Hiba
 • JFile: :olvasás: Nem nyitható meg a fájl: https://query.yahooapis.com/v1/public/yql?q=SELECT+%2A+FROM+yql.query.multi+WHERE+queries%3D%27SELECT+%2A+FROM+flickr.photosets.info+WHERE+api_key%3D%22895d05375cb5ea3fd69836b3a3cd012b%22+and+photoset_id%3D%2272157651979170132%22%3B+SELECT+%2A+FROM+flickr.photosets.photos%28300%29+WHERE+api_key%3D%22895d05375cb5ea3fd69836b3a3cd012b%22+and+photoset_id%3D%2272157651979170132%22+and+extras%3D%22description%2C+date_upload%2C+date_taken%2C+path_alias%2C+url_sq%2C+url_t%2C+url_s%2C+url_m%2C+url_o%22%27&format=json&env=store%3A%2F%2Fdatatables.org%2Falltableswithkeys&_maxage=300&callback=
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Kiss Barna a zenekar, Grünwald Stefánia a Savaria Turizmus Kft. új vezetője

2015-04-16, 08:43
   |   Kategória: Tér-Kép
A város tavalyi zárszámadásáról tárgyalnak, először módosítják az idei költségvetést, és várhatóan elfogadják a klíma- és energiastratégiát a soron következő közgyűlésen. Az ülésen 37 napirendi pontot nyilvánosan, további ötöt zárt ajtók mögött vitatnak meg. Élőben jelentkezünk a Városházáról, tartsanak velünk!A következő rendes közgyűlés június 18-án lesz.

23:05 Sürgősségi indítvány

Egy sűrgősségi indítvány maradt a végére. Ez a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. eszközfejlesztésének támogatásáról szól. A közvetítőkocsi megvásárlása után nemcsak a közgyűlés, hanem a nagyobb városi események is közvetíthetőek lesznek. Koczka Tibor alpolgármer szerint ez városmarketing miatt is fontos.

22:25 Delegáltakat választanak


A város tagságára a különböző szervezetekben, egyesületekben, szövetségekben és az önkormányzat által delegált személyekre tettek tesznek javaslatokat. Ezután a két közgyűlés közti beszámoló tárgyalása kezdődött.

22:15 Új testvérváros

Hozzászólás nélkül fogadta el a testület a következő napirendi pontokat. A képviselők megszavazzák azt is, hogy a horvátországi Sisak városával testvérvárosi megállapodást kössön Szombathely.

22:10 Megvannak az új vezetők

A Savaria Szimfonikus Zenekar vezetőjének Kiss Barnát, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. vezetőjének pedig Grünwald Stefániát választották. Egyébként mindketten húsz-húsz szavazatot kaptak.

21:25 Titkos szavazás lesz


Titkos szavazással választják meg a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. vezetőjét. A két szavazatot egyszerre adják majd le, ezzel valamelyest időt spórolnak. A szavazatok leadásáig szünet.

21:20 Begyorsoltunk

Öt perc alatt öt napirendi pontot megszavaztak a képviselők. Ezek az az óvodai feladatellátásra vonatkozóan megkötött köznevelési szerződésekről, a betegirányító rendszer tapasztalatairól és a háziorvosi praxisjog értékesítéséhez szükséges szerződések jóváhagyásáról szólnak.

20:50 Kezdődik az éjszakai etap

A civl szervezetekkel kapcsolatos döntések vannak soron. Kelemen Krisztián kétmillió forintot kér a Joskar-Ola napok megrendezésére. Puskás Tivadar polgármester azt mondja, már korábban egyeztetések kezdődtek a képviselővel a támogatásokról. Rettegi Attila szerint a napirendhez nem kapcsolódó kérdésekkel nem a közgyűlésen kellene foglalkozni. Ipkovich György szerint az ellenzéki képviselőkhöz tartozó választókerületeknek más a pénzügyi megítélésük. Takátsné Tenki Mária elmagyarázza, hogy a Jóskar Ola Alapítávány egyszer már kapott egymillió forintot a költségvetésből. A Civil Alapból azért nem tudtak támogatást adni a Joskar-Ola napokra, mert a többiekhez képest aránytalanul nagy összeget kértek. Hozzáteszi: egyébként vannak maradványpénzekből, ezekből támogatnak majd városi rendezvényeket.

19:45 Rendeletmódosítások

Két rendeletet módosítanának. Az egyik a közterület használatának, a másik a közösségi együttélés alapvető szabályairól szól. Utóbbit a Bűnmegelőzési Bizottság jelen állapotban nem támogatja. Ágh Ernő azt mondja, hogy kivizsgálnák a közterületen történő alkoholfogyasztás szabályozását.

19:40
Gyorsan megszavaznak néhány technikai jellegű napirendi pontot. Most önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok könyvvizsgálóira tesznek javaslatot.

19:30 Napirenden a hulladékgazdálkodás

A SZOMHULL Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. tavalyi vesztesége meghaladta a a tervezettet. Az önkormányzat ezt pótbefizetéssel teljesíti. A képviselők megszavazzák az előterjesztést. Felmerül az ötlete annak is, hogy szervezzenek szemétgyűjtési akciókat. Lendvai Ferenc bejelenti: május 15-17. között lesz a Te szedd! akció, amelyhez Szombathely is csatlakozott.

19:15 Ki működteti majd az uszodát?

Az uszoda és termálfürdő működtetésére gazdasági társaság alapítanának. Az előterjesztés szerint az uszoda és termálfürdő üzemeltetésének VASIVÍZ Zrt.-ből történő kiszervezését két lépcsőben javasolják megvalósítani. Első lépésben az új Kft. megalapítása szükséges 3 millió forint pénzbeli betéttel. Ezt követően a részletesen bemutatott feltételek fennállása esetén megtörténhet az uszoda ingatlan apportja és a teljes üzletág beruházás.

19:10 Belső ellenőrzések

A szimfonikus zenekarnál és a karneváli közalapítványnál zajlanak belső ellenőrzésel. Czeglédy Csaba arról érdeklődik, hogy ezek hol tartanak. Molnár Miklós azt mondja, hogy az új kuratórium által indított belső ellenőrzés még tart. Annyi bizonyos, hogy a közalapítványnak 30 millió forintnyi tartozása van.

18:25 Még mindig költségvetés

Kelemen Krisztián kétmillió forintot kér a volt Szent Györgyi-iskola melletti játszótér felújítására. Puskás Tivadar polgármester azt mondja, hogy először az önkormányzat játszótereit teszik rendbe, utána jöhet a többi. Ennek ugyanis a fenntartója a Joskar-Ola Lakótelepért Alapítvány.

Szinte mindegyik képviselőnek van valamilyen javaslata. A felvetésekre Molnár Miklós válaszol. Mielőtt ezt megtenné, az alpolgármester arról beszél, hogy működésre támogatást igényelhet a város.

apr3

18:10 Kárpátalja megsegítése

Az idei költségvetés módosítása van napirenden. Balassa Péter a kárpátaljaiak megsegítésére 3,3 millió forintot kér. Lendvai Ferenc azt mondja, hogy a képviselő nyitott kapukat dönget. Több hete azon a  javaslaton dolgoznak, hogy minden megyei jogú város "fogadjon örökbe" egy kárpátaljai várost. Elindítanak egy bankszámlát is, amelyre várják majd a felajánlásokat. A részletekről hamarosan tájékoztatnak. 

17:50 Közterületet neveznek át


A lakók kéri, hogy a Bujtor Margit utcát a januári közgyűlés eredeti határozati javaslatának megfelelően Víztorony utcának nevezzék el.

17:10 Módosítanák a helyi építésügyi előírást

Az előterjesztés szerint "az Aranypatak és a Dolgozók útja közötti sávban, a Liget utca mentén, a Horgász-tó és a Múzeumfalu közelében elhelyezkedő telektömbben egykor piac üzemelt, illetve az Árkádia üzletközpont működik ma is, utóbbi kereskedelmi és egyéb szolgáltatásokat nyújtva. A szomszédos, egykori piac, mint hasznosítási forma azonban nem bizonyult életképes elképzelésnek, mára elhagyott, elhanyagolt, lepusztult területté vált, nem kis gondot okozva a tulajdonosnak és az önkormányzatnak, egyben terhelve a város különleges adottságú, szomszédos, rekreációs területeit is. A szóban forgó ingatlan tulajdonosának kezdeményezésére célszerűnek látszik megvizsgálni, hogy a helyi építésügyi előírások milyen változása segíthetné elő leghasznosabban e helyzet megváltozását, a terület ésszerű, egyben gyümölcsöző fejlesztését."A lényeg, hogy a tulajdonos építkezni szeretne a területen.

