Nyomtatás

Így néz ki a megyei közgyűlés

2014-10-13, 15:15
   |   Kategória: Tér-Kép
Nemcsak önkormányzati, hanem megyei képviselőjelöltekre is szavaztak vasárnap országszerte. Vas megyében a kormánypárti képviselőjelöltek alkotnak többséget. A 15 fős testületben 10 mandátumot szerzett a FIDESZ-KDNP, a képzeletbeli dobogó második fokán végzett a JOBBIK és harmadik lett az MSZP. A nagyobb vas megyei településeken többségében a kormánypárti polgármesterjelöltek nyertek.  
A megyei közgyűlési választáson a megyében lakó választópolgárok szavaztak, kivéve a megyei jogú városban élőket, tehát a szombathelyieket leszámítva. A megyei közgyűlési választáson a megye egy nagy választókerületet alkot, ahol a választópolgárok listán voksoltak a jelöltekre.

A vas megyei közgyűlési jelöltekre a közel 150.000 szavazásra jogosult választópolgárból több mint 72.000-n voksoltak. Az érvényes szavazólapok száma több mint 70.000 volt. A voksok 58 százalékát a FIDESZ-KDNP szerezte meg, ezzel a megszerezhető 15 mandátumból 10-t nyertek. A második helyen a Jobbik (16.2 %), a harmadikon az MSZP (14.8 %) végzett, ezzel 2-2 mandátumot szereztek, míg a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület egy képviselőt delegálhat a testületbe.


A megyei közgyűlés 15 fős testülete a következőképpen áll össze:


Bálint András FIDESZ-KDNP

Básthy Béla FIDESZ-KDNP

Fehér László IstvánMSZP

Gagyi Levente FIDESZ-KDNP

Kondora Bálint FIDESZ-KDNP

Lábodi Gábor JOBBIK

Majthényi László FIDESZ-KDNP

Marton Ferenc FIDESZ-KDNP

Nagy Gábor FIDESZ-KDNP

Dr. Németh Kálmán PVME

Pajor András FIDESZ-KDNP

Rába Kálmán JOBBIK

Szabó Lajos MSZP

Szijártó László Attila FIDESZ-KDNP

Tausz István Béla FIDESZ-KDNP


A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint országosan a választópolgárok 38,6 százaléka jelent meg vasárnap este 7 óráig az önkormányzati választáson. Vas megye részvételi aránya 47,5 százalék volt. A nagyobb településeken – kettő kivételtől eltekintve – a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltjei nyertek.

Celldömölkön a Cselekvő Összefogás Celldömölkért színeiben nyert Fehér László István és Szabó József személyében szintén baloldali polgármestere lett Répcelaknak.

Csepregen szoros csatában nyert a fideszes Vlasich Krisztián István. Kőszegen Huber László György a voksok több mint 50 százalékát, Bebes István Körmenden, Kondora István pedig Sárváron szerezte meg a szavazatok több mint 60 százalékát. Tóth Balázs szintén fölényesen, több mint 70 százalékkal nyert Vasváron. Huszár Gábor egyedüli indulóként lett újra Szentgotthárd polgármestere.


Celldömölk: Fehér László István – CSÖCE

Répcelak: Szabó József – MSZP

Csepreg:Vlasich Krisztián István - FIDESZ-KDNP

Kőszeg: Huber László György – FIDESZ-KDNP

Körmend: Bebes István Géza - FIDESZ-KDNP

Sárvár: Kondora István – FIDESZ-KDNP

Szentgotthárd: Huszár Gábor - FIDESZ-KDNP

Vasvár:
Tóth Balázs - FIDESZ-KDNP

Videó