Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A bőség zavara a piacon

Megélénkült a forgalom a városi piacon. A hőség ellenére sokan most végzik az ilyenkor esedékes lekvárbefőzést. Ennek következtében intenzív a kereslet a barackfélék iránt, de sokan vásárolnak lecsóhoz való paprikát és paradicsomot is. A gomba jelenleg hiánycikk.
Bár a péntek nem kimondottan piaci nap Szombathelyen, mégis tele volt a parkoló a Vásárcsarnok körül a reggeli órákban. A gyümölcsös standoknál méhkasszerűen zsongtak a vásárlók. Sári néni már hosszú évtizedek óta kínálja szemet gyönyörködtető terményeit a vásárlóknak. „Közel 40 éve árulok a szombathelyi piacon. Most a szezonja az őszibaracknak, nektarinnak, szezonális gyümölcsöknek, nyári almának van, ezek mennek legjobban, valamint az eltenni való, és a kovászos uborka” - tájékoztatott Lendvai Lászlóné.

A szilva kilója átlagosan 250, a nyári almáé 350 a ringlóé pedig 300 Ft-ba kerül. Szőlőből egyelőre csak import kapható, átlagosan 700 Ft-ért. Az eladók szerint a hazai dinnyére még várni kell, a külföldről felvásároltat 150 Ft-ért kínálják. A barackfélék közül a nektarin kilóját 250-350 Ft között adják, a sárga- és fehérhúsú barack kilója átlagosan 300 és 400 Ft. A tapasztalt háziasszonyok szerint az átalagosan 400-700 Ft között mozgó sárgabarackból lehet a legfinomabb lekvárt készíteni. „Csak meg kell mosni hideg vízben, utána forró vízbe beledobni pár percre, lehúzni a héját, aztán kimagozni, majd le kell cukrozni. Másnap felfőzni a forrástól számítva 20 percig és üvegbe rakni” - mondta el érdeklődésünkre az egyik vásárló.

A zöldségfélék közül is a nyáron terem a legtöbb. Elképzelhetetlenek ezek a hónapok uborkaelrakás nélkül. „Figyelni kell, hogy ne pudvás és nyomott, hanem kicsik, egészségesek legyenek. Hozzávetőlegesen 6-7 cm-s a télire való, a másik uborka meg savanyúnak a legjobb. Utóbbihoz én általában a magtalant választom” - fogalmazott Palatil László.

Kapható már patiszon, cukkini és tök is. Ezek átlagosan 150 Ft-ért vásárolhatók. A tapasztalatok szerint egyre többen fedezik fel ezeknek a tökféléknek jótékony hatásait a belőlük készíthető ínyencségek révén.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb