Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Emlékezés a bombázások 70. évfordulóján

A bombázások hetvenedik évfordulójára emlékezik szerdán a város. Szombathely gyásznapján emlékhelyet avatnak, püspöki szentmisét és könyvbemutatót tartanak, valamint kiállítás nyílik a Székesegyházban. A programokról sajtótájékoztatót tartottak a városházán.
1945. március 4-én az amerikai légierő pusztító bombatámadást hajtott végre Szombathely ellen. 303-an életüket vesztették, a lakóházak nyolcvan százaléka megrongálódott, találat érte a Székesegyházat, megsemmisült a városháza, a színház és a Palace szálló. Szombathely az ország ötödik legromosabb városaként érte meg a háború végét. Az évfordulóra nagyszabású programsorozattal emlékezik az önkormányzat, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja és a Szombathelyi Egyházmegye.

Minden esztendőben emlékezünk azokra, akik a bombázáskor meghaltak, emlékezünk Szombathely gyásznapjára. Új elemként jelentkezik, hogy 11.46-kor mint annak idején 1945-ben, megszólalnak a szirénák - fogalmazta meg a sajtótájékoztatón Puskás Tivadar polgármester.

Délben az egyetem Berzsenyi téri épületénél beszédet mond Schöpflin György történész, politológus. Az emlékezők ezt követően átvonulnak a Ferences templomhoz, ahol ökumenikus szertartást tartanak. Felavatják az újonnan kialakított emlékhelyet a bombázás polgári áldozatainak tömegsírjánál a Jáki úti temetőben. 17 órakor Veres András megyéspüspök misét mond az áldozatokért, majd bemutatják Lendvai Rezső és Koltay Ferenc A Szombathelyi Székesegyház bombázása és újjáépítése című könyvét.

Koltay Ferenc  Székesegyházért Közhasznú Alapítvány elnöke  elmondta, hogy a kötetben  azok visszaemlékezése szerepel, akik átélték az eseményeket, illetve részt vettek a templom újjáépítésében.  

A romok alatt talált töredékekből, a hívektől összegyűjtött dokumentumokból, korabeli írásokból, fotókból kiállítás nyílik a Madonna-kápolna feletti oratóriumban, a amely a Székesegyház történetét mutatja be építésétől pusztulásán át az újjáépítéséig és felszenteléséig.


Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb