Felújítják a tornyokat

2015-07-13, 10:50
   |   Kategória: Tér-Kép
A  2016-os esztendő Szent Márton Emlékév lesz Magyarországon. Erre  az alkalomra készülve szülővárosában, Szombathelyen a Szent Márton Tervben fogalmazták meg a feladatokat.
A Szent Márton-emlékévre tervezett fejlesztések között  szerepel a székesegyház két tornyának belső  felújítása is, amelynek eredményeként ez az épületrész is a város turisztikai látványosságai közé kerülhet. „A székesegyház két tornya belülről is megújul. A szombathelyiek látják, hogy kívülről megújult karácsonyra a székesegyház, belül a két torony úgy maradt. Akkor még nem tudtuk, hogy kapunk-e hozzá anyagi támogatást, vagy sem. Most a két torony van soron, miután most már biztossá vált, hogy kapunk hozzá segítséget” - mondta Veres András megyéspüspök.

A székesegyház két tornya így látogathatóvá válik. A város lakói, valamint az idelátogató vendégek a toronyból nézhetik a város panorámáját. A szombathelyiek közül is kevesen tudják, hogy a székesegyház a város legmagasabb pontján áll. A két torony között átjárást is biztosítottak a timpanon mögött. Nem csak a kitekintés, hanem a letekintés is élmény lesz innen, mivel a Szent Márton-Terv keretében megújul a székesegyház előtti terület,  a Szily János-szobor környéke, valamint a Berzsenyi tér is.

A Szent Márton Emlékév alkalmából magyarországi látogatásra kapott meghívást Ferenc pápa. „A Szentatya azon szándékát fejezte ki, hogy amennyiben rajta fog múlni, szándékozik felkeresni Magyarországot ebben a jubileumi esztendőben, de hát ez természetesen sok mindentől függ. Bízunk benne, ahogy az ígéretet kaptuk, ebben az esztendőben biztos információkat kapunk arról, hogy tudja-e vállalni Szentatya a látogatást, vagy sem” - tette hozzá a megyéspüspök.

A kormány legutóbbi  ülésén határozott arról 2015-ben és  2016-ban a Szombathelyi Egyházmegye – felújítási munkálatai és a kapcsolódó fejlesztések elvégzéséhez  további 200 millió forint támogatásban részesül.

Videó

Kapcsolódó elemek

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178