Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Egy helyre kerülhet a vasútállomás és a buszpályaudvar

Szombathely új, hosszútávú településfejlesztési koncepciójának és stratégiájának kidolgozása során 2011-ben ismét napirendre került a vasútállomás térségében egy korszerű, a vasúti és az autóbuszos közlekedést összekapcsoló intermodális közlekedési csomópont létrehozása. A tervezett helyszínt megtekintette Puskás Tivadar polgármester és Illés Károly alpolgármester.
Szombathelyen a 2000-es évek elején merült fel először az a gondolat, hogy az Ady téri autóbuszpályaudvart a vasútállomás mellé kellene telepíteni. Ennek egyik praktikus indoka az volt, hogy a közösségi közlekedést igénybe vevők gyakran kényszerülnek arra, hogy kétféle járművet is használjanak. Ennek a megoldása azonban nem is mindig egyszerű, ha egymástól viszonylag távol van az autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás. Szombathelyen ezen túlmenően városrendezési szempontok is indokolják az intermodális közlekedési csomópont létrehozását. A vasútállomás mellett rendelkezésre áll a terület, miközben az Ady téri buszállomás helyét városképi szempontból is jól lehetne hasznosítani. Az ötletet azonban nem követték tettek, ugyanis hiányzott a forrás a megvalósításhoz. Később próbálkoztak magántőke bevonásával is, ám nem sok eredménnyel. Szombathely jelenlegi vezetése azonban szívügyének tekinti a beruházás megvalósítását.

„Az önkormányzat régóta tervezi, hogy a vasútállomás mellé telepíti az autóbusz-állomást” – jelentette ki a vasútállomás melletti helyszín megtekintése után Puskás Tivadar polgármester, aki Illés Károly alpolgármesterrel együtt nézte meg, hogy a tervek szerint mi, hova kerülne. A polgármestertől megtudtuk, hogy 2011-ben, a településfejlesztési koncepció és stratégia kidolgozásakor gondolták újra a város közösségi közlekedését, amelyben fontos szerepet szántak az intermodális csomópontnak. A beruházás előkészítéseként – pályázati forrásból – megbízást adtak a csomópont megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. Időközben kidolgozták a terveket is, és bíznak abban, hogy 2014-2020-as európai uniós pályázatokból finanszírozni tudják a megvalósítást.

Illés Károly alpolgármester arról beszélt, hogy város vezetése elkötelezett az intermodális csomópont megvalósításában. A pénzügyi háttér megteremtéséhez elsősorban az Integrált Közlekedési Operatív Program (IKOP) forrásaira számítanak. A tervek megvalósítására a terület rendelkezésre áll, a beruházás várható összköltsége ötmilliárdra forint. Volt ennél több is, de ahogy az alpolgármester elmondta, a célszerűség és az ésszerűség határain belül kívánják ezt a fejlesztést megvalósítani.

Az intermodális közlekedési csomópont nagy előnye, hogy az autóbusz-pályaudvar közvetlenül kapcsolódik majd a vasútállomáshoz, így nem okoz nehézséget az egyik közlekedési eszközről a másikra való átszállás. Ráadásul az intermodális központ több lesz, mint egy pályaudvar, hanem a város egyik központi létesítményévé válik, mivel itt a tervek szerint szolgáltatások sorát is igénybe vehetik majd a város lakói és az utazók.
Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb