Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Ellenőrzik a fagylaltozókat, cukrászdákat

A nyári hónapokban kiemelten ellenőrzik az utcai büféket és a fagylaltozókat. Idén már 35 helyen vizsgálódtak a Vas megyei hatóságok, de komoly hiányosságot nem találtak. Főként a helyes hűtést, a precíz dokumentálást figyelik a romlandó alapanyaggal dolgozó helyeken.
Veszélyes üzem a vendéglátás, főként a nyári hőségben. A tejtermékkel, tojással és hússal dolgozó egységekben a megszokottnál is jobban oda kell figyelni, hogy a beszerzéstől az árusításig tartó hűtőlánc ne szakadjon meg. A cukrászsütemények és a fagylalt alapanyagai romlandóak, ezekből most inkább kevesebbet, de gyakrabban rendelnek a kereskedők. “A fagylalttárolásnak megvannak az előírásai, amelyeket fokozottan be kell tartani.Csak annyit készítsünk, amit felhasználunk. Amit felhasználunk, azonnal fagyasszuk le, és ott is fokozottan figyelni kell a szavatossági idő betartására” - hangsúlyozta Barkiné Novák Mária, a Claudia Cukrászda üzletvezetője.

A nagy melegben a hűtőgépek sem működnek tökéletesen, ezért ajánlott erre is odafigyelni. Július 1-jétől augusztus 31-éig kiemelten ellenőrzik a hatóságok az idegenforgalmi területen működő éttermeket és a szezonális élelmiszereket árusító büféket. Különösen nagy figyelmet fordítanak a zöldségfélék, a grillételek, és természetesen a sütemények, fagylaltok vizsgálatára, illetve az ezekkel kapcsolatos előírások betartására. “A tapasztalataink azt mutatják, hogy ez évről évre javul. Tehát a vállalkozók már sokkal jobban ismerik azokat a jogszabályokat, magukévá tették, amelyek rájuk vonatkoznak. Úgyhogy sokkal kevesebb probléma mutatkozik, legalábbis az eddigi ellenőrzések során, mint az elmúlt években” - tájékoztatott Szamosfalviné Papp Katalin, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályának vezetője.

A szakember elmondta, hogy ha találnak is hiányosságot, az inkább a nyomonkövetés dokumentálásával függ össze. Egyálalán nem jellemző, hogy szalmonellával fertőzött élelmiszerrel találkoznának, ugyanis sok fagylaltárus ma már kifejezetten fertőtlenített tojást vásárol, így ezzel a veszéllyel már kevéssé kell számolni. Az Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály ez idáig a nyáron 35 egységnél vizsgálódott Vas megyében, de a termékekkel egy esetben sem volt probléma. Az ellenőrzések a karneváli időszakban is folytatódnak.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb