Nyomtatás

Kapcsoljuk Szombathelyt!

2015-03-29, 11:00
   |   Kategória: Tér-Kép
Élő bejelentkezésre alkalmas, ún. LiveU berendezéssel bővült nemrégiben a Szombathelyi Televízió eszközparkja. Ennek segítségével a riporter bárhonnan, bármikor, élő, egyenes adásban számolhat be a fontos eseményekről. A modern technikának köszönhetően szélesedtek az együttműködés lehetőségei a Magyar Televízióval.
A repülőtér százéves jubileumáról szóló sajtótájékoztatóról már a LiveU segítségével kapcsolták élőben a repülőklub titkárát az M1 híradójába. A berendezés kiválóan működött, kép és hang jó minőségben jelent meg, az pedig már nem a Szombathelyi Televízió munkatársain múlt, hogy a riportalany neve és titulusa tévesen hangzott el, és a kínos baki a világháló egyik aznapi szenzációja lett. Később már a frissen világra jött cirkuszi dromedár csikóról és a bővülő egyházi óvodáról is a LiveU segítségével hallhattak élő tudósítást az új hírcsatorna nézői Szombathelyről.

A Szombathelyi Televízió 2012 óta tagja az MTV vidéki tudósítói hálózatának. Eddig csupán kezdetleges feltételek álltak rendelkezésre az élő kapcsolásokhoz, a napokban azonban a szerkesztőség beszerezte azt a mintegy hárommillió forint értékű berendezést, amely a bejelentkezésekhez szükséges. Az internet alapú eszköz lehetővé teszi, hogy bármikor, bárhonnan, élő egyenes adásban tudósítson a riporter.

A LiveU egy viszonylag új, szinte korlátlan lehetőségeket biztosító technika a hírgyártásban. Segítségével akár ejtőernyős ugrás közben is bejelentkezhet a tudósító. Övtáska méretű, így könnyedén szállítható, egyszerűen kezelhető, gyors, s mivel mobilinternet alapú, olyan helyen is megbízhatóan működik, ahol nincs szélessávú internet kapcsolat. SD és HD minőségű kép továbbítására egyaránt alkalmas. A központi szerver több egységgel is kapcsolatban áll, így a sugárzott jel azonnal műsorba fűzhető. A nagyméretű, több fős stábot igénylő közvetítőkocsik ideje tehát végleg lejárt.

Az eszköz komoly előrelépést, minőségi változást hozhat a helyi hírek feldolgozásában és közvetítésében is. Egy-egy fontosabb, nagy érdeklődésre számot tartó eseményről ugyanis élő riport készítésére van lehetőség, ezáltal a néző még inkább részesévé válhat a történéseknek. A jövőben a Szombathelyi Televízió híradójában is helyet kaphatnak a helyszíni bejelentkezések.

Mindez új kihívást jelent a szerkesztőség munkatársai számára is: a riportereknek mindig készen kell állniuk arra, hogy élő, egyenes adásban mondják el a legfontosabb információkat a televíziónézőknek. Izgulni, belesülni, hibázni, a megfogalmazáson hosszan gondolkodni nem lehet, mert itt nincs lehetőség a vágóasztalon korrigálni. A bejelentkezés során a tudósító közvetlenül a műsorvezetőtől hallja a kérdéseket, és a kamerának beszél, tudva, hogy mondandóját akár százezrek kísérhetik figyelemmel a képernyők előtt.

Azzal, hogy hírcsatornává vált az M1, és nagyobb számban van szükség híranyagokra, megnőtt az igény a vidéki tudósításokra. Ezek egy része pedig minden bizonnyal a látványos és figyelemfelkeltő élő kapcsolásokban nyilvánul majd meg a hírműsorokban. Így várható, hogy a LiveU ezentúl mindennapos használatban lesz, és kulcsszereplővé válik a szerkesztőség munkájában.