatelérést, továbbá fontosnak tartják az egészségügyi dolgozók jobb megbecsülését.

A Jobbik szerint katasztrófális állapotban van a magyar társadalom egészségügyi állapota. Szalai Bálint elmondta, pártjuk nagyobb hangsúlyt fektetne a megelőzésre, már gyermekkorban elkezdenék az egészséges életmódra nevelést és kiterjesztenék a szűrővizsgálatokat. A háziorvosi rendszer megerősítése és időseket segítő program indítása is szerepel a terveikben.

Alapszintű ellátási problémák vannak az egészségügyben a Lehet Más a Politika szerint. Horváth Zoltán elmondta, több energiát és pénzt fordítanának a prevencióra, valamint megújítanák az egészségügyi oktatást. Szólt arról is, hogy az egészséges élethez tiszta környezet kell. Ezért növelnék a zöldterületeket a városban és kérékpározhatóvá tennék az utakat.

Prugberger Emil hangsúlyozta, felújításra szorulnak az orvosi rendelők, és a parkolási helyzetet is rendezni kell a rendelők környékén. Alapvető cél, hogy folytatódjon az egy orvos, egy rendelő rendszer kiépítése, és az alapellátás erősítése. A Pro Savaria képviselőjelölte szerint a megelőzési programok jól működnek a városban, a szűrövizsgálatok körét szélesítenék.  

Videó