Czeglédy Csaba azt mondja, hogy ehhez "nem kíván asszisztálni." Illés Károly úgy látja, hogy az egy elhanyagolt terület, amit fejleszteni szeretnének. Ez a város érdekeit szolgálja. Kuslits Tibor városi főépítész azt magyarázza, hogy ez az előterjesztés nem konkrét döntésről szól, hanem csak arról, hogy - a köz érdekeit szem előtt tartva - megvizsgálja a kérdést. Kecskés László szerint azt kell megnézni, hogy mit hozhat ez a városnak. Takátsné Tenki Mária arról beszél, hogy ez a döntés egy hosszú folyamatnak a legelső lépése, és ennyi bizalmat mindenki megérdemel.

16.30 Másfél óra után szavaznak

Abban végül megegyeznek a képviselők, hogy a közgyűlés a jövőben sem vállalja a pavilon üzemeltetését. Végül egy nem, kilenc tartózkodás és 11 igennel megszavazzák a napirendi pontot.

15.30 Szombathelyre jön a Milánói Világkiállítás magyar pavilonja

A 2015. évi Milánói Világkiállítás magyar pavilon épülete Szombathelyen, a volt 11-es Huszárlaktanya területén kerülne véglegesen elhelyezésre a világkiállítás végét követően, várhatóan 2015. novemberében. Erről kell most dönteniük a képviselőknek. "Egy négyzetmétert se adjunk hozzá" - monddja Czeglédy Csaba. Nemény András azt mondja: "határozottan elutasítjuk ezt a napirendi pontot." Lendvai Ferenc arról beszél, hogy korábban az Eiffel-torony is hatalmas tiltakozást váltott ki, mára mégis az ország jelképe lett. Szerinte nem kell azon meglepődni, hogy egy világkiállításra elsőre meghökkentő épületet terveznek, de talán Szombathely üde színfoltja lehet. Tóth Kálmán szerint ha ideköltözne a pavilon, kizárnák a Huszárlaktanya egyéb hasznosítási lehetőségeit. Puskás Tivadar polgármetser kiemeli: a húsz hektárnyi területből az építmény két hektárt foglalna el. Ezi azt is jelenti, hogy ezt a részt felújítanák és a környékén parkolóhelyeket alakítanának ki.

Molnár Miklós alpolgármester arról beszél, hogy a pavilon felépítéséért és működtetésééer felelős cég száz százalékban állami tulajdonban van. Szerinte a pavilon jó lehetőség arra, hogy további fejlesztési forrásokat szerezzen a város. Kitér arra is, hogy az olasz szaklapok kevésbé szkeptikusak az építménnyek kapcsolatban: az egyik legérdekesebbnek tartják.

apr2

Sátory Károly hangsúlyozza: a magyarságot fogja képviselni a pavilon. Szerinte a város idegenforgalmának is jót tesz majd. Horváth Attila szerint ezek csak feltételezések, ezért nem szabadna ötven évre elköteleződni. Rettegi Attila arról beszél, hogy 25 éve nem történt semmi a területen, ezért üdvözölendő, hogy  most legalább egy része megújulhat. Ipkovich György azt javasolja, hogy az ötven évet öt évre csökkentsék.


13:10 Tovább erősítenék a közbiztonságot

2011-ben hozta létre a kormány a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot. Ők - központi forrásból - valósítanák meg a bűnmegelőzési-mintaprojektet Szombathelyen. Alapgondolata, hogy a bűnmegelőzés állami feladat. Fontosnak tartják, hogy a helyi problémákat helyben, összefogással oldják meg. Puskás Tivadar polgármester hozzáteszi: nagy szükség van arra, hogy figyeljünk bűnmegelőzésre. Ez a projekt ebben segít.

12:50 Jönnek a válaszok

A szakember arról beszél, hogy a vaskos anyag kifejezetten Szombathely viszonyait figyelembe véve készült. Szerinte először példát kell mutatni a lakosságnak ahhoz, hogy már szereplőket is be lehessen vonni ebbe a feladatba. Az önkormányzatnak kampánykommunikációt kellene indítania. Hozzáteszi: már most vannak olyan lépések, amelyek szerint a város elindult a megvalósíthatóság irányába.

12:10
Miért fontos a klímavédelem?

