Nyomtatás

Átadták a Markusovszky-kórház új belgyógyászati tömbjét

2015-03-05, 21:02
   |   Kategória: Tér-Kép
Az eseményen részt vett Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője és Hende Csabát hovédelmi miniszter is. A politikusok és a főigazgató megköszönte mindazok munkáját, akik lehetővé tették a beruházást és annak kivitelezését. 
Több mint hatmilliárd forintból 12 ezer négyzetméteren épült fel a Markusovszky-kórház új, hatszintes belgyógyászati tömbje. Az épület február elején kapta meg a használatbavételi engedélyt.
„Az épület tesztelése kiállta a próbát, az épület alkalmas arra, hogy fogadja az osztályokat és az osztályok a következő hetekben beköltözzenek a tömbbe” - mondta Nagy Lajos, a Markusovszky-kórház főigazgatója.

Balog Zoltán avató beszédében hangsúlyozta: a kormány az elmúlt 5 évben 400 milliárd forintot fordított az egészségügy megújítására, ez elsősorban kórházfejlesztésekben valósult meg.Ebből az állami és uniós forrásokból összeadódó összegből 300 programot finanszíroztak. Ezek közül a Markusovszky-kórház belgyógyászati tömbjének megépítése kiemelt projekt volt. A miniszter kiemelte: a beruházások mellett legalább olyan fontos az is, hogy az orvosok Magyarországon maradjanak. Ezért 2015-től minden, államilag támogatott szakorvos képzésben résztvevő szakorvos jelölt 100 ezer forintos Markusovszky-öszöndíjat nyerhet.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki a támogatásért és a sikeres kivitelezésért. „Éhen Gyula, a mi nagy polgámesterünk megmondta nekünk 100 évvel ezelőtt: Szombathelyért mindent, Szombathelyt semmiért. Úgyhogy továbbra is kopogtatni fogunk és kérni fogunk és alkotni és építeni fogunk" - hangsúlyozta.

A kormány Szombathely mögött áll – mondta beszédében Puskás Tivadar, és hangsúlyozta, hogy a megfelelő körülmények nélkül lehetetlen a gyógyítás. „A gyógyítás spirituális tevékenység is. A gyógyításhoz szükség van az emberre, az orvosra, a nővérre és bizony szükség van a takarítónőre, hogy a beteg pszichésen is jól érezze magát” - fűzte hozzé a polgármester.

Az épületet megáldották az egyházi felekezetek lelkészei, majd a főigazgató mind a hat osztályon körbevezette a vendégeket.

VideóGaléria

{gallery}https://www.flickr.com/photos/szombathelyi7/sets/72157648849200284/{/gallery}