Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Piaci mustra az ünnepek előtt

Zsúfolásig megtelt délelőtt a vásárcsarnok környéke. Karácsony előtt egy héttel a piacnak nem csak a látogatottsága, hanem a pénzforgalma is megnőtt. Sokan nem az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást, így próbálják megelőzni a nagy tumultust, ami jövő héten várható.
Karácsony egyik legjellegzetesebb édességével, több mint 40 féle szaloncukorral várják az eladók a vásárlókat. Számtalan ízesítésű beszerezhető, ennél az eladónál, van például fahéjas-szilvás, meggylikőrös, mákos ízű, de az igazi ínyencek találnak maguknak úgynevezett extra bonbonos szaloncukrot is. Ezek kilónkénti ára is széles skálán mozog, 1000 forinttól 3200 forintig terjedően.

Különféle karácsonyi sírdíszekből, asztali és karácsonyfadíszekből sincs hiány.

Pár évtizeddel ezelőtt még kuriózumnak számítottak, manapság viszont szorosan a téli táplálkozáshoz tartoznak a különféle déli gyümölcsök. A piacon kínált kiváló minőségű banánból, narancsból kedvükre válogathatnak a vevők.

Megnőtt a hentesüzletek forgalma is. Az eladók szerint a szokásosnál is jobban viszik ünnepek előtt a sertéskarajt és a kocsonyához való sertéskörmöt, bőrkét. Szenteste általában halból készült menü kerül az ünnepi asztalokra, ezért már most sorok kígyóznak a halboltok előtt. Sokféle uszonyost kínálnak, többek között pontyot, keszeget, süllőt, hekket, pisztrángot. Ezek árértéke kilónként 2000-4000 forint között ingadozik.

„Hát egy ünnepi menüt eszünk körülbelül 10-12-en. Ki lehet hozni egy tizesből. Nyilvánvalóan ebben nem lazac meg hasonlók lesznek, hanem hagyományos magyar ételek. Meg egy kis hal” - mondta Éder Géza.

„Ilyenkor sajnos még a feleségem dolgozik most, de már nekiálltunk készülődni a karácsonyra. Minden gyerek kap olyan 10.000 forint értékű ajándékot” - nyilatkozta Lakó László.

„Halételeket készítünk karácsonykor, gondolom máshol is ez a szokás, meg hagyomány, Meg a bejgli, ami még szorosan fűződik karácsonyhoz. Különösebben nem készülünk, mert kis gyerek már nincs, meg még nincs” - fogalmazott Boda István.

A forgatagban német szót is hallani, Ausztriából is sokan jönnek át vásárolni. Már ezekben a napokban nagy a forgalom, de az igazi rohamot jövő hétre várják az árusok.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb