Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Felújítják a Smidt Múzeumot

Az előzetes feltárásokon kiderült, hogy az épület az egykori szombathelyi vár külső várárokjában helyezkedik el. Erről eddig a régészeknek is csak sejtéseik voltak.
Leverték a vakolatot a Smidt Múzeum faláról. A korabeli állapotoknak megfelelően állítanák helyre az egykori gimnázium épületének tetőszerkezetét és homlokzatát. Ezt a munkát előzi meg a tavaly novemberben kezdődött falkutatás. „2014 februárjában a közgyűlés támogatta azt, hogy a Smidt Múzeum felújítására beadott pályázathoz, az elnyert pénz mellé az önkormányzat az önrészt fizesse ki. Ez majdnem 16 millió forintnyi összeg” - tájékoztatott Puskás Tivadar polgármester.

A mai Smidt Múzeum épülete az egyik legrégebbi barokk ház Szombathelyen. Építésének előzményeiről eddig keveset tudtak a szakemberek. „Itt megfogható Szombathelynek az a középkora, ami a régészek számára sem ismert. Ezért nagyon fontos a Smidt Múzeumnak az olyan fajta rehabilitációja, amibe tényleg Szombathely történelmével is tudunk foglalkozni” - nyilatkozta Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

A kutatások során emeletmagasságig előkerült a valamikor itt állt szombathelyi vár középkorban épült külső fala. A régészek szerint különös jelentőségű, hogy ezt a földfelszín felett találták meg. „Úgy építkeztek, hogy a meglevő várfalat megtartották, és az árokba építették bele az épületnek a pincéjét, illetve a többi falát és gyakorlatilag a várárok területén áll az épület és most ez a várfalszakasz az, ami előkerült” - fogalmazott Kiss Gábor, a Savaria Múzeum régésze.

A pincében szintén megmaradt az északi fal árok felőli oldala. A tervek szerint ezt a nagyközönség is láthatja majd, így a Romkert mellett a Smidt Múzeum is fontos állomása lehet a szombathelyi vár bemutatásának. A tényleges munka várhatóan tavasszal kezdődik.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb