Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Kevesen készítenek házi pálinkát a megyében

Nyolcadára esett vissza Vas megyében a pálinka bérfőzetése a tavalyi adatokhoz képest - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint. 2010-től tavaly év végéig 86 liter, 50 fokos pálinkát adómentesen főzethetett a lakosság, az idén januártól hatályos szabályok szerint hektoliterfokonként 1.670 Ft-ot, azaz literenként 800 forint adót kell fizetni. A visszaesés oka lehet az is, hogy tavaly - az időjárási körülmények miatt - jóval kevesebb gyümölcs termett a megyében.
Szabó Milán, az egyik szombathelyi pálinkafőzde vezetője azt mondja, áprilisig éjjel-nappal főzték a pálinkát. A dömping a szeszadó hatályba lépése előtt volt, de sokaknak már nem jutott januárig időpont. "Az utolsó pillanatban akarta mindenki kifőzetni a szeszadó hatályba lépése előtt a cefréjét. Aki belefért, belefért, aki nem, az kénytelen volt az év első felébe átvinni." mondta az Ági Pálinkafőzdéjének vezetője.

Tavaly kevés gyümölcs volt, idén viszont jó termés mutatkozik. Ezért ebben a szeszfőzdében a jogszabályváltozás miatt mindössze 15 %-os visszaesésre számítanak. "Én úgy gondolom, hogy mindenki ki fogja főzetni ezután is a cefréjét. Lehet, hogy nem 2-3 főzet lesz, hanem csak egy. De a gyümölcsöt senki nem fogja a fa alatt hagyni" - tette hozzá Szabó Milán.

"Óriási visszaesést tapasztalunk. Tudomásunk szerint országos átlag, hogy 15 %-ra esett vissza, nálunk ez még drasztikusabb: 12,5 %-ra esett vissza, ha az első félévi adatokat viszonyítjuk a tavaly első félévi adatokhoz. 2014-ben 5 milliónál is több kg gyümölcscefre feldolgozására került sor, idén ez már csak 460 ezer kg" - tájékoztatott Süveges Gábor, jövedéki osztályvezető, NAV Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának jövedéki osztályvezetője.

Vas megyében 31 bérfőzde működik, kétszer annyi, mint a szomszédos megyékben. A jelenlegi szabályok szerint, aki otthon akar pálinkát főzni, annak ezt be kellett jelenteni a területileg illetékes önkormányzatok felé. Így 1000 forintos éves átalánydíj megfizetése ellenében főzhető ki 86 liter 50 fokos pálinka. Vas megyében jóval az országos átlag alatt, mindössze 250-en készítenek hivatalosan otthon gyümölcspárlatot.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb