Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Piaci körkép az ünnepek előtt

Húsvét közeledtével élénk a forgalom a szombathelyi vásárcsarnokban. Jól fogynak az ünnep hagyományos kellékei, a sonka, a tojás, a különböző asztali- és ajtódíszek. Az árusok arra számítanak, hogy sokan az utolsó pillanatban, szombaton indulnak majd vásárolni.
Alig volt szabad parkoló csütörtökön reggel a piac környékén. Sorok kígyóztak minden kereskedőpult előtt. Nem hiányoztak a kínálatból a különféle édességek, a tejcsokoládés, diabetikus és kézműves nyúl- illetve tojásfigurák. Ezek mellett aprólékosan kidolgozott, húsvéti mézeskalács-finomságok kellették magukat. „A mézeskalácsnak nagyon örül mindenki, mosolyt csal az emberek arcára amint meglátják és én is örülök neki, hogy örömet tudok szerezni vele" - fogalmazott Béresné Dormán Ibolya mézeskalács készítő.

Kelendőek a húsvét hagyományos ételei, alapanyagai. Az eladók a különböző méretű tojások darabját 20 és 45 forint között adják, egy kilogramm sonkát 1300 és 2200 forint között kínálnak, míg a csülök kilója 1000 és 1300 forint között ingadozik. „Nagyhéten van a legnagyobb forgalom. A füstölt áruknál csak a minőséget keresik, jellemzően a 2000 forint fölötti termékeket, azalatti termékekekt nem is nagyon tartunk. Tehát ilyen gyorspácolt termékek nálunk nincsenek, csak hagyományos eljárással készült, hagyományos füstöléses. Ilyenkor adjuk el ezek 80 százalékát” - tájékoztatott Csejtei László, a Lacihús 2006 Bt. ügyvezetője.

A húsételekhez kiválóan passzolnak a különféle chilis, fokhagymás, medvehagymás, olivás sajtféleségek – mondják az őstermelők. Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a torma és a kalács sem. Foszlós, sós fonott, mákos és diós ízesítésű kalács is beszerezhető a piacon. A húsvét – karácsonyhoz hasonlóan – összehozza a családokat. „Ilyenkor a bevásárlás, előkészület van, egy kis megnyugvás, szeretet, aztán összejön a család és mindenki megkapja a maga kis ajándékját” - mondta Polgár Ferenc.

Tavaly több mint hatezer tonnányi füstölt áru fogyott a húsvéti ünnepi időszakban országszerte, mintegy 7 milliárd forint értékben.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb