Nyomtatás

Nyári munkán a diákok

2015-07-16, 14:00
   |   Kategória: Tér-Kép
Egyre több diák vállal munkát a nyári vakáció ideje alatt. A közvetítő irodák által kínált lehetőségek között szerepel gyári összeszerelő munka, adminisztrációs feladat, valamint konyhai kisegítő és polcfeltöltő munkavégzés is. A cégek főleg 18 év feletti diákok jelentkezését várják.
Az egyik szombathelyi gyorsétteremben a déli csúcsforgalomban  a sor egyre hosszabb, de a kiszolgáló személyzet gőzerővel igyekszik felvenni a rendeléseket. Az étterem minden évben foglalkoztat diákmunkásokat, akik közül a legtöbben nyáron keresnek állást. „Rugalmasan oldjuk meg a beosztást, tehát ha tudnak jönni, akkor jönnek, ha nem, nem. Ha bármilyen tanfolyamra jár az illető, megoldjuk, hogy mellette tudjon dolgozni is” - tájékoztatott Ládonyi Andrea üzletvezető-helyettes és hozzátette: az első hét vízválasztó a munkavállalóknak, hiszen ekkor derül ki, hogy ki mennyire bírja a terhelést és a munkatempót. A gyorsétterem jelenleg 30 diákmunkást foglalkoztat.

Társaihoz hasonlóan Molnár Nikolett is az egyik helyi diákszövetkezeten keresztül bukkant erre az állásra. „Főiskola mellett dolgozom és mivel tandíjköteles vagyok, ezáltal tudom fizetni és finanszírozni. Nyáron is van szabadidőm, mert rugalmasak a feletteseim, ugyanúgy el tudok menni nyaralni, de emellett a munka is fontos számomra” - fogalmazott Molnár Nikolett, aki már három éve a gyorsétterem diákmunkása, ma már oktatóként ő tanítja be az új munkavállalókat.

Az egyik szombathelyi diákközvetítő iroda vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a helyi termelő cégek és kereskedelmi egységek foglalkoztatják a legtöbb a diákot. „Három százalék alatt van a munkanélküliség a régióban, ez azt jelenti, hogy nincs elég munkaereje a cégeknek, akik itt a környéken foglalkoztatnak. Ez azzal jár, hogy máshonnan próbálják kielégíteni a munkaerő szükségletüket. Ehhez kapcsolódik a diákmunka is, tehát a termelési folyamataikat úgy próbálják igazítani a cégek, hogy ezt diákmunkásokkal is el lehessen látni” - fogalmazott Horváth Dániel, a WHC területi vezetője.

Akik mostanában jelentkeznek diákmunkára, azok kétféle órabérrel szembesülnek: az egyik a garantált bérminimum, amely a vidéki cégek esetében jelenleg 702 forint, illetve a helyi vállalatoknál 604 forint.

Videó