Nyomtatás

Szombathely hagyományaira építi jövőjét!

2014-10-10, 19:33
   |   Kategória: Tér-Kép
A miniszterelnök péntek délután a Városházán találkozott Puskás Tivadar polgármesterrel, Harangozó Bertalan kormánymegbízottal és Hende Csaba országgyűlési képviselővel. Megbeszélésükön a legtöbb szó az elmúlt négy év során megvalósult fejlesztésekről, és azok várható folytatásáról esett. Orbán Viktor a Szombathelyi Médiaközpontnak adott interjút.


- Miniszterelnök úr Sárvár felől érkezett Szombathelyre, így az utolsó néhány kilométert már négysávos úton tehette meg! A térségben élők számára az egyik legfontosabb kérdés, hogy az M86-os mikor lesz Győr és a vasi megyeszékhely között kétszer kétsávon autózható?


  Amikor korábban erre jöttem, a nagy forgalom miatt volt nehéz a közlekedés. Most az építkezés hátráltatja a gyors előrejutást, de legalább ez reményt ad a jövőre nézve. Magyarországon elég nehéz pontos dátumot mondani arra, hogy mikor fejeződik be egy útépítés, de a mi tervünkben legkésőbb 2016 vége szerepel, vagy akár már annak az évnek a nyarán négysávon lehet Győrig autózni.

- Vasárnap, az önkormányzati választás napján minden bizonnyal kisebb lesz a forgalom ezen az úton is, hisz a legtöbben lakóhelyükön voksolnak majd. Sportnyelven szólva Szombathelyen a FIDESZ-KDNP átalakított kerettel vág neki a megmérettetésnek. Véleménye szerint az új csapat milyen reményekkel futhat ki a pályára?

 Szombathely ugyan jellemzően katolikus város, de láthatóan református hagyományokat is őriz: az eklézsiát időről időre meg kell reformálni, nincs ez másképp a közéletben sem. Ráfér egy-egy politikai közösségre a megújulás, az, hogy levonja a tanulságait a megelőző éveknek. Ennek következménye lehet a személyi változások sora is. Örülök, hogy az elmúlt négy évben ezt a várost sikeresen vezette Puskás Tivadar polgármester munkatársai segítségével. Most majd egy részben másik, tekintélyes, megbízható emberekből álló csapat képviselheti a szombathelyiek érdekeit a közgyűlésben, ismerem mindannyiukat. A testület fontos, de a kulcs minden esetben a polgármester személye. Ebben a városban érezhetően nagy a küzdelem a városvezetői székért. Mi nagy önbizalommal lépünk a küzdőtérre, hisz egy becsületes, köztiszteletben álló ember a polgármesterjelöltünk, aki ráadásul az elmúlt ciklusban is vezette a várost, és szerintem sok mindent letett az asztalra. Az, hogy gőzerővel épül az említett út, hogy végéhez közeledik egy nagyszabású kórházfejlesztési ütem, és további közös terveink vannak még, az elősorban neki köszönhető. Egyébként is megtanít mindenkit újraéleszteni, segíteni a bajbajutottakon, mert egy olyan orvos, aki elkötelezett a szakmája iránt és jólelkű. Benne érezhető a szelídség, ami egy Szombathelyhez hasonló kultúrváros esetében kifejezetten kívánatos is.

CSG-141010-DSC04856

Kiemelt célja a Szent Márton-terv megvalósítása, ezért minden tőle telhető módon próbál egyezkedni a kormánnyal. Én még úgy nem mentem haza Szombathelyről, hogy itt hagyhattam volna valamit a gondjaimból, hanem mindig több feladattal távoztam. Most sincs ez másképp. Próbálunk egy jelentős megállapodást tető alá hozni. Ebbe illeszkedik a Szent Márton-terv, és szóba került a villamosközlekedés visszaállítása, mert Szombathely élen járt e tekintetben is. Ugyan a Markusovszky-kórház legutóbb egy 12 milliárd forint értékű fejlesztési lehetőséghez jutott, de van még teendő bőven. Nagyon fontos az egyetemi gépészmérnök-képzés elindítása is. Én nem tudok, és nem is akarok a szombathelyiek fejével gondolkozni a város jövőjéről, mert az az itt élőké, az önök sorsa múlik rajta. Csak azt tudom mondani, hogy kipróbált szövetség a mienk: a polgármester és a kormány szövetsége. Sikeres, ezért érdemes fenntartani, és ha meglesz a bizalom a választók részéről is, akkor azt ígérhetem, hogy a kormány ott áll majd a polgármester és a képviselő-testület mögött. Járt utat a járatlanért nem érdemes elhagyni, javaslom, hogy ezt a szövetséget újítsuk meg! Nekem nem dolgom, hogy a baloldalról bármit is mondjak, de úgy látom, hogy olyan erős kormányzat mellett, mint a mienk, egy teljesen szétesett baloldali közösségre bízni bármelyik nagyváros jövőjét, hazárdírozásnak számít.  