A harmadik napirendi pont következik. Szombathely Megyei Jogú Város Klímavédelmi és Energia Stratégiájáról láthatunk przentációt. A cél az, hogy Szombathely 2030-ban az egyik legismertebb klímabarát magyar város legyen Európában. Nemény András azt mondja, hogy az anyag szerint a klímavédelem elsősorban energiamegtakarítást jelent. Szerinte nem kapható, adható teljes kép, ha a cégek károsanyag-kibocsátását nem veszik figyelembe. Ipkovich György arról érdeklődik, hogy mi a teendő akkor, ha hosszú ideig szárazság köszönt be. Kecskés László szerint nem lehet eleget beszélni a klímavédelemről. Hozzáteszi: az önkormányzat mellett a lakosságnak is van felelőssége ebben. Kopcsándi József szerint elég nagy a rizikó ennek a programnak a megvalósításában. Arról érdeklődik, mekkora rizikófaktor van benne.

Kántás Zoltán kiemeli: az új városvezetés teljes mértékben elkötelezett a Falco-gyárral kapcsolatos problémák megoldása iránt. Egy olyan mérőrenszer lesz, amelynek az adatai a nap bármely szakaszában online elérhetőek lesznek. "Tudjuk, hogy mi jön ki abból a kéményből" - fogalmaz.

Illés Károly arra hívja fel a figyelmet, hogy most stratégiát alkotnak, a részletek a jövő kérdései.

11:15 Újra itt, újra ciklusprogram

Vissza tértünk a ciklusprogram megtárgyalásához. Kecskés László az egészségügyi elemeit emeli ki az anyagnak. Többek között kiemeli, hogy mintegy harmincezer embert szeretnének megtanítani újraéleszteni a városban, illetve továbbfejlesztenék a sürgősségi ellátást. Az előterjesztés szerint fonto feladat a gépészmérnökképzés elindítása, mely által szakképzett munkaerő tudja elősegíteni a további gazdasági fejlődést, illetve újabb befektetők letelepedését. Szombathely jövője szempontjából elengedhetetlen egy komplex bérlakás program, mely az ide települő munkaerő megtartásában jelentős szereppel bírhat. Fontos a ciklus során elkészülő M86-os út összekötése az S 31-es úttal. A városon belüli közlekedés javítása érdekében a meglévő körút összekötése szükséges.

Illés Károly kiemeli: a ciklusprogram tartalma összhangban van a város egyéb prgramjaisval, így például a hosszútávú településfejlesztési - és a klímastrtégiával. Takátsné Tenki Mária üdvözli, hogy a belvárosnak és a műemlékjellegű épületek fontos szerephez jutnak az összefoglalóban. Horváth Soma hiányolja, hogy nincs külön szó a parkolási gondokról, a zöldterületekről és a vízelvezetésről az anyagban. Ipkovich György szerint jónéhány fontos kérdésre nem tér ki a program.

Koczka Tibor azt mondja, azért általánosabb a szöveg, mert a terveket a jövőben igazítani kell a pályázati lehetőségekhez, megyei elképzelésekhez.

Balssa Péter a közbiztonsági, az ifjúságpolitikai, a 11-es Huszárút fejlesztésével és az egyházakkal kapcsolatos kérdéseket hiányolja az anyagból. Kelemen Krisztián a hanyatló városi épületekra vonatkozó fejlesztési terveket hiányolja.

 - A városvezetésnek nem áll szándékában adót emelni. Az adópolitikának a gazdaságfejlesztést kell szolgálnia - szögezi le Molnár Miklós alpolgármester.

10:45 Parázs hangulat a teremben

Az internet még mindig nem működik a teremben, a Városháza kollégái már órák dolgoznak a hiba elhárításán. Ez miatt akadozik a Szombathelyi Televízió közvetítése is. A baloldal ezért kivonul a teremből. Tíz perc szünet.

apr1

10:35 Terítéken a ciklusprogram

Szombathely, Szent Márton városa a fejlődés útján - Szombathely a III. évezred 2. évtizedében - Szombathely Megyei Jogú Város Társadalmi-Gazdasági Programja - ez a címe a városvezetés új ciklusprogramjának, amelyet egyébként a választások után fél éven belül kell elfogadnia a közgyűlésnek. Horváth Attila azt mondja, későn kapták meg, ezért nem volt elég idejük végigolvasni. Rettegi Attila a program lényeges elemeit sorolja.

10.00 Felújítanák az Aréna Savariát

Az első napirendi pont szerint az önkormányzat TAO- pályázatból összesen 110 millió forintból felújítaná az Aréna Savariát. Ehhez 33,5 önerőre van szükség. Ipkovich György arról beszél, hogy régóta esedékes már a kiscsarnok felújítása. Kérdezi, hogy ebből az összegből jut-e arra is. Egyébként a baloldal is támogatja a beruházást. Balassa Péter nem érti, hogy egy kilencéves épületben miért van szükség ilyen felújításokra. Hozzáteszi: fűtéskorszerűsítésre is nagy szükség van, de ez nem szerepel az anyagban. Lendvai Ferenc elmondja: az Európa-bajnokságra ideiglenesen lefektetnek majd egy új parkettát, a felújítás pedig a verseny után kezdődhet. Kopcsándi József arra kíváncsi, hogy a mérkőzések idején miként oldják majd meg a parkolási gondokat.

Foki Róbert, a sportközpont igazgatója válaszol a kérdésekre. A kiscsarnok is szerepel a beruházásban, hiszen edzésre használják majd: festés, parkettafestés és a szociális blokkok felújítása is szerepel a beruházásban. A parketta felújítás az Európa-bajnokságtól függetlenül mindenképpen esedékes lett volna. A tervek között szerepel az is, hogy a kiscsarnokban 24 vendégszobát alakítanak ki, aminek köszönhetően edzőtáborokat is tarthatnának. Ez plusz bevételeket jelentene. A világítás is korszerűsítésre szorul, a led-világítást és a melegvíz-ellátást napkollektorról üzemeltetnék.

9:20 Kezdünk

Puskás Tivadar polgármester megnyitja az áprilisi ülést. Arról beszél, hogy nyolcan a 30. napirendi pont a és b pontjában titkos szavazást kérnek. Erről majd az adott napirendi pontnál szavaznak.

Illés Károly azt kéri a baloldaltól, hogy adják vissza a Savaria Fórumot a városnak és mondjanak le annak fenntartási költségeiről. Czeglédy Csaba arra hívja fel a figyelmet, hogy a napokban lejárt a jegyzői pályázatok határideje. Azt szeretné, hogy azok nyilvánosak legyenek. Nemény András arra tesz javaslatot, hogy csökkentsék a bizottsági tagok számát. Horváth Soma független szakértői bizottság felállítását tartja indokoltnak a gázkészülék-felülvizsgálattal kapcsolatos lakossági panaszok kivizsgálására. Kéri azt is, hogy módosítsák a szervezeti és működési szabályzatot és a közgyűlés elején tárgyalják a két ülés közötti beszámolót. Lendvai Ferenc az egyes lakóingatlanok értékesítéséről szóló napirendi pont levételét javasolja. Horváth Attila azt kéri, hogy a ciklusbeszámolót a következő közgyülésen tárgyalják meg, hogy legyen idejük elolvasni.

9.05 Mi lesz ma?


Nagy már a mozgolódás a Városháza nagytermében, hamarosan talán kezdünk. Hosszú ülésnek nézünk elábe. Az idei női kosárlabda Európa-bajnokság mérkőzéseinek lebonyolításához a nemzetközi előírásoknak megfelelően kell felújítani az Aréna Savariát, ehhez TAO-pályázatból vár forrást a város, amit 33 millió forint önerővel kell kiegészíteni, erről is dönthet a közgyűlés. Várhatóan elfogadják Szombathely klíma- és energiastratégiáját, és megvitatják a milánói világkiállítás magyar pavilonjának felépítéséhez szükséges huszárlaktanyai terület ingyenes használatba adását. Tárgyalnak a város tavalyi zárszámadásáról, és első ízben módosítják az idei költségvetést. Beszámoló hangzik el a városi intézmények pénzügyi-gazdasági ellenőrzésének tapasztalatairól.  Bemutatják a közterület-felügyelet bázisára épülő bűnmegelőzési modellprogramot.Döntenek az uszoda üzemeltetését végző Savaria Fürdő és Sportuszoda Kft. létrehozásáról, a SZOMHULL veszteségpótlásáról, a kiadható lakossági parkolóbérletek számával kapcsolatos hatásvizsgálatról, valamint arról, hogy  a Szent László utcai volt Epcos-telephelyet a SZOVA kezeli majd. Elbírálják a szimfonikus zenekar és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetői pályázatait. A napirendek között szerepel testvérvárosi kapcsolat felvétele a horvátországi Sisak városával. Zárt ülésen többek között a belügyminisztériummal kötendő támogatási szerződés jóváhagyása, oktatási és egészségügyi kitüntetések kerülnek terítékre.
.


Galéria

{gallery}https://www.flickr.com/photos/szombathelyi7/sets/72157651979170132/{/gallery}

1 hozzászólás

 • Írta: Bonny 2017. június 01., csütörtök Hozzászólás hivatkozás
  Bonny

  I have been reading out a few of your posts and i can state
  pretty nice stuff. I will definitely bookmark your blog.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb