Nyomtatás

Szombathely régi-új polgármestere Puskás Tivadar

2014-10-12, 08:29
   |   Kategória: Tér-Kép
Hét órakor lezárták az urnákat, és a beérkezett voksokat megszámolták. A Szombathelyi Televízió élő műsorral várta a nézőket múltidézéssel és esélylatolgatásokkal. A polgármesterségért nagyon szoros csatát vított Puskás Tivadar és Ipkovich György.

23:30 Eldőlt, hogy a nyolcas számú választókerületben a fideszes Takátsné Tenki Mária legyőzte a baloldali Singer Krisztiánt

23:10 Egy kivételtől eltekintve megszülettek a végeredmények a választókerületekben

1. számú vk.: Koczka Tibor (FIDESZ-KDNP)
2. számú vk.: Illés Károly Roland (FIDESZ-KDNP)
3. számú vk.: Horváth Attila (MSZP-DK-EGYÜTT)
4. számú vk.: Horváth Soma Ádám (MSZP-DK-EGYÜTT)
5. számú vk.: Czeglédy Csaba Adrián (MSZP-DK-EGYÜTT)
6. számú vk.: Kopcsándi József (MSZP-DK-EGYÜTT)
7. számú vk.: Kántás Zoltán (FIDESZ-KDNP)
9. számú vk.: Kelemen Krisztián (MSZP-DK-EGYÜTT)
10. számú vk.: Sátory Károly (FIDESZ-KDNP)
11. számú vk.: Kecskés László István (FIDESZ-KDNP)
12. számú vk.: Ágh Ernő Péter (FIDESZ-KDNP)
13. számú vk.: Nemény András (MSZP-DK-EGYÜTT)
14. számú vk.: Tóth Kálmán (MSZP-DK-EGYÜTT)

A nyolcas számú választókerületben 80 százalékos feldolgozottságnál Takátsné Tenki Mária vezet Singer Krisztián előtt.23:05 98,55 százalékos feldolgozottságnál a következő az állás a polgármesterjelöltek között
19:35 Nemzeti Választási Iroda: rendben folyt a voksolás

Este 7 órakor valamennyi szavazókörben befejeződött a szavazás, lényegében rendben folyt a voksolás - jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnapi, a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, 10 351 helyi önkormányzati szavazókörben és 3189 nemzetiségi szavazókörben folyt a voksolás reggel 6 órától. Elmondta: lényegében rendben folyt a választás, néhány esetben kaptak rosszullétről jelentést, és sok esetben előfordult, hogy a mozgóurnával érkező bizottsági tagok nem találták otthon a választópolgárokat.19:00 Élő választási műsor a Szombathelyi Televízióban

Az urnákat 19.00 órakor lezárták, a számlálás megkezdődött. A Szombathelyi Televízió élő műsorral jelentkezik. Merklin Ferenctől első kézből tudhatják meg a legfrissebb eredményeket, Lovass Tibor pedig időutazásra hívja a nézőket: Katona Attila történész és Kaczmarski János, ny. címzetes főjegyző múltról, jelenről és jövőről beszélgetnek. Tartsanak velünk a képernyőkön keresztül is! Az első eredmények kilenc óra után várhatóak.

valasztaseste


18:10 Negyven százalék a részvételi arány

A választásra jogosultak 39,82 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi nemzetiségi önkormányzati választásokon 17.30 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Vas megyében 42.74 volt a részvételi arány másfél órával az urnazárás előtt. E szerint  91 124-en adták le voksukat. Szombathelyen 25 744-en szavaztak, ez a jogosultak 39,94 százaléka.
15:30 Harminc százalék szavazott háromig

A szavazásra jogosultak 30,11 százaléka adta le voksát  helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap 15.00 óráig. Szombathelyen eddig 19196-an adták le szavazaukat, ez az arra jogosultak 29,78 százaléka. Vas megyében 30,92 százalék volt a részvételi arány, azaz  65 929 -an járultak az urnákhoz délután három óráig.

A szavazófülkék 19.00 órakor zárnak. Eddig úgy tűnik, a részvételi arány a négy évvel ezelőtti alatt marad. 14.00 A szavazók közel negyede voksolt már

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 23,53 százaléka járult az urnákhoz. Vas megyében valamivel az országos alatti a részvételi arány. Az arra jogosultak 22,77 százaléka, mintegy  48.544-en szavaztak 13.oo óráig. Szombathelyen eddig 14 824-an, a választók 23 százaléka voksolt.12:30  Estig működik a Választási Információs Szolgálat


Vasárnap este 8 óráig működik a központi a 06-1-795-3310-as telefonszámon, ahol az önkormányzati és nemzetiségi választással kapcsolatos kérdésekre kaphatnak választ a polgárok.

Vannay-Skody Tamás, a Választási Információs Szolgálat munkatársa az MTI-nek azt mondta, vasárnap reggel 6 órától délig a legtöbben arról érdeklődtek, hová, melyik szavazókörbe kell menniük szavazni. Jelezte azt is, az iroda munkatársai arról is tájékoztatást tudnak adni a választópolgár lakcíme alapján, hogy a nemzetiségi szavazókörök hol vannak.
    
A szavazókörökről a választópolgárok azonban nemcsak a Választási Információs Szolgálat munkatársaitól kaphatnak tájékoztatást, hanem az iroda www.valasztas.hu nyitóoldalán, a "Hova menjek szavazni?" kérdésre kattintva is.Az információs iroda tájékoztatja a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az önkormányzati és nemzetiségi választásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkról. Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről. A választási információs szolgálat feladatairól, működéséről a helyben szokásos módon tájékoztatni kell a lakosságot. A helyi információs szolgálatok címét és egyéb elérhetőségeit közzéteszik az NVI honlapján (http://www.valasztas.hu/hu/ovi/720/7200.html).12:20 Ipkovich György is szavazott

IGYszavaz

Ipkovich György, a baloldali összefogás polgármesterjelöltje feleségével együtt adta le szavazatát.  A polgármesteri poszton kívül legalább hat körzetben számítanak győzelemre - mondta a Szombathelyi Médiaközpontnak Ipkovich György.


12.00 Molnár Miklós is leadta szavazatát

Molnár Miklós, a Pro Savaria polgármesterjelöltje a Herman-iskolában, családja körében adta le voksát. 

CSG-141012-DSC0499611:50 Több mint tízezren szavaztak Szombathelyen


A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 16,5 százaléka járult az urnákhoz. Szombathelyen  10 147-en adták le voksukat. Ez a szavazásra jogosultak 15,74 százaléka. 


11:30 Így szavazott Puskás Tivadar

puskastivadar

Puskás Tivadar feleségével adta le voksát. A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje abban bízik, hogy az elvégzett munka eredményeképpen a következő öt évre is bizalmat kap a kormánypárt.


11.10 Benéztünk a Választási Irodába

Mintegy százan dolgoznak a Választási Irodában a választások zökkenőmentes lebonyolításán. Egy informatikai központot is felállítottak, innen küldik az adatokat a központba.

iroda11.00 Horváth Zoltán is szavazott

Horváth Zoltán, a Lehet Más a Politika polgármesterjelöltje feleségével és kislányával érkezett a Neumann-iskolába, hogy leadja szavazatát. "Úgy számolunk, hogy minimum egy képviselőnk lesz a testületben, de nagy eredmény lenne, ha frakciót tudnának alapítani" -  mondta el Horváth Zoltán a Szombathelyi Médiaközpontnak. 

horvathzoli


9:30 Megérkeztek a 9 órási adatok

Reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 6,97 százaléka (569.452 szavazó) járult az urnákhoz.A fővárosban a szavazók 4,83 százaléka, 67.773 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig. A megyék közül a részvételi arány 9 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 8,84 százalék, ami 26.622 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Pest megyében volt: 6,18 százalék, 61.626 szavazó.
    
Az 1998-as önkormányzati választáson 5,05 százalék, a 2002-es választáson 6,42 százalék szavazott 9 óráig. A nyolc évvel ezelőtti önkormányzati választáson a választásra jogosultak 7,70 százaléka voksolt 9 óráig, négy évvel ezelőtt pedig 6,60 százaléka.Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján. 

Szombathelyen a szavazásra jogosultak 6,24 százaléka, 4025-en  adák le voksukat.


9:20 Balassa Péter már szavazott


A szombathelyi polgármesterjelöltek közül Balassa Péter adta le elsőként a szavazatát a Széll Kálmán utcában. Érdeklődésünkre elmondta, jobb eredményre számít, mint négy évvel ezelőtt. A céljuk, hogy a Jobbik frakciót alapítson. 

CSG-141012-DSC049038:40 Két vagy három szavazólapot kapnak a választók

Két szavazólapot a megyei jogú városban élők kapnak kézhez. Magyarországon 23 megyei jogú város van: a 18 megyeszékhely mellett még Dunaújváros, Érd, Hódmezővásárhely, Nagykanizsa és Sopron. (Budapest Pest megye székhelye és egyben az ország fővárosa, de nem tartozik a megyei jogú városok közé.) A megyei jogú városokban élők az egyik szavazólapon a polgármesterre, a másikon a közgyűlés tagjaira szavazhatnak, akik egyéni választókerületi jelöltek. Három szavazólapot kapnak a nem megyei jogú városban élők: a polgármester és a képviselő-testület tagjai mellett szavazhatnak a megyei közgyűlés pártjaira, egyesületeire is. A tízezernél kevesebb lakosú településeken úgynevezett egyéni listán osztják ki a mandátumokat: valamennyi jelölt szerepel a szavazólapon, és a választónak annyi szavazata van (vagyis annyi jelöltre szavazhat), ahány tagú a település képviselő-testülete. Az egyéni listán képviselők azok a jelöltek lesznek, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapták. A tízezer lakosúnál nagyobb településeken, függetlenül attól, hogy megyei jogú város-e vagy sem, vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - osztják ki a mandátumokat: a választó csak az egyéni választókerületi jelöltre szavaz (és az lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta a választókerületében). A kompenzációs mandátumokat az egyéni választókerületekben mandátumot nem eredményező úgynevezett töredékszavazatok alapján, arányosan osztják szét a jelölőszervezetek között. A fővárosban élők szintén három szavazólapot kapnak: a kerületi polgármester és a kerületi képviselő-testület tagjai mellett a főpolgármester személyére is szavazhatnak. A Fővárosi Közgyűlés tagjait idén már nem közvetlenül választják a választópolgárok, a közgyűlésnek a főpolgármester és a 23 kerületi polgármester mellett kilenc képviselő lesz a tagja, de ők a fővárosi kompenzációs listáról juthatnak mandátumhoz, a vesztes polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában.8:20 Megvannak az első részvételi adatok


A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,06 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.Vas megyében 2.191-en, a szavazásra jogosultak 1,03 százaléka adta le voksát.

Szombathelyen  64 458 választópolgár van, közűlük 585-en szavaztak reggel hét óráig.

6:00 Megnyíltak a szavazófülkék

Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán. Este 7 óráig Magyarország 3177 településének 10 351 szavazókörében 8 millió 170 ezer választópolgár dönthet arról, kik képviseljék helyi érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban. Ugyancsak vasárnap választja meg a közel 241 ezer nemzetiségi választópolgár is a nemzetiségi önkormányzatokat: ők 1523 településen, 3189 szavazókörben voksolhatnak.
    
Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító
igazolvánnyal lehet. Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyétől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 18 ezer választópolgár voksolhat, aki ezt péntek délutánig kérte, de - az országgyűlési választással ellentétben - ők nem "viszik" magukkal a lakóhelyük szerinti jelölteket, hanem a tartózkodási helyük szerinti jelöltekre szavazhatnak.
    
Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz a szavazatszámláló bizottságtól. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat így akkor sem, ha egy másik, a háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.
   
 A választáson 41 452 első választót várnak az urnákhoz, ők azok, akik a májusi európai parlamenti választást követően váltak nagykorúvá. Az első választók emlékkártyát kapnak.  A választás lebonyolításának törvényességét csaknem 32 ezer delegált követi figyelemmel a szavazókörökben, valamint a helyi és területi választási bizottságokban. A szavazókörökbe delegáltak részt vehetnek a szavazatszámlálásban is. Négy évvel ezelőtt 30 ezer delegált vett részt a választási bizottságok munkájában. 
    
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hat alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: a 7, a 9, a 11
, a 13, a 15 órai és a 17.30 órai adatokról. A szavazókörök zárása követően, amint megkezdődik a szavazatok összeszámlálása után az eredményadatok rögzítése, az NVI internetes tájékoztató oldalán a főpolgármester, a polgármester- és képviselő-választás, valamint a megyei közgyűlési választás eredményeinek alakulása is nyomon követhető lesz.
    
A kisebb településekről a kevés szavazó miatt, a megyei jogú városokból pedig azért, mert mindössze kétféle szavazólapot kell összeszámlálni, várhatóan hamarabb érkeznek majd meg az adatok. Az NVI ar
ra számít, hogy az adatok döntő többsége este 11 óra körül már megérkezik a rendszerbe, de az összes adat rögzítése várhatóan hajnalig tart.
  
Forrás: MTI