- Csütörtökön adták át a kórház új belgyógyászati tömbjét, amely 6,3 milliárd forintba került, de - ahogy említette - összesen 12 milliárd forint jutott az intézmény fejlesztésére. Sokan szembeállítják ezt a sportcélú beruházással, mert Szombathelyen 9,6 millárd forint értékben épülhet meg a Haladás sportkomplexuma. Véleménye szerint van-e fontossági sorrend?

 Az másodlagos, hogy én mit gondolok, az igazán fontos az, hogy miként vélekednek erről mások. Mi minden városban felmérjük, hogy az ott élők mit tartanak elsődlegesnek. Szombathelyen az egészségügyet jelölték meg, második helyre a 86-os utat tették. A kormány eszerint hozta meg a döntést, ehhez tartottuk is magunkat: először a kórház, utána a közút. A sportról sokféleképpen vélekednek, de én a gyerekek szemszögéből vizsgálom a kérdést, mert szerintem az a legfontosabb, hogy a felnövekvő nemzedék egészséges legyen. Ezért a legtöbbet azzal tehetjük, ha sportolásra ösztönözzük őket.
 
- Az nem vitatható, hogy az útfejlesztés a város jövőjének záloga, ha csak arra gondolunk, hogy az a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központhoz tartozó vállalatok, vállalkozások számára is a fejlődés lehetőségét biztosítja.

 Ezzel egyetértek, és nem szeretnénk megállni az útépítéssel azután sem, hogy elértük Szombathelyt. Nemcsak az itt élőknek, de az egész országnak fontos, hogy jó minőségű utakon érhessük el az országhatárt, és csatlakozhassunk az osztrák autópálya-rendszerhez. Erre vonatkozóan a döntések nagy része megszületett, és nagyjából a pénzforrás is rendelkezésre áll, rövidesen bejelentjük a részleteket. Vagyis Szombathely két irányból is elérhető lesz majd autópályán.

15309993769 8dc2f38864 b
 
- Szombathely régi iskolaváros. Most új színfolttal gazdagodhat az oktatási paletta, mert a kormány az itteni gépészmérnök-képzés elindítását 1,5 milliárd forinttal támogatja.

Hende Csaba országgyűlési képviselő és Puskás Tivadar polgármester sokat tett azért, hogy komolyan vegyük a járműipari fejlesztés terveit ebben a régióban. A gépészmérnök-képzéshez Szombathelyen adottak az intellektuális feltételek, biztosított a termelési háttér, miért ne vágnánk bele? Én ezt jelentős lépésnek tartom. Ebben a városban három százalék alatti a munkanélküliség, vagyis a kérdést úgy is feltehetjük, hogy kik fognak dolgozni, és a munkavállalók milyen képzettséggel rendelkeznek. A munkanélküliek aránya az országban jelenleg 7,6 százalék, a képzetlen embereknek most a közmunkaprogram jóvoltából tudunk munkalehetőséget adni. A jövő azonban a szakképzésben van, ami a szakiskolákban kezdődik, és az egyetemen teljesedhet ki kinek-kinek tehetsége, elszántsága alapján. A következő négy év egyik legfontosabb kérdése, hogy tudunk-e elegendő számú és minőségi munkát végző szakembert képezni Magyarországon annak érdekében, hogy működtetni tudjuk a sikeresen újraiparosított gazdaságot. Nekünk pedig már most meg kell találnunk a választ erre.

  - Beszélgetésünkből kitűnik, hogy a kormány komolyan vesz a szombathelyi terveket.
 
Ezt a várost nem véletenül bombázták le a második világháború végén! Egy számottevő ipari központ volt, ami háború idején hadipotenciált jelentett, előtte viszont komoly ipari kultúrával rendelkezett. Ráadásul itt híres orvosfamíliák dolgoztak, így az itteni kórházra mindig úgy tekintettek, hogy abban klinikai minőségű munkát lehet végezni. Vagyis ennek a városnak erős az önbecsülése, erősek a gyökerei, amire pedig jövőt lehet építeni. Szerintem a közeljövő két legjelentősebb iparága az egészségügy és a járműipar lesz. Szombathely nem véletlenül ezekbe az irányokba indul. Ez egyezik a hagyományokkal, és a távlati lehetőségek pontos megértéséről tanúskodik.
 
- Szombathelyen, Szent Márton szülővárosában sokat emlegetjük, hogy 2016-ban esetleg  vendégül láthatjuk Ferenc pápát...

Mindannyian örülnénk - felekezeti hovatartozás nélkül -, ha a szentatya eljönne. De ez majd Rómában dől el. Én kértem azt is Puskás Tivadartól és Hende Csabától, hogy ne csak az esetleges pápalátogatásra fűzzék fel a Szent Márton-év programját. Találjunk ki együtt egy nagyívű városrehabilitációt, ami maradandó értéket eredményez. A Szent Márton-tervre fordítható összeg akár tízmilliárd forint is lehet! Szent Márton születésének 1700. évfordulója jó alkalom arra, hogy az ország megemelje a kalapját Szombathely előtt, és a kormány - együttműködve a polgármesterrel - megújítsa a várost. A Szent Márton-év mindenképpen emlékezetes lesz a város életében!

VideóGaléria

{gallery}https://www.flickr.com/photos/szombathelyi7/sets/72157648551275896/{/gallery}