Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Kiváltság, megtiszteltetés Szombathelyért dolgozni

Július elsejétől Károlyi Ákost nevezte ki városunk jegyzőjének a polgármester. Az alig 33 esztendős jogász, szociálpolitikus, önkormányzati szaktanácsadó korábban az aljegyzői posztot töltötte be, majd sikeres pályázatot követően a hivatal első embere lett. Eddigi pályájáról és elképzeléseiről kérdeztük.
Miért választotta ezt a pályát, mi motiválta?

Túlzás lenne, ha azt állítanám, hogy tudatosan készültem erre az életpályára. A környezetemben voltak ügyvédek, akikre felnéztem, és amit láttam a munkájukból, az nagyon szimpatikus volt. Mindemellett a gimnáziumi osztályfőnököm megerősítése is sokat nyomott a latba. Ezért határoztam úgy, hogy a jogi pályát választom, és felvételt is nyertem a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára.

Fiatal kora ellenére már van tapasztalata a hivatali munkában. Milyen beosztásai voltak, és hol?

2006-ban a Vas Megyei Önkormányzat Hivatalában kezdtem dolgozni szociális ügyintézőként. Az akkori megyei főjegyzőnek köszönhetően azonban már ekkor több lehetőségem nyílt a közigazgatás más területeinek megismerésére is. Előzőekkel egy időben a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Szombathelyi Képzési Központjában kezdtem meg oktatói tevékenységemet óraadóként, amelynek keretében elsősorban a közigazgatási hatósági eljárással és a szociális igazgatással kapcsolatos tárgyak oktatásával foglalkoztam. 2007-ben kerültem Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalába, ahol a Szociálpolitikai Iroda vezetőjeként kezdtem dolgozni. Az akkori Egészségügyi, Szociális és Családvédelmi Osztály vezetőjének helyettese lettem, majd 2010-től az osztály vezetésére kaptam megbízást. A segélyezés mellett feladatkörömbe került a szociális és gyermekjóléti intézmények, az egészségügyi alapellátási feladatok, az önkormányzati bérlakás-gazdálkodással kapcsolatos teendők és a gyámhivatali feladatok irányítása. 2011 nyarán osztály feladatköre kibővült az oktatási, ifjúsági, kulturális és sport feladatokkal. Időközben pedig sikerrel szereztem diplomát a Pécsi Tudományegyetem Szociálpolitika Mesterképzési Szakán okleveles szociálpolitikusként. 2013-tól az aljegyzői teendőket látom el a hivatalban. Úgy gondolom, ami az önkormányzati igazgatást illeti, végigjártam a ranglétrát.

Mennyire készítette fel az aljegyzői munka a mostani feladatra?

Már aljegyzőként is mindig arra törekedtem, hogy ne pusztán a hozzám delegált területek ügyes-bajos dolgaival foglalkozzak, hanem valamennyi szakterületen legyen rálátásom a folyamatokra, összefüggésekre. Jegyzői feladatokat ellátó aljegyzőként ez a fajta szemlélet szükségszerű is volt, de éppen a korábbi működésből kifolyólag túlzottan nagy változást mindez nem jelentett számomra. A mindennapi munka tekintetében pedig túl nagy változást a jegyzői kinevezés sem hozott, hiszen az elmúlt hét hónapban már ebben a felállásban működött a Hivatal. Munkatársaimmal kialakítottuk azt a kölcsönös bizalmon alapuló, korrekt és tisztességes együttműködést, amely a sikeres működés záloga. A felelősség tekintetében ugyanakkor mindenképpen változik a helyzetem. Jegyzőként a hivatal első számú vezetője és felelőse az ember, ami egy aljegyzőnél nincs így.

Mik lesznek munkájában az alapelvek, mi vezérli majd?

Talán az egyik legfontosabb az irányomban meglévő széleskörű bizalomnak a megőrzése, ami becsületes, tisztességes munkával érhető el. Fontosnak gondolom a munkatársakkal az elmúlt hét hónapban kialakított együttműködés megtartását, hogy a Polgármesteri Hivatal valódi csapatként működjön. Számos kiváló ember és szakember dolgozik itt, akik együtt, egy irányba húzva rendkívül erős kollektívát képesek alkotni. Meggyőződésem, hogy Szombathelynek olyan, erős hivatalra van szüksége, amelyben mindenki büszke arra, hogy a „Város Házában” Szombathelyért dolgozhat. Fontosnak gondolom, hogy olyan szemléletű munkatársak tevékenykedjenek, akik nem elégednek meg az átlagos munkavégzéssel, hanem a saját területükön ennél többet akarnak tenni. Nem utolsósorban pedig én azt tanultam a korábbi főjegyzőktől, hogy a jó vezető nemcsak irányít és elszámoltat, hanem hisz a munkatársaiban, érti és megérti a problémáikat, és ha hibáznak, vállalja a felelősséget helyettük is.

Mik a jegyzői munka nehézségei, és mik a szépségei?

Amennyire nehéz, olyan szép hivatás is egyben a jegyzői pálya. Különös kiváltságnak és rendkívüli megtiszteltetésnek érzem, hogy szombathelyiként Szombathelyért, a szombathelyiekért dolgozhatom. Világéletemben Szombathelyen éltem, és remélem, hogy ez nem is fog változni a jövőben sem. Ezért nekem sem mindegy, hogy milyen városban élek, él a családom. Nem is munkaként, hanem hivatásként élem meg a jegyzőséget, a város dolgait pedig szívügyemnek tekintem.

Mennyire köti le az idejét ez a munka, mire marad ideje?

Hétköznap reggel fél 8-tól általában estig dolgozom, így munkanapokon túl sok mindenre nincsen időm, talán egy dolog kivételével. Van a Városházának egy kispályás focicsapata, ami nagyon összetartó baráti társaság is egyben. Igyekszem a csapatkapitányi elvárásoknak megfelelni, és lehetőség szerint minden mérkőzésen jelen lenni. Hétvégenként pedig, ha tehetem, akkor kilátogatok a Hali és a Falco mérkőzéseire, megnézem a Bayern München soros meccsét, és igyekszem időt szakítani a családomra, valamint a barátaimra is. Szeretek kerékpározni is, ami arra is nagyszerű lehetőség, hogy közvetlenül ismerkedjek a város apró-cseprő ügyeivel is.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb