Nyomtatás

Életeket menthetünk

2015-08-03, 14:30
   |   Kategória: Tér-Kép
Idén is folytatódik a Szombathely, a segítés városa program. Több helyszínen is defibrillátort szerelnek fel, megkezdődik az újraképzés, illetve a Szombathelyi Járás több településén is tartanak majd reanimációs oktatásokat.
2011-ben diákok tanultak újraéleszteni a Fő téren. Keringésmegállásnál minden egyes percben 7-10 %-kal csökken az újraélesztés sikeressége. Egy statisztika szerint nagyban javulna a túlélési esély, ha a társadalom 30 %-a, azaz körülbelül minden harmadik ember ismerné az újraélesztés alapjait. „Én még nem tudtam, hogy ezt így kell. Furcsa volt megtanulni. De úgy gondolom, hogy tapasztalatszerzésnek jó volt” - vélekedett Balassa Dániel.

A reanimációs programot 2011-ben fogadta el a közgyűlés Puskás Tivadar polgármester kezdeményezésére. Akkor a helyi nagyüzemek összefogásával és támogatásával vásárolták meg az első 100 bábut, amelyek segítségével elkezdődtek a reanimációs képzések. A nagyvállalatok és a polgármesteri hivatal dolgozói, valamint a rendőrök, általános- és középiskolások tanultak meg az újraélesztés alapfogásait. Mostanáig több mint 30 ezren vettek részt a képzésben Szombathelyen. Idén a város környéki településeket is bevonnák a programba. „Ennek a pénzügyi és az eszközbéli alapját kellett megteremteni.Az idei esztendőben is megkaptuk a központi támogatást, mintegy 22 millió forintot. A gyakorló eszközöknek a száma az eddigi 100-120 helyett most már lassan 200 lesz” - tájékoztatott Puskás Tivadar polgármester.

A tervek szerint a város több forgalmas pontjára defibrillátort helyeznek ki, továbbá még ebben az évben elkezdődik az újraképzés: mintegy 3000 lakos reanimációs ismereteit frissítenék fel. A szervezett képzéseken kívül önként jelentkezőket is várnak a szervezők, a programhoz bárki csatlakozhat, ha regisztrál a